Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Door bio-melk te kopen, draag je bij aan een weiland"

Bijna kwart bijenvolken overleefde de winter niet

Uit onderzoek van de Bee Foundation blijkt dat bijna een kwart van de bijenvolken de winter niet heeft overleefd. Bee Foundation, de bijenstichting, heeft de bijen laten onderzoeken. Er werd een cocktail van landbouwgif aangetroffen, de waarschijnlijke oorzaak van de massale sterfte.

Koos Biesmeijer, directeur van Naturalis en professor Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden, deelt de zorgen van de Bee Foundation. "Goed voor de honingbij zorgen is op dit moment heel moeilijk in Nederland, omdat we niet goed voor ons landschap zorgen", zegt hij. "Er zitten inmiddels tientallen bestrijdingsmiddelen in de bodem en het water. Maar in plaats van dit aan te pakken, verlengt de overheid de licentie van het landbouwgif glyfosaat nog eens met 10 jaar."

'Nog moeilijker voor de wilde bij'
Ook met de wilde bijen gaat het slecht, weet Biesmeijer. "Van de 360 soorten wilde bijen is inmiddels 55 procent bijna of zelfs volledig uitgestorven. Voor de wilde bij is het zelfs nog moeilijker dan voor de honingbij omdat zij geen imker heeft. Veel wilde bijen leven alleen en dat maakt ze kwetsbaar. Als je geen of slecht voedsel hebt, of iets anders gaat mis, dan ben je verloren."

Biologische melk
Toch is het mogelijk om als mensen in te grijpen, zegt Biesmeijer. "Bijen hebben plekjes waar ze zich kunnen opladen en nestelen nodig. Dat soort plekjes kunnen wij gemakkelijk in de eigen tuin maken door inheemse bloemen te planten", legt hij uit.

"Maar ook door bijvoorbeeld biologische melk te kopen. Als je biologische melk koopt, levert dat 50 procent meer biodiversiteit op. Want dan koop je een landschap met kruiden, met bloemen en dus met bijen. Je draagt bij aan een weiland. Koop je gewone melk, dan draag je bij aan een grasveld."

Klik hier voor het volledige artikel.

Bron: EenVandaag

Foto: Dreamstime

Publicatiedatum: