Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bastiaansen Kaas van Boer Bart is vergelijkbaar met een seizoensproduct"

Jersey-koeien dansend de wei in

Tholen - Onder grote belangstelling zijn de koeien van Boer Bart afgelopen zaterdag 11 maart voor het eerst weer de wei in gegaan. "Niet te geloven hoeveel mensen er aanwezig waren. Er was veel meer belangstelling voor dan we vooraf dachten. Het kaasseizoen kan nu echt beginnen", vertelt Marja Bastiaansen van Bastiaansen Bio Kaas. Marja heeft het hek opengedaan, waarna de hoofdrolspelers van de dag aan hun 'koeiendans' konden beginnen.


De koeien gluurden vanuit de stal al even naar de wei.

Bartele Holtrop is één van de boeren die melk produceert voor het nieuwe concept 'Bastiaansen van de Boer'. Onder dit concept verwerkt Bastiaansen vanaf nu melk van een aantal biologische boeren rechtstreeks tot mooie producten. Daartoe behoort ook de roodbacterie natuurkost kaas van Boer Bart uit Rotstergaast, een 50+ kaas met natuurlijke korst. "Deze kaas maken wij van de melk die zijn biologische Jersey-koeien geven. Binnen nu en drie weken verwachten we met verse grasmelk te kunnen beginnen met de productie van deze kazen. We kijken terug op een geslaagde dag, waarbij ook veel belangstelling was voor de kaas."


Grote belangstelling voor de koeiendans.

Marja vergelijkt de kaas van Boer Bart met andere seizoensproducten, zoals asperges en aardbeien. "De andere twee kazen van Boer Chris en Boer Wicher zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De kaas van Bartele is vergelijkbaar met een seizoensproduct, daarom hopen we dat men elke keer weer blij zal zijn als de kaas beschikbaar is. Bartele kan van maart tot oktober melk leveren voor deze kaas en wij produceren ze van juni tot en met december." Met het nieuwe concept brengt Bastiaansen het hele traject van boer tot bord in beeld. "We willen hiermee voor de consument de drempel verlagen om eens zelf een kijkje te komen nemen op de boerderij."


Hier staan de koeien net weer in de wei.

De koeien van Boer Bart staan vanaf nu (zolang de omstandigheden het toelaten) dag en nacht buiten in het weiland. Bartele heeft voorafgaand aan de Koeiendans de aanwezigen meer over het bedrijf verteld. Marja heeft veel waardering voor de visie van Boer Bart. "Hij wil een bedrijf opbouwen dat 1000 jaar kan bestaan. Bartele produceert bijzondere melk en wij maken er bijzondere kazen van. Hij is vooruitstrevend bezig, op diverse vlakken. Zo is het erg leuk om te zien hoe de kippen, die in een soort mobiel kippenhok leven, door de weilanden bewegen. Wanneer de koeien zich verplaatsen en naar een nieuwe wei gaan, komen de kippen in actie om te jagen op de insecten die op de mest van de koeien afkomen. Hierdoor verspreiden zij de mest en verbeteren ze hiermee de kwaliteit van de bodem en het gras en de kruiden." Marja geeft aan dat Bartele ook altijd open staat om nieuwe dingen uit te proberen. "Hij loopt redelijk voor op de zaken. Op dit moment zijn er 16 kalfjes op de boerderij en Bartele doet nu een proef om de kalfjes lekker bij de koe te houden."

Bekijk hier de video die gemaakt is op de dag van de koeiendans:



Voor meer informatie:

Marja Bastiaansen
Bio Kaas
Aardstraat 31
5124 RW Molenschot
0161 432357
m.bastiaansen@bastiaansen-bio.com
www.bastiaansen-bio.com