Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omschakeldag Agrifirm over kansen bio-sector

"De manier van boeren moet bij je passen"

14 december was de omschakeldag van Agrifirm. Op deze dag konden melkveehouders onderzoeken of een biologische bedrijfsvoering bij hen past. De sprekers, vanuit diverse schakels van de keten, gaven een duidelijk beeld van de kansen in de biologische sector.

"De manier van boeren moet bij je passen." Een uitspraak van accountant Carola Broekhuizen, die tekenend is voor deze dag. Overschakelen naar een biologisch melkveebedrijf moet je doen omdat de manier van werken en de ideeën daarachter je aanspreken. Alleen om de melkprijs is het niet verstandig om over te schakelen.

Rust op de melkprijs

Zorg dat je een afzetkanaal hebt voor je over gaat schakelen, is de tip van Rene Cruysen van melkcoöperatie Eko Holland. Op dit moment is er een overschot aan biologische melk, in tegenstelling tot de eerdere jaren. "Instromende boeren komen vaak op eenzelfde moment. Dan heeft de markt even tijd nodig om weer rust op de melkprijs te krijgen", legt Cruysen uit, die verwacht dat de prijs met 1 à 1,5 jaar weer stabiel is. "Ook sportdranken en toetjes worden steeds meer biologisch, dus daar valt nog veel in uit te breiden." Ook Klaas Hokse van Rouveen Kaasspecialiteiten is dezelfde mening toegedaan. "Ik verwacht dat de biologische melkmarkt het in de eerste helft van 2018 wat lastiger krijgt, maar verwacht een verbetering in de tweede helft van het jaar."

Biologisch: 700 euro meer saldo

Het saldo, de opbrengst per koe per jaar, ligt op zo'n 3.200 euro per koe, tegenover 3.700 euro op een gangbaar melkveebedrijf. De kosten zijn gemiddeld wat lager met 1.200 euro per koe tegenover 1.400 euro bij de gangbare bedrijven. Samen goed voor zo'n 700 euro hoger saldo per koe op een biologisch melkveebedrijf, rekent accountant Carola Broekhuizen van Deutekom Administratie en Advies voor. "De eerste 2 à 3 jaar na omschakelen moet de bodem weer in balans komen. Dat kost tijd, melkproductie en geld. Na die periode moet een productie van 8.000 kg melk per koe per jaar goed haalbaar zijn", stelt Broekhuizen.

Ervaren biologische melkveehouder

Na de biologische lunch was er een rondleiding op het melkveebedrijf van Joost en Sandra van Dam in Hattem. Het tweetal werkt al 18 jaar volgens het biologische gedachtegoed. Twee melkrobots melken de 90 melkkoeien, die gehouden worden in een potstal. De productie ligt op gemiddeld 23 kg melk per koe per dag. Naast weidevogelbeheer op grond in de uiterwaarden heeft Van Dam grasklaverpercelen en werkt samen met een biologische akkerbouwer voor de uitwisseling van drijfmest voor grasklaver. 

Bron: Agrifirm
Publicatiedatum: