Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Meer flexibiliteit in regelgeving noodzakelijk"
'Koeientuin-boer' riskeert Skal-licentie voor innovatie

Tholen - "Ik pleit voor meer flexibiliteit in de regelgeving voor innovatieve projecten zoals deze Koeientuin. Ik wil gewoon een punt maken en kom hiermee op voor de innovatie in de biologische sector", zo reageert bio-boer Chris Bomers op het feit dat Biologische Boerderij Kraanswijk zijn Skal-licentie dreigt te verliezen omdat in de Koeientuin geen strooisel op de vloer ligt. Hiermee voldoet de stal niet aan de huidige Europese biologische productieregels. Een verzoek voor een individuele ontheffing van de verplichte aanwezigheid van strooisel van de Nederlandse regering aan de Europese commissie is afgewezen.

Chris wil dus vooral een punt maken en opkomen voor innovatie binnen de biologische branche. "Ik ben vanaf de eerste Skal-inspectie eerlijk geweest over het feit dat ik besef dat dit nieuwe systeem vanwege het gebrek aan strooisel niet aan de regels voldoet. Hier is nog geen wetgeving voor, aangezien die is gebaseerd op oude stalsystemen. Ik zei al meteen dat ik wist dat ik hem in moet strooien. Toen is er direct al een notitie van gemaakt door de Skal-inspecteur. Als ik het niet had gezegd, was het misschien niet eens opgevallen."Skal denkt ook echt wel met hem mee, geeft Chris aan. "Zo hebben ze aangegeven dat ze in de tussentijd nog niet handhaven. Eigenlijk is het vanaf het eerste moment al zo dat ik continu door oranje aan het rijden ben, doordat ik van begin af aan gezegd heb dat ik niet ga instrooien. Zo moet je het zien. De Europese Commissie heb ik daarom gevraagd om de nodige flexibiliteit in de wetgeving te creŽren voor innovatie in de bio-branche."

De laatste tijd heeft Chris via de Nederlandse regering aandacht gevraagd voor de zaak. "Nederland heeft daarop aan de Europese Commissie verzocht om een individuele ontheffing van de verplichte aanwezigheid van strooisel, maar dit verzoek is afgewezen." Twee ambtenaren die onder staatssecretaris Martijn van Dam werken zijn op het bedrijf geweest namens het ministerie van EZ. Daarop is het verzoek tot ontheffing in het najaar van 2016 ingediend. "Men was erg positief, maar anderhalve maand geleden kreeg ik van de ambtenaren te horen dat de juristen van de Europese Commissie binnen de huidige wetgeving geen mogelijkheid zien voor de Koeientuin. Maar ja, dat wisten we eigenlijk al. Uit de reactie van de staatssecretaris kan ik aflezen dat hij het ook betreurt, maar dat hij zich neerlegt bij de Europese wetgeving. Ik had eigenlijk gehoopt dat de staatssecretaris zou zeggen dat ze een oogje toe zouden knijpen omdat het gaat om dit individuele geval."

Het lijkt er nu op dat de discussie wederom op Europees niveau voortgezet zal worden. "Ik ben gisteren weer benaderd door een medewerker van EuroparlementariŽr Jan Huitema." Dit heeft eerder niks opgeleverd, medewerkers van de Europese Commissie zijn zelfs op het bedrijf geweest, maar Chris is benieuwd wat er nu allemaal weer gaat gebeuren. "Het is inmiddels uitgegroeid tot een 'draak van een traject'." De hernieuwde aandacht vanuit de Europese Commissie ziet Chris voorlopig als zijn laatste kans. "Anders moet ik afwachten tot 2019. Wanneer de trioloog tussen de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie goed uitvalt, zal in 2019 de Koeientuin wellicht een soort van ontheffing kunnen krijgen."

100% achter de het concept

Hij benadrukt dat de zachte kunststof vloer in de Koeientuin ook zonder strooisel comfortabel is voor de koeien. "De Koeientuin is een comfortabele vrijloopstal. Ik ben heel blij met deze vloer en de koeien rennen en springen in alle vrijheid door de stal, alsof het een wei is. Dat is fantastisch om te zien. Ik ben echt alle dagen blij met deze Koeientuin."

Voor meer informatie:

Chris Bomers
Biologische Boerderij Kraanswijk
Klaverdijk 3
7142 HP Groenlo
06 23785384
chris.bomers@kraanswijk.nl
www.kraanswijk.nl
www.koeientuin.nl

Publicatiedatum: 11-5-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

16-11-2017 Natuurlijk Genoegen investeert in eigen hooidrogerij en vrijloopstal
16-11-2017 Jan Duijndam wint OndernemersPrijs Haaglanden 2018
14-11-2017 Nieuw: biologische brok voor kaasmakers
14-11-2017 "Biologische akkerbouw blijft achter in Friesland"
13-11-2017 "Niet minder, maar meer bio nodig"
9-11-2017 Zuivelindustrie wil de definitie van kaas wijzigen
9-11-2017 Legkip krijgt volop de ruimte dankzij mobiele ren
6-11-2017 Nieuwe landbouwminister bezoekt bio-pluimveebedrijf Verbeek
3-11-2017 Beter beweiden in het najaar voor betere melkproductie
1-11-2017 LTO: "Ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel"
31-10-2017 Melkveehouders overrompeld door vonnis fosfaatreductieplan
31-10-2017 Biologische garantieprijs november +1,25 naar 50,75 euro
27-10-2017 Boenen bij de Boeren helpt door fipronil getroffen bio-boeren
25-10-2017 ZoŽ & Zazu geitenkazen veroveren AH-schap
25-10-2017 China: importban Europese schimmelkazen van tafel
25-10-2017 Hoe een Kroatisch heuveldorpje een kaasmakerij uit Pieterburen inspireerde
23-10-2017 WUR Rapport: Indicatie economische gevolgen fipronilaffaire pluimveesector
23-10-2017 Nieuw: premium bio-roomijs van jerseymelk
20-10-2017 Minister Kamp waarschuwt voor onverantwoorde groei melkveestapel
19-10-2017 PCB-besmetting bij bio-boer door historische bodemverontreiniging

 

Reacties:


--Je moet oppassen dat je dit niet teveel op de spits drijft.
--Misschien een idee om dit creatief op te lossen zodat zowel ambtenaren als biologische boeren dit onderling kunnen oplossen.
--Het is niet aan de orde om grote hoeveelheden 5- 9 kilo stro per koe te gaan gebruiken.

Maar: Wanneer je per koe elke dag 500 gram fijn gemalen stro op de vloer zou strooien dan heb je voor de vorm wel strooisel gebruikt en dit fijne strooisel geeft meteen ook meer kwaliteit aan de mest en de hoeveelheid mest die dagelijks opgeveegd moeten worden door de robot is dan nog te overzien. Het blijft dan droge drijfmest.
---Daarmee koop je ook wat tijd in deze procedure waar ambtenaren zich over moeten buigen.
-- Bovendien maak je, met dit idee, een onderscheid tussen een biologische koeientuin en een gangbare koeientuin. Ook dat is voor de sector van belang.
---Ik wens Chris succes dat hier een oplossing wordt gevonden maar er zal van 'onze' kant misschien ook een beetje beweging moeten komen.
Sjoerd de Hoop, Hiaure (email) - 16-5-2017 15:16:38


Wanneer duidelijk is dat de koeien het goed hebben en het milieu ontzien wordt, zal het uiteindelijk wel goed komen. Voor extra organische stof hoef je op een weidebedrijf geen strooisel te gebruiken. Jammer, al dat juridisch geneuzel.
gerard oomen, Ophemert - 11-5-2017 19:53:12


Precies omstandigheden voorschrijven bij wet is ondoenlijk. Dat blijkt al weer met een verblijfsvloer die anders is dan in wetten is omschreven. Zelf heb ik in 1990 ook moeilijkheden met Skal gehad over verwerkingsplaatsen van onze biologische geteelde bloembollen.
Ga door met een voorlopers rol. Er zijn meer bedrijven die zonder een Skal licentie een goede acceptabele bedrijfsvoering voeren.
wilbrord braakman, Schagen - 11-5-2017 15:22:57


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *