Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wilden niet mee gaan in schaalvergroting"

Net gecertificeerd: melkveehouderij Linschoten

Elke maand publiceert Skal de nieuw gecertificeerde bedrijven op de website. Enkele van deze bedrijven worden kort voorgesteld. Zo deze keer melkveehouderij Linschoten.

De familie Linschoten runt een melkveehouderij in het Brabantse dorp Lage Mierde. Het bedrijf is net omgeschakeld: sinds 1 januari leveren de 60 koeien op het bedrijf biologische melk. Toen het melkquotum afgeschaft werd besloten Frank Linschoten, zijn vrouw Yvonne en hun zoon Corné biologisch te gaan werken. "Toen wisten we: er zit een schaalvergroting aan te komen. Daar wilden we niet in mee gaan", licht Frank Linschoten telefonisch toe. "Ik wil mijn zoon een duurzaam bedrijf over kunnen dragen. Een niet te grote melkveehouderij waar we op een eerlijke manier een redelijk stabiel inkomen uit kunnen halen."

Zwaluwen in de stal

Sindsdien is er veel veranderd op het bedrijf. "De grootste verandering is dat we nu meer werkplezier hebben en we halen er meer voldoening uit. Ik zou écht niet meer terug willen", zegt de melkveehouder. "De dieren gaan meer naar buiten, het werk is afwisselender, we hebben meer veldwerk. Ik zie ook veel meer wild in mijn weilanden. Reeën, konijnen en hazen, maar ook weidevogels. En sinds we geen vliegen meer bestrijden, hebben we weer zwaluwen in de stal", vervolgt Corné.

Hoge kosten

Omschakelen ging niet vanzelf. Het huren van extra land kostte de nodige moeite en de aanbindstal werd omgebouwd tot een voer-ligstal. Vooral de financiële kant van het omschakelen van de dieren viel Linschoten zwaar. "Je hebt een half jaar lang de kosten van biologisch, maar je krijgt betaald voor een gangbaar product. En de maandelijkse extra kosten zijn fors, bij ons kwam dit neer op zo'n drieduizend euro."

Weer leven in de bodem

Het omschakelen van de grond viel hem juist mee. "Ik had verwacht dat stoppen met het gebruiken van kunstmest moeilijker zou zijn. We hebben de grond opnieuw ingezaaid. De opbrengst is wel wat teruggelopen, misschien zo'n vijftien procent. Misschien blijft dat wel zo. Maar het zou me ook niet verbazen als we er op den duur net zoveel af kunnen halen als voorheen. Het is alsof de grond hersteld van z'n verslaving aan kunstmest. Er weer leven in de bodem komt."

Fijnproevers

Bijkomend voordeel: "Het gras smaakt de koeien beter. Koeien zijn fijnproevers, ze zoeken naar het smakelijkste en eten dat eerst", aldus Linschoten. "Toen ik nog kunstmest strooide en de koeien stonden de eerste dag in een nieuwe wei, dan begonnen ze aan de rand van het weiland, met de koppen onder het draad door te eten. Als daar aan de randen alles weg gegeten was, dan pas begonnen de koeien aan het op kunstmest gegroeide gras. Zet ik nu de koeien in de wei, dan beginnen ze in het midden met eten, en onder dat draad kijken ze niet meer."



Vertrouwen

Tijdens het omschakelen had Linschoten verschillende keren contact met Skal. "De inspecteurs zijn streng, maar wel rechtvaardig. De stal werd opgemeten, om na te gaan of er per dier genoeg ruimte is. Mijn administratie werd doorgelicht. De aankoopbonnen van voer werden streng gecontroleerd en er werd gekeken of ik niet teveel mest op mijn land heb uitgereden." Linschoten concludeert: "Het is mij duidelijk dat je er zonder meer op kunt vertrouwen dat biologisch écht biologisch is. De inspecteurs zoeken alles door, fouten en gesjoemel lichten ze er zo uit."

Tip aan melkveehouders

Voor wie wil stoppen omdat het gangbaar niet meer lukt heeft Frank Linschoten een advies. "Zoek uit of biologisch bij je past. Je krijgt er veel werkplezier voor terug en met veertig of vijftig koeien kun je nog een prima inkomen genereren."

Bron: Skal
Publicatiedatum: