Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Structureel tekort aan biologische geitenmelk"

Op 12 januari organiseerden Bio zoekt Boer en Bio zoekt Keten op Agriflanders een seminar over groeikansen in de biologische sector. Er zijn voor een aantal producten tekorten op de markt. De aanleiding voor dit seminar was een toenemende interesse in bioproducten vanuit de marktspelers en consumenten. Ondanks een stijgend aantal omschakelaars blijven er tekorten voor diverse producten.



Welke tekorten dat waren, werd duidelijk uit de toelichting van de diverse sprekers. Luc Van Bellegem (VLAM) schetste de binnenlandse consumptie van biologische producten. Voor 2016 tekent hij voorlopige groeicijfers van 20% op. AGF en eieren zijn de populairste producten, maar ook brood en zuivel doen het goed. Anaïs Pauwels, sustainable manager bij Delhaize, bevestigde deze cijfers en gaf aan dat Delhaize in de toekomst het gamma aan bioproducten verder zal uitbreiden. Toch ondervinden ze regelmatig dat de beschikbaarheid van bepaalde producten beperkt is. Extra Vlaamse producenten en verwerkers zijn dus welkom voor een aantal productcategorieën.

Tekorten

Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw in West-Vlaanderen, vertelde hoe zij omschakeling stimuleren om aan de lokale marktvraag te voldoen. Guy Hex (Capra) gaf duidelijk aan dat er een structureel tekort is aan biologische geitenmelk. Op dit moment wordt er veel melk aangekocht uit Nederland, omdat er in België niet voldoende beschikbaar is. Hier liggen dus nog kansen, mede door de goede en stabiele marktprijs voor biologische geitenmelk.

Karel Belmans (BFV) ziet vooral nog kansen in bijkomende biologische productie van peren voor de exportmarkt, lang bewaarbare appelen (beperkt) en industriefruit. Een geleidelijke groei van het areaal is wenselijk, schokeffecten moeten vermeden worden.

Luc Rooryck (Lutosa) zoekt naar bijkomende telers van bio-aardappelen voor frites en vlokken. Hij wil daarbij ook het initiatief nemen om meer plaagresistente rassen te gebruiken, zoals Carolus, om zo meer continuïteit en bedrijfszekerheid te garanderen.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: