Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Test-Aankoop:

'Restanten van pesticiden in wijn: verder onderzoek nodig'

De wijnen die men in de winkelrekken aantreft, bevatten geregeld restanten van pesticiden, zo blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop in België. In 70% van de klassiek geteelde wijnen trof de organisatie residuen aan, evenals in twee biologische stalen. Toch is er nog niet meteen reden tot paniek.

Een wijn kiezen uit het overweldigende aanbod in supermarkt of wijnhandel is niet zo eenvoudig. De Koopwijzer wijn van Test-Aankoop wijst consumenten daarom graag de weg naar lekkere én betaalbare flessen (bijkomend abonnement op Wegwijs in wijn vereist).

In het onderzoek werden 79 wijnen (40 gangbare, 39 biologische) onderzocht op de aanwezigheid van 234 verschillende pesticiden. Dergelijke pesticidenresiduen kunnen het gevolg zijn van een behandeling van de druiven (bijvoorbeeld tegen bladschimmel, insectenplagen… ) of van contaminatie (bijvoorbeeld door het sproeien op een aanpalend perceel).

79 wijnen onder de loep

Resultaat: 70% van de gangbare wijnen bevatten sporen van pesticiden, al is het residugehalte doorgaans zeer klein. Bovendien trof Test-Aankoop in twee biologische stalen beperkte sporen van synthetische gewasbeschermingsmiddelen, wat indruist tegen de principes van de biologische teelt. Echter, de gehaltes bij deze twee stalen waren dermate laag, dat de residuen mogelijk ook afkomstig kunnen zijn van een naburige – klassieke – wijngaard of door kruiscontaminatie tijdens de verwerking en het bottelen in de wijn zijn terecht gekomen.

Geen norm in België

Voor ieder pesticide dat wettelijk toegelaten is, legden de Europse instanties een Maximum Residu Limiet (MRL) vast. Dergelijke MRL's bestaan op dit moment echter enkel voor wijndruiven en niet voor wijn. In de ogen van Test-Aankoop is dit een lacune in de wetgeving. Wijndruiven doorlopen immers een uitgebreid proces vooraleer er van wijn kan worden gesproken. Die verschillende fases maken dan ook dat de residugehaltes in het eindproduct sterk kunnen verschillen van die van de druiven op zich.

Verder onderzoek nodig

Doorgaans zijn de residuengehalten dermate laag dat ze geen schade aan de gezondheid kunnen berokkenen. Ook in dit onderzoek overschreed geen enkel staal de wettelijke limieten van de verschillende pesticiden apart. Wél trof Test-Aankoop in verscheidene wijnen meerdere pesticiden aan, zogenaamde 'pesticidencocktails'. Tot nog toe is er echter weinig geweten over de mogelijke toxiciteit daarvan. Test-Aankoop pleit dan ook voor verder onderzoek in deze richting. Indien dit nodig blijkt, moeten hiervoor eveneens normen worden opgesteld.

Bron: Test-Aankoop
Publicatiedatum: