Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wageningse promovendus zoekt biologische akkerbouwbedrijven

Bij Wageningen Universiteit is onderzoekster Lieneke Bakker samen met Wopke van der Werf, Pablo Tittonell en Felix Bianchi bezig met een promotieonderzoek naar de manier waarop een populatie natuurlijke vijanden herstelt. Haar hypothese is dat de overgang van een gewasbeschermingsmiddelenafhankelijke landbouw naar één die vertrouwt op natuurlijke vijanden misschien niet een kwestie is van geleidelijk minder middelen en geleidelijk meer natuurlijke vijanden, maar van zogenaamde kantelpunten. Ieder systeem heeft namelijk de neiging om zichzelf in stand te houden.



De overgang van de plaagbestrijding door insecticiden naar biologische bestrijding door natuurlijke vijanden gebeurt volgens deze hypothese pas als barrières zijn overwonnen. Het systeem kantelt als het ware en schiet in een nieuwe toestand, waarin natuurlijke vijanden zoals sluipwespen in voldoende mate aanwezig blijven, kunnen overleven en bijvoorbeeld luizenplagen effectief onder de duim houden.

Voor haar veldwerk voor het komende groeiseizoen is Lieneke op zoek naar biologische akkerbouwbedrijven waar ze waarnemingen aan nuttige insecten kan uitvoeren.

Voor meer informatie:
Lieneke Bakker
0683515464
lieneke.bakker@wur.nl
Publicatiedatum: