Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voederwaarde 'Gehele planten silage' vaak van goede kwaliteit

Gehele planten silage (GPS) van granen eventueel in combinatie met erwten en veldbonen vormt een belangrijk onderdeel in de rantsoenen van biologische herkauwerbedrijven. Ervaringen in de praktijk geven aan dat de voederwaarde wellicht hoger is dan wat kuilanalyses aangeven. Inagro onderzocht dit in het kader van een CCBT-project.

Gehele planten silage (GPS) van granen eventueel in combinatie met erwten en veldbonen vormt een belangrijk onderdeel in de rantsoenen van biologische herkauwerbedrijven. Ervaringen in de praktijk geven aan dat de voederwaarde wellicht hoger is dan wat kuilanalyses aangeven. Dit heeft deels te maken met de hoge opneembaarheid. Voor een hoge voederwaarde van ingekuilde producten is een goede fermentatie belangrijk. Toevoeging van melkzuurbacteriƫn als inkuilmiddel leverde in een proef met gerst/erwten GPS geen meerwaarde op. In plaats van gehele plant silage kan ook gekozen worden om enkel het (vochtig) graan in te kuilen. In een proef met triticale en erwten zorgde dat voor een betere bewaring en eiwitkwaliteit in vergelijking met GPS.

Voor meer informatie: Klik hier voor het document 'Voederwaarde GPS beter dan je denkt' of informeer bij Luc Sobry van Inagro.

Bron: CCBT en Inagro via bioKennis

Publicatiedatum: