Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Een elastische oplossing voor voedselverspilling

Jaarlijks gaat er in Nederland door voedselverspilling ruim twee miljard kilo voedsel verloren. Door een nieuwe samenwerking in de biologische keten tussen winkelketen Ekoplaza, groothandel Eosta en telers wordt er voorkomen dat diverse groenten en fruit als afval weggegooid worden. Deze producten worden in de schappen van Ekoplaza voor een gereduceerde prijs aangeboden. In Nederland wordt jaarlijks voor enkele miljarden euro's aan bruikbaar voedsel weggegooid. Dit gebeurt in de gehele keten. Bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij consumenten thuis. 

Voor supermarkt en groothandel is het inschatten van de hoeveelheden elke dag weer een grote uitdaging. Bij een verkeerde inschatting kan het zomaar zijn dat zij blijven zitten met een overschot aan groenten en fruit wat niet meer lang bewaard kan blijven. 

EfficiŽnte keten

Om tot een oplossing te komen zijn Eosta en Ekoplaza een onderzoek gestart. Binnen het project 'EfficiŽnte keten' is in samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research en het Louis Bolk Instituut gekeken wanneer en hoe de problemen met voedselverspilling ontstaan en hoe hiervoor een oplossing gevonden kan worden. In een pilot wordt gekeken of een elastische samenwerking kan zorgen voor het tegengaan van verspilling.

Eosta werkt nauw samen met telers om een steeds betere opbrengst van de oogst te verkrijgen. De oogst wordt door Eosta vaak volledig afgenomen, om deze vervolgens in de markt te brengen. Bij een goede oogst heeft Eosta meer aanbod dan de markt zelf heeft ingepland en blijft er veel over. De overgebleven producten worden nu door Ekoplaza afgenomen en aangeboden voor een mooie prijs. "Als het gaat om het oplossen van grote maatschappelijke thema's zoals voedselverspilling dan is het essentieel om samen te werken met sterke partners in de keten en onderzoeksinstellingen. Wij zijn zeer te spreken over de proactieve, positieve houding van Ekoplaza rondom deze gevoelige kwestie en zijn erg blij met expertise van zowel het Louis Bolk Instituut als Wageningen Food & Biobased Research", aldus MichaŽl Wilde namens Eosta. 

De pilot is het begin van een systeem, waarbij overschotten en andere verspilde producten een andere bestemming kunnen krijgen. Tijdens de Bio-beurs, de beurs voor biologische landbouw en voeding in Zwolle, wordt de pilot gepresenteerd en kunnen ideeŽn voor dit systeem aangedragen worden. Deze presentatie (Workshop efficiŽnte keten) wordt gegeven op donderdag 18 januari om 11:45 uur. 

Pilot

Deze pilot is een onderdeel van het project ĎEfficiŽnte Ketení. Het project maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Topsector Agri&Food van het ministerie van LNV. Dit onderzoek wordt geleid door Louis Bolk Instituut met ondersteuning vanuit Wageningen Food & Biobased Research. Het doel van het onderzoek is het versterken van de samenwerking tussen de verschillende ketenpartners, waarbij voedselverspilling zoveel mogelijk gereduceerd en zelfs voorkomen kan worden. Deze pilot is hier een mooi voorbeeld van. Projectleider Sjef Staps, Louis Bolk Instituut: "Binnen de biologische keten zijn deze partijen bereid om te onderzoeken hoe ze zelf kunnen bewegen om verspilling bij andere ketenpartijen te verminderen. Een verademing!"
 

Duurzaamheid en Ekoplaza

Een van de belangrijke aandachtspunten bij Ekoplaza is duurzaamheid. Het doel is om samen met alle medewerkers, leveranciers, partners en klanten bij te dragen aan een gezonde wereld. Daarnaast wil Ekoplaza dat iedereen kan genieten van een gezonde, biologische leefstijl. Met 75 winkels, een online webwinkel en de mobiele app zet Ekoplaza in op een missie om biologische voeding voor iedereen bereikbaar te maken.

Voor meer informatie: www.udea.nl / www.ekoplaza.nl

Publicatiedatum: 12-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-3-2018 Tweede winkel Un Tour Au Jardin geopend
22-3-2018 Consument vindt Plus opnieuw meest duurzaam
22-3-2018 Bio-winkel brengt Christina Curry rust
22-3-2018 Duitsland: Globus en Demeter breiden samenwerking uit
19-3-2018 Kras en win actie bij natuurvoedingswinkels met Pasen
16-3-2018 Binnenkort Coca Cola in het Whole Foods-schap?
15-3-2018 Inmiddels ruim 300 producten onder 'Deen biologisch'
15-3-2018 Tasty Week bij Origin'O
13-3-2018 Comptoirs de la Bio opent 35 nieuwe winkels
12-3-2018 Gaat bio-supermarkt Superfair uitbreiden?
9-3-2018 Zweedse biologische markt groeit met 9,3%
8-3-2018 Nadruk op bio-producten in verpakkingsvrije winkel Veelvoorde
7-3-2018 Veel aandacht voor biologisch assortiment Paascampagne Lidl
7-3-2018 Gevolgen van Amazon's overname Whole Foods voor onafhankelijke biologische supermarkten
5-3-2018 Natuurwinkel Amstelveen heropend met koffiecorner
2-3-2018 Welke trends zijn bepalend voor de toekomst van biologisch?
1-3-2018 "Prei is gelukkig goed bestand tegen laagje sneeuw"
28-2-2018 Amsterdam opent eerste plasticvrije pop-up-supermarkt
28-2-2018 Bestedingen aan bio-boodschappen het hoogst in Zwitserland
26-2-2018 "Bio-speciaalzaken geven krachtig signaal af met BTW-campagne"

 

Reacties:


Gangbare teelt vergiftigd de wereld en de mensheid, het is allang bekend dat de opbrengst van biologische teelten nagenoeg gelijk is met de gangbare!
B.J., Ouderkerk aan de IJssel - 12-1-2018 21:42:39


Biologisch telen is een grote verspilling dan gangbaar -duurzaam er zijn 5 moeder aardes nodig om in2040 alle mensen van een maaltijd te voorzien
jpk, deil0 - 12-1-2018 15:09:40


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *