Welke tekorten dat waren, werd duidelijk uit de toelichting van de diverse sprekers. Luc Van Bellegem (VLAM) schetste de binnenlandse consumptie van biologische producten. Voor 2016 tekent hij voorlopige groeicijfers van 20% op. AGF en eieren zijn de populairste producten, maar ook brood en zuivel doen het goed. Anaïs Pauwels, sustainable manager bij Delhaize, bevestigde deze cijfers en gaf aan dat Delhaize in de toekomst het gamma aan bioproducten verder zal uitbreiden. Toch ondervinden ze regelmatig dat de beschikbaarheid van bepaalde producten beperkt is. Extra Vlaamse producenten en verwerkers zijn dus welkom voor een aantal productcategorieën.
Tekorten
Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw in West-Vlaanderen, vertelde hoe zij omschakeling stimuleren om aan de lokale marktvraag te voldoen. Guy Hex (Capra) gaf duidelijk aan dat er een structureel tekort is aan biologische geitenmelk. Op dit moment wordt er veel melk aangekocht uit Nederland, omdat er in België niet voldoende beschikbaar is. Hier liggen dus nog kansen, mede door de goede en stabiele marktprijs voor biologische geitenmelk.Karel Belmans (BFV) ziet vooral nog kansen in bijkomende biologische productie van peren voor de exportmarkt, lang bewaarbare appelen (beperkt) en industriefruit. Een geleidelijke groei van het areaal is wenselijk, schokeffecten moeten vermeden worden.
Luc Rooryck (Lutosa) zoekt naar bijkomende telers van bio-aardappelen voor frites en vlokken. Hij wil daarbij ook het initiatief nemen om meer plaagresistente rassen te gebruiken, zoals Carolus, om zo meer continuïteit en bedrijfszekerheid te garanderen.
Bron: BioForum Vlaanderen