Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook producten van andere bio-bedrijven bij De Ouwendorperhoeve

Fietstochten door biologisch/duurzaam Barneveld en omstreken

Naast de onlangs geopende fietsroute in het kader van Giro di Barneveld zijn er in de gemeente Barneveld nog meer bijzondere fietstochten uitgezet. In een folder getiteld 'Routes Fietstochten biologisch/duurzaam Barneveld en omstreken' staan er vier vermeld. In Nieuwsblad De Band is de onderstaande reportage over biologische schapenboerderij De Ouwendorperhoeve geplaatst:

De Ouwendorperhoeve aan de Ouwendorperweg 27 bij Garderen is één van de te bezoeken adressen langs deze fietsroutes. Drie jaar geleden is een winkel gebouwd op het erf van genoemde boerderij. Inmiddels elf jaar geleden besloten Nelleke Meersma en haar partner Adriaan Antonis de boerderij te kopen en er een biologische schapenboerderij te starten. Gaandeweg groeide het bedrijf, op een organische manier: Eerst kregen de schapen, de lammeren én de melk alle aandacht. Van de melk werd al snel kaas gemaakt, en yoghurt. En het vlees van de lammeren heeft natuurlijk zijn eigen kwaliteiten. Een winkel op het erf is dan geen overbodige luxe, want de verkoop via de achterdeur van de woning werd te klein en te onhandig.


In de winkel zijn -naast genoemde producten van eigen makelij- ook biologische producten te koop van andere bedrijven aan de genoemde fietsroutes. Van Tres Jolie, een kleinfruittuin in De Glind, worden vruchtensappen, jams en sausjes verkocht in de winkel. De Veluwse honing komt van een imker op de Veluwe, appel- en perensap, en appel- en perenstroop van een biologische fruitteler uit Lobith.

Al het vlees op de Ouwendorperhoeve wordt ingevroren, om het zo mals mogelijk te houden en de houdbaarheid te vergroten. Naast vlees van eigen schapen, lammeren en de Bentheimer varkens, kun je er tegenwoordig ook soepkippen en leghanen kopen. Die komen van de Lankerenhof uit Voorthuizen. Chris en Marjanne Borren hebben daar de keuze gemaakt om, net als vroeger op elk erf, ook hanen te houden. In plaats van de hanen op de eerste dag van hun leven te doden. De hanen kunnen nu zo'n 14 tot 15 weken buiten scharrelen en ontwikkelen daardoor veel meer smaak dan de kuikens die met 5 weken worden geslacht.

Van de schapen op de Ouwendorperhoeve worden ook de vachten gebruikt. Gesponnen wol, en schapenvachten zijn te koop. Wolvilten (met Rouke Bloemsma, Veluwse Vachten) is één van de workshops die op de Ouwendorperhoeve te volgen is. Nelleke Meersma: "Daarnaast is de workshop 't Schaap, in samenwerking met Buitenkokers, een gewilde dagworkshop. Hierin worden alle aspecten van het schaap behandeld: De geschiedenis van het schaap, de verschillende soorten, wat we hier doen met schapen, de producten van schapen: vlees, zuivel. Zelf ricotta maken, je eigen lunch bereiden ter plekke."

De winkel is open op vrijdagmiddag en zaterdag. Vanwege de zogenoemde korte keten (rechtstreekse samenwerking tussen producent en consument, zonder tussenkomst van voedingsverwerkende industrie en distributie) zijn de openingstijden zo beperkt. Nelleke vindt daarbij dat het belangrijk is de klant uitgebreid te kunnen informeren. "Op de andere dagen ben ik in de wei bezig. En dan kan ik niet even naar de winkel komen om een klant te helpen, in mijn vieze overall. Of ik ben druk met kaas maken. Die moet ik nu gaan keren."

Benieuwd naar de biologische bedrijven in de gemeente Barneveld? Klik hier voor meer informatie.

Bron: Nieuwsblad De Band
Publicatiedatum: