Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kippendans na opheffing ophokplicht pluimvee

De kippen mogen weer naar buiten. De ophokplicht voor kippen is per 19 april opgeheven. Tot groot plezier van de kippen én de biologische boeren. De dreiging van vogelgriep is dermate afgenomen dat pluimveehouders hun kippen weer lekker buiten mogen laten scharrelen. Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector, en de Biologische Pluim veehouders Vereniging (BPV) organiseerden daarom op twee biologische bedrijven een 'kippendans'.


 
Nederland kent ongeveer 140 biologische legpluimveebedrijven. De sector maakt een gezonde groei door, doordat steeds meer consumenten biologische eitjes weten te waarderen. Het marktaandeel van biologische eieren in Nederland is inmiddels gegroeid naar ongeveer 15%. Voor de biologische pluimveehouderij is het buiten lopen van de kippen van grote waarde. Het aantal m2 per kip is in Europese regels vastgelegd. Aanvankelijk zag je veel grote open weides als uitloop. Een kip loopt graag buiten, maar zoekt beschutting, onder andere tegen roofvogels.

Kippen dansend de uitloop in

De biologische pluimveesector in Nederland heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan de inrichting van de uitloop, met name via beplanting met bomen en struiken. Kippen voelen zich daarin veiliger en hebben meer te onderzoeken. Meer beplanting vermindert bovendien het risico op besmetting met vogelgriep doordat het belemmert dat wilde (water)vogels landen in de uitloop. Bomen voor buitenkippen wordt gesteund door Adopteer een Kip. Met deze campagne ondersteunen ruim 16.000 consumenten de biologische pluimveehouderij met een kipadoptie. Het welzijn van biologische kippen in Nederland staat op een hoog niveau. De biologische pluimveesector is daarom des te blijer dat de kippen vanaf nu weer van hun mooie uitloop gebruik mogen maken.

Bionext en de BPV vierden het vrolijke moment dat de kippen na maanden wachten dansend hun uitloop weer in mochten, de zogenaamde 'kippendans'. Dit deden ze samen met twee biologische pluimveebedrijven, beiden wonnen in 2015 een prijs voor de mooiste kippenuitloop.

Klik hier
voor meer informatie over Bomen voor buitenkippen.
Publicatiedatum: