Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Een elastische oplossing voor voedselverspilling

Jaarlijks gaat er in Nederland door voedselverspilling ruim twee miljard kilo voedsel verloren. Door een nieuwe samenwerking in de biologische keten tussen winkelketen Ekoplaza, groothandel Eosta en telers wordt er voorkomen dat diverse groenten en fruit als afval weggegooid worden. Deze producten worden in de schappen van Ekoplaza voor een gereduceerde prijs aangeboden. In Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro's aan bruikbaar voedsel weggegooid. Dit gebeurt in de gehele keten. Bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij consumenten thuis. 

Voor supermarkt en groothandel is het inschatten van de hoeveelheden elke dag weer een grote uitdaging. Bij een verkeerde inschatting kan het zomaar zijn dat zij blijven zitten met een overschot aan groenten en fruit wat niet meer lang bewaard kan blijven. 

EfficiŽnte keten

Om tot een oplossing te komen zijn Eosta en Ekoplaza een onderzoek gestart. Binnen het project 'EfficiŽnte keten' is in samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research en het Louis Bolk Instituut gekeken wanneer en hoe de problemen met voedselverspilling ontstaan en hoe hiervoor een oplossing gevonden kan worden. In een pilot wordt gekeken of een elastische samenwerking kan zorgen voor het tegengaan van verspilling.

Eosta werkt nauw samen met telers om een steeds betere opbrengst van de oogst te verkrijgen. De oogst wordt door Eosta vaak volledig afgenomen, om deze vervolgens in de markt te brengen. Bij een goede oogst heeft Eosta meer aanbod dan de markt zelf heeft ingepland en blijft er veel over. De overgebleven producten worden nu door Ekoplaza afgenomen en aangeboden voor een mooie prijs. "Als het gaat om het oplossen van grote maatschappelijke thema's zoals voedselverspilling dan is het essentieel om samen te werken met sterke partners in de keten en onderzoeksinstellingen. Wij zijn zeer te spreken over de proactieve, positieve houding van Ekoplaza rondom deze gevoelige kwestie en zijn erg blij met expertise van zowel het Louis Bolk Instituut als Wageningen Food & Biobased Research", aldus MichaŽl Wilde namens Eosta. 

De pilot is het begin van een systeem, waarbij overschotten en andere verspilde producten een andere bestemming kunnen krijgen. Tijdens de Bio-beurs, de beurs voor biologische landbouw en voeding in Zwolle, wordt de pilot gepresenteerd en kunnen ideeŽn voor dit systeem aangedragen worden. Deze presentatie (Workshop efficiŽnte keten) wordt gegeven op donderdag 18 januari om 11:45 uur. 

Pilot

Deze pilot is een onderdeel van het project ĎEfficiŽnte Ketení. Het project maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Topsector Agri&Food van het ministerie van LNV. Dit onderzoek wordt geleid door Louis Bolk Instituut met ondersteuning vanuit Wageningen Food & Biobased Research. Het doel van het onderzoek is het versterken van de samenwerking tussen de verschillende ketenpartners, waarbij voedselverspilling zoveel mogelijk gereduceerd en zelfs voorkomen kan worden. Deze pilot is hier een mooi voorbeeld van. Projectleider Sjef Staps, Louis Bolk Instituut: "Binnen de biologische keten zijn deze partijen bereid om te onderzoeken hoe ze zelf kunnen bewegen om verspilling bij andere ketenpartijen te verminderen. Een verademing!"
 

Duurzaamheid en Ekoplaza

Een van de belangrijke aandachtspunten bij Ekoplaza is duurzaamheid. Het doel is om samen met alle medewerkers, leveranciers, partners en klanten bij te dragen aan een gezonde wereld. Daarnaast wil Ekoplaza dat iedereen kan genieten van een gezonde, biologische leefstijl. Met 75 winkels, een online webwinkel en de mobiele app zet Ekoplaza in op een missie om biologische voeding voor iedereen bereikbaar te maken.

Voor meer informatie: www.udea.nl / www.ekoplaza.nl

Publicatiedatum: 12-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Spaanse bio-markt groeit 12,5%
20-6-2018 Delhaize breidt uit met voedingseiland en saladebars
19-6-2018 Natuurwinkel Gouda betrekt leveranciers en buren bij Zomerfeest
19-6-2018 Fotoreportage BioBorrel - Verdwijnt 'biologisch'?
14-6-2018 "Als we uit de schulden zijn, ga ik helemaal over op bio-eten"
13-6-2018 Groei van biologische voeding in supermarkten zet door
12-6-2018 AH test verschillende nieuwe bezorgvarianten
12-6-2018 Inbraak bij Ekoplaza Assen
11-6-2018 Lentemarkt de Groene Passage trekt bekende en nieuwe gezichten
8-6-2018 Eigenaar natuurwinkels boos over subsidie aan concurrent
8-6-2018 Filipijnen: Robinsons Retail trekt Ä60 miljoen uit om winkels uit te breiden
7-6-2018 Waarom het beheersen van de voedseltemperatuur essentieel is
7-6-2018 Vlaamse barman opent bio-winkel in Middelburg
7-6-2018 Komt Marqt naar Spaarndammerstraat in Amsterdam?
5-6-2018 Ekoplaza en Vogelbescherming werken samen voor meer biodiversiteit
4-6-2018 Winkelcentrum Stadshagen (Zwolle) krijgt bio-winkel
31-5-2018 Carrefour vestigingen in toekomst eigen bio-rayon
30-5-2018 Colruyt zet in op meer bio-producten
28-5-2018 "Consumenten willen online meer betalen dan in fysieke winkel"
28-5-2018 Ellen Natuurlijk bestaat 5 jaar

 

Reacties:


Gangbare teelt vergiftigd de wereld en de mensheid, het is allang bekend dat de opbrengst van biologische teelten nagenoeg gelijk is met de gangbare!
B.J., Ouderkerk aan de IJssel - 12-1-2018 21:42:39


Biologisch telen is een grote verspilling dan gangbaar -duurzaam er zijn 5 moeder aardes nodig om in2040 alle mensen van een maaltijd te voorzien
jpk, deil0 - 12-1-2018 15:09:40


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *