Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grootste areaal in 20 jaar

Bio-katoen bezig met opmars in VS

Biologisch katoen is in de Verenigde Staten bezig met een opmars. Het areaal aan bio-katoen is in de afgelopen twintig jaar niet eerder zo groot geweest. Dit blijkt uit het '2013 and Preliminary 2014 U.S. Organic Cotton Production & Marketing Trends'-rapport dat door de Organic Trade Assocation. Deelnemers aan het onderzoek van OTA hebben een toename van 14% in het bio-katoenareaal gemeld, van 15.973 in 2013 naar 18.234 in 2014. Dit is het grootste areaal in bijna 20 jaar.

Het biologisch katoenareaal groeide in de VS de afgelopen jaren langzaam, maar gestaag. In 2013 steeg het areaal met 6 procent ten opzichte van 14.787. In 2013 werd weliswaar op minder hectare geoogst (daalde van 9.842 naar 9.262 hectare), maar de productie steeg met 20 procent tot 10.335 balen.



De OTA zegt dat de industrie de groei gerealiseerd heeft ondanks een regelmatig terugkerend tekort aan zaad, de altijd uitdagende onkruidbestrijding en een tekort aan arbeidskrachten. Ook blijft de commerciële levering van biologisch zaad een belangrijke hindernis, met een markt die gedomineerd wordt door genetisch gemodificeerde zaden.

"Het is niet eenvoudig om biologisch katoen te verbouwen". zegt Laura Batcha, CEO en directeur van OTA. "De laatste cijfers tonen de oprechte inzet van biologische telers om katoen te produceren op de meest milieuvriendelijke manier en zo te reageren op de toenemende vraag van de consument naar biologische vezels. De consument van vandaag wil niet alleen biologisch voedsel eten, maar gaat ook voor bio-kleding, lakens en matrassen."

Het OTA-rapport is gebaseerd op een enquête die in december gehouden werd onder bio-katoenboeren in Arizona, Californië, New Mexico, Noord-Carolina en Texas. West Texas is de meest toonaangevende biologische katoenregio in het land.

Amerikaanse bio-katoentelers profiteren van een gezonde markt voor hun producten en ontvangen een premie ten opzichte van niet-biologisch katoen. Respondenten ontvangen 1,38 dollar per pond voor biologisch hoogland-katoen en tot zelfs 2,20 dollar per pond voor biologisch pima-katoen. Het hoogland-katoen is veruit in de meerderheid, met pima vertegenwoordigd op minder dan 1.000 hectare.

Voor meer informatie: www.ota.com