Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse bio-wijngaarden geraakt door klimaatverandering

De overgang op biologisch kan ervoor zorgen dat wijngaarden zich makkelijker aanpassen aan klimaatverandering. In deze warme en natte zomer hebben de Duitse telers echter te maken gekregen met een infectie die ze niet tegen kunnen gaan zonder synthetische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

De infectie waar het om gaat is valse meeldauw. Valse meeldauw is een schimmelinfectie die de druiven verschrompelt en ervoor zorgt dat ze bruin worden, in plaats van stevig en groen. Het kan een hele oogst verpesten. Sommige Duitse wijntelers vrezen voor de ondergang van hun bedrijf.



In 2013 is kaliumfosfonaat, het voorheen veelgebruikte gewasbeschermingsmiddel, geclassificeerd als synthetisch gewasbeschermingsmiddel waardoor biologische telers hier geen gebruik meer van kunnen maken. Tegenwoordig gebruiken biologische telers kopersulfaat om hun teelt te beschermen. Kopersulfaat is helaas niet genoeg om valse meeldauw te overwinnen, aangezien er in Duitsland maximaal 3 kilogram per hectare van mag worden gebruikt. Sommige telers twijfelen om terug te gaan naar conventionele wijnproductie. Een ander gevaar dat loert wanneer de zomer zowel warm als vochtig is, is zwartrot. Zwartrot is bijna niet te bestrijden voor biologische telers.

Klimaatverandering is niet enkel slecht voor biologische telers. Biologische wijngaarden zijn over het algemeen juist beter in staat zich aan te passen aan klimaatverandering, aangezien de grond beter vocht kan vasthouden en veel verschillende nutriƫnten bevat.

Biologische telers proberen veel zon op de druiven te laten schijnen, want hier wordt de huid van de druiven dikker van waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes. Ook gebruiken sommige biologische telers eucalyptusolie of sinaasappelolie. Biologische wijngaarden hebben een kleinere oogst dan conventionele wijngaarden, maar de focus ligt ook meer op kwaliteit dan op kwantiteit.

Bron: DW
Publicatiedatum: