Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Doorbelasting recall kan heel grote kostenpost worden
"Erg hard oordeel vanuit Tweede Kamer over fipronil"

Tholen - Zo'n 20 procent van de pluimveehouders (gangbaar en biologisch) is getroffen door de fipronil-crisis, meent Miriam van Bree van Bionext. Er zijn zeker 20 biologische bedrijven bij, maar het kunnen er ook meer zijn. "DEGA16 is verkocht als natuurlijk middel en daar geven bio-boeren uiteraard de voorkeur aan. Wel merken we dat consumenten feller reageren op het gebruik van dit soort middelen in de bio-landbouw dan in de reguliere landbouw. Bionext vindt het aannemelijk dat DEGA16 een natuurlijk middel is, omdat het samengesteld is uit natuurlijke stoffen als eucalyptusolie en menthol. En dat het niet in de luis intrekt, maar de stal onaantrekkelijk maakt. Zo stond het ook op de verpakking en zo hebben de boeren het ervaren. Daarom is het ook erg hard wanneer in de Tweede Kamer gezegd wordt dat het de eigen schuld is van de boeren omdat het een niet-geregistreerde en dus niet toegestane biocide zou zijn."
 
Miriam geeft aan dat de verkoop vanuit de bio-speciaalzaken weer aantrekt. "En ik hoor dat de verkoop van de biologisch-dynamische eieren een flinke boost heeft gekregen. Daarvan was vanaf het begin duidelijk dat het middel bij geen enkel BD-pluimveebedrijf gebruikt is. In het buitenland hebben de Nederlandse eieren echt wel imagoschade opgelopen. Ik vind het wel lastig om in te schatten in hoeverre dit doorwerkt in het imago van de biologische eieren. De op export gerichte Nederlandse bio-bedrijven krijgen een knauw omdat ze vanwege de fipronil op slot zaten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Duitse consument de Nederlandse bio-eieren niet meer vertrouwen."
 
De schappen zijn inmiddels weer goed gevuld, vertelt ze. "Er zijn bio-eieren genoeg in Nederland. Zo'n 20 procent van de bedrijven is getroffen en de eerste bio-bedrijven zijn inmiddels al deels vrijgegeven. Omdat een deel van de export geblokkeerd is, is er ruimte genoeg voor extra afzet in Nederland. Er komen echt geen lege schappen omdat er geen eieren zijn."
 
Miriam geeft aan dat de meeste getroffen bio-pluimveehouders nog altijd druk zijn met de vraag hoe ze de stal(len) zo snel mogelijk weer schoon krijgen. "Een aantal pluimveehouders is hun kippen nu aan het ruien, de meesten zitten hiermee al in de tweede of derde week. Hier staat ongeveer 40 dagen voor, dus dit proces loopt nog. Dit is heel hard werken, omdat ze iedere keer weer de mest uit de stallen moeten krijgen, zodat de kippen niet opnieuw besmet kunnen worden." Daarmee zijn ze er nog niet, vertelt Miriam: "De boer moet eerst een eiertest laten uitvoeren door een bekend lab. Wanneer blijkt dat de eieren onder de norm zitten, moeten ze een verzoek indienen bij de NVWA om een officiële test te komen afnemen. Als die goed is geeft de NVWA het bedrijf of de betreffende stal weer vrij."
 
De bio-legpluimveehouders waarvan de kippen nu weg zijn investeren volop in de schoonmaak van de stallen. "Dat is nog heel spannend. Welke middelen werken immers wel en welke niet? En past dit binnen het beleid van Skal?"
 
De daadwerkelijke schade voor de bio-bedrijven zal pas over geruime tijd duidelijk zijn, geeft Miriam aan. "Normaal gesproken stel je het bedrijf dat een slecht product geleverd heeft aansprakelijk. Of dat gaat lukken bij ChickFriend is nog zeer de vraag. Gelukkig springen diverse banken bij met overbruggingskredieten. Er zijn drie soorten schade: Je hebt bedrijven die op slot zitten en daardoor geen eieren kunnen leveren. Er zijn stallen die leegstaan omdat ze nu geen opfokhennen hebben. En de derde schadepost is wanneer ze de kosten vanuit de recall doorbelast gaan krijgen. Wanneer ChickFriend omvalt is de boer de laatste schakel. Dit kan een hele grote kostenpost zijn."
 
Voor meer informatie:

Miriam van Bree
Bionext
Nieuwe Kazernelaan 2 D42
6711 JC Ede
030 2339980
van.bree@bionext.nl
www.bionext.nl

Publicatiedatum: 28-8-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Melkveehouders Eko-Holland sluiten zich aan bij vernieuwd EKO-keurmerk
17-1-2018 Voorraadinventarisatie voor met fipronil vervuilde mest
17-1-2018 Biologische zuivelhouderij kiest voor aanvullende normen
16-1-2018 Chocolademelk voor omschakelaars en nieuwe leden Natuurweide
16-1-2018 "Door biologisch is passie voor fokkerij weer terug"
16-1-2018 Bio-beurs: Weerribben Zuivel introduceert A2 volle Jersey melk
15-1-2018 Fensfermentatie als succesfactor functioneren koe
11-1-2018 Nieuwbouw voor 15.000 biologische leghennen
10-1-2018 Walmart voor de rechter om foutieve bio-claim eieren
9-1-2018 Vlaams bio-legkippenbedrijf mag niet uitbreiden
9-1-2018 Bodem Vitaliteitstest meet microbiële bodemactiviteit
5-1-2018 Volatiele zuivelmarkt ziet heil in bio
5-1-2018 Nieuwe verrijdbare kippenstal vermindert wormbesmetting en dioxineverontreiniging
4-1-2018 "De manier van boeren moet bij je passen"
3-1-2018 Uitstel mestverwerkingsplicht mogelijk voor geblokkeerde pluimveebedrijven
3-1-2018 Melk rechtstreeks van gras
2-1-2018 Biologische garantieprijs januari -2,75 euro naar 49,00 euro
21-12-2017 "Geen volumegroei mogelijk, dus meer waarde creëren"
20-12-2017 Schokkende undercoverbeelden van Beter Leven-kippen
20-12-2017 "Even hand op de knip houden, nu weer aansterken"

 

Reacties:


Stel dat de productnaam DEGA 16 wel door ChickFriend voor opname in de biologische Inputlijst van de Skal zou zijn aangemeld, zouden we deze 'kwestie' dan hebben kunnen voorkomen? Natuurlijk niet, want elk middel dat in Nederland aanbevolen wordt 'ter gewasbescherming' (en dat hoeft dan niet eens 'waar' te zijn) moet nu eenmaal altijd een toelating hebben onder de gewasbeschermingsmiddelenwet. Skal en Bionext kunnendus blijven roepen wat ze willen over de vermeende 'veiligheid' van de stoffen menthol en eucalyptus, maar dat doet er geen sikkepit toe bij controle door de NVWA. Die lui moeten zich immers aan de wet houden!
Theo Grent, Glasgow - 28-8-2017 17:58:42


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *