Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Zout- en verzadigd vetgehalte in levensmiddelen daalt langzaam

In de afgelopen zes jaar is het zoutgehalte van levensmiddelen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht met elf procent afgenomen. Dat geldt overigens niet voor sauzen; daar nam het zoutgehalte juist toe. Het percentage verzadigd vet in de onderzochte levensmiddelen daalt in 2017 langzaam. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek naar de samenstelling (zout en verzadigd vet) van levensmiddelen in Nederland.

Minder zout

De NVWA onderzocht in het kader van de jaarlijkse zoutmonitoring 404 vergelijkbare levensmiddelen (brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvries-)snacks, kaas, kant-en-klaar-maaltijden, koek en banket, sauzen, soep en vleeswaren) als bij de start van de monitoring in 2011. De resultaten van de bemonstering wijzen uit dat in de afgelopen zes jaar het zoutgehalte in deze productgroepen met elf procent is gedaald. Hiervoor zijn vooral de productgroepen brood, conserven, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, soep en vleeswaren verantwoordelijk. Wel zijn er nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten. Alleen in de productgroep sauzen is geen reductie van zout waarneembaar maar juist een toename van 8 procent. Wanneer de monitoringsgegevens van alle 858 onderzochte producten over de jaren worden vergeleken is het gemiddelde zoutgehalte gedaald van 1,24 procent in 2011 naar 1,13 procent in 2017.

Er zijn voor veel productgroepen maximum-normen voor zout afgesproken in het Akkoord verbetering productsamenstelling. Voor de productgroep groenteconserven voldoet 83 procent, voor soep en bouillon 86 procent en voor specifieke vleeswaren voldoet 73 procent aan de afgesproken normen. Verder is opvallend dat circa 50 procent van de bouillonblokjes in 2017 nog niet voldeed aan de afgesproken norm. En voor vleesconserven voldeed slechts 59 procent aan de aanstaande norm.

Een andere conclusie uit de monitoring is dat het zoutgehalte dat wordt vermeld op etiketten van producten in de regel hoger is dan het geanalyseerde zoutgehalte. Het duidelijkst is dit voor de productgroep kaas. Onduidelijk is waardoor dit precies wordt veroorzaakt.

Percentage verzadigd vet daalt langzaam

Uit de resultaten van onderzoek naar verzadigd vet blijkt dat het gemiddelde gehalte in geselecteerde productsoorten langzaam afneemt. Zo voldeed in 2017 60 procent van de bemonsterde paté en smeerleverworst aan de afgesproken maximale norm voor verzadigd vet; in 2016 was dit nog minder (48 procent). 94 procent van de bemonsterde kant- en klaar-maaltijden voldeed aan de aanstaande norm voor verzadigd vet.

Ook voor wat betreft verzadigd vet klopt de etikettering niet altijd. Meest opvallend is dat in Saksische smeerleverworst 12 procent meer verzadigd vet wordt geanalyseerd dan in de voedingswaarde op het etiket wordt vermeld.

Akkoord verbetering productsamenstelling

De afgelopen jaren zijn vanuit het Akkoord verbetering productsamenstelling afspraken gemaakt over het maximumgehalte aan zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit akkoord begin 2014 afgesloten met brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering. Doel was dat het in 2020 gemakkelijker moet zijn voor de consument om maximaal 6 gram zout en maximaal 10 procent van de dagelijks benodigde calorieën uit verzadigd vet te laten bestaan. In dit kader monitoren NVWA en RIVM in opdracht van het ministerie van VWS jaarlijks voedingsmiddelen op gehalten zout, suiker en (verzadigd) vet.

Dit is tevens het laatste onderzoek naar zout-, suiker- en vetgehalte in levensmiddelen dat de NVWA op deze wijze uitvoert.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: 2-1-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-4-2018 Odin Voorschoten nu al omarmd
19-4-2018 Capaciteit Picnic gaat verdubbelen met nieuw dc
19-4-2018 Vergunning voor samenvoegen vier panden Biltstraat Utrecht
18-4-2018 Filipijnen: Exporteurs aangespoord om producten te certificeren
17-4-2018 Bio-producten steeds populairder in Zwitserland - aantal bio-bedrijven stijgt
16-4-2018 Sparen voor complete biologische aspergemaaltijd
13-4-2018 Groei door 'purpose marketing'
13-4-2018 EKO-certificaat voor Broeders Gezondheidswinkel
12-4-2018 Vitality Box gaat ruim 9.500 keer over de toonbank
12-4-2018 Bio Company opent 'mini-filiaal': cityshop-concept
11-4-2018 Oekraïense ministers willen boete voor niet gecertificeerde labeling 'biologische' producten
10-4-2018 Lidl wil enkel duurzame AGF in 2020
9-4-2018 De Natuurwinkels vieren de lente
9-4-2018 Nieuw-Zeeland: Eerste National Organic Week van start
29-3-2018 Wisseling van de wacht bij Ekoplaza Texel
23-3-2018 Alnatura opent tweede vestiging in Düsseldorf
23-3-2018 Ekoplaza Winterswijk viert heropening
22-3-2018 Tweede winkel Un Tour Au Jardin geopend
22-3-2018 Consument vindt Plus opnieuw meest duurzaam
22-3-2018 Bio-winkel brengt Christina Curry rust

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *