Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Einde wereldwijde fosfaatvoorraden in zicht

Jaarlijks wordt uit mijnen in Marokko, de VS en China zo'n 40 miljoen ton fosfaat gewonnen. De wereldwijde fosfaatvoorraad wordt geschat tussen de 3.600 en 8.000 miljoen ton. Het merendeel wordt in de VS verwerkt in de productie van kunstmest. In het huidige tempo raken de voorraden dus al snel uitgeput. Omdat de hoeveelheid fosfaat wereldwijd beperkt is, is het daarom zinvol om efficiënt met de fosfaatvoorraad om te gaan. 

Dat staat in schril contrast met de Nederlandse landbouw. Bij de overwegend intensieve landbouwmethoden wordt er via mest jaarlijks zo'n 45 miljoen kilo meer fosfaat méér geproduceerd dan benodigd is voor de groei van gewassen. 

Fosfaatvoorraad

In de Nederlandse landbouwgrond zit gemiddeld circa 5.000 kilo fosfaat per hectare, maar een groot deel van die voorraad is voor planten niet opneembaar. Ruwweg 25 procent is beschikbaar voor planten. Een akkerbouwgewas heeft jaarlijks circa 50 kilo fosfaat per hectare nodig, grasland 100 kilo. Daarnaast spoelt een deel van de fosfaatvoorraad uit naar grond- en oppervlaktewater, naar schatting 1 tot 2 kilo fosfaat per hectare. Er is dus maar een beperkte fosfaatbemesting nodig.

In Wageningen World, het magazine van Wageningen University & Research, schreef een uitgebreid artikel over de fosfaatkringloop (vanaf pagina 10).

Bron: Wageningen World
Publicatiedatum: