Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemeente Bronckhorst in beroep

"Volgens de rechter is al het vee dat niet biologisch gehouden wordt intensief"

Het college van burgemeester en wethouders van de Gelderse gemeente Bronckhorst gaat bij de Raad van State in beroep tegen de gerechtelijke uitspraak om de vergunning voor een rundveestal van de firma Dutch Dairy Genetics van internetondernemer Kees Koolen in Wichmond te schorsen. Het collega is vooral verbaasd over de uitleg die de rechtbank geeft aan het begrip intensieve veehouderij. Volgens de rechter zou al het vee dat niet biologisch gehouden wordt intensief zijn.

Lees hier de toelichting op de stand van zaken in de plannen van de vestiging van het rundveebedrijf in Wichmond:

Naar aanleiding van berichtgeving in verschillende media waarin staat dat een inwoner van Vorden een megastal wil vestigen in Wichmond geven wij hier aan wat de actuele stand van zaken is rond de vergunningprocedures.

Aanvraag omgevingsvergunning onderdeel bouwen (gemeente Bronckhorst)

Op 3 november 2014 heeft de gemeente Bronckhorst een aanvraag omgevingsvergunning onderdeel bouw ontvangen van de firma Dutch Dairy Genetics B.V. (DDG) voor de bouw van een rundveestal (maximaal circa 100 stuks rundvee) op het perceel Polweg 6 in Wichmond. In het kader van de Wet Milieubeheer is een melding op grond van het Activiteitenbesluit gedaan.

De aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw van de rundveestal is getoetst aan de hiervoor in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) gestelde wettelijke criteria. Het bouwplan voldeed aan al deze limitatief opgesomde criteria, zodat de vergunning op 30 december 2014 door de gemeente Bronckhorst is afgegeven. Er was geen weigeringsgrond voor de aanvraag aanwezig.

Op het perceel Polweg 6 is in het verleden altijd een agrarisch bedrijf gevestigd geweest, het bedrijf stond te koop en is verworven door DDG. De bouw van de rundveestal, aangemerkt als fase 1 in de aanvraag, vindt plaats op het daartoe bestemde agrarisch bouwperceel van Polweg 6.

Op het besluit is beroep aangetekend door onder andere omwonenden. De rechter deed in december 2015 uitspraak. Hij vernietigde de vergunning. Wij zijn verbaasd over deze uitspraak van de rechtbank. Onder meer vanwege de uitleg die de rechtbank geeft aan het begrip intensieve veehouderij. Volgens de rechter zou al het vee dat niet biologisch gehouden wordt intensief zijn. Naar onze mening zegt het bestaande bestemmingsplan Hengelo/Vorden buitengebied dat niet intensief is: het houden van schapen, rundvee en paarden alsmede het biologisch houden van dieren. Deze uitspraak is zodanig afwijkend dat de uitspraak directe gevolgen kan hebben voor met name (bestaande) agrarische bedrijven in het plangebied met uitbreidingsplannen. Daarnaast geeft de rechtbank een beperktere uitleg aan de term melkrundvee, die niet in lijn is met de bredere gemeentelijke visie die in het geldende bestemmingsplan wordt gehanteerd. Om beide redenen hebben b en w op 21 januari besloten de uitspraak van de rechtbank aan te vechten.

Principemedewerking herziening agrarisch bouwperceel (gemeente Bronckhorst)

Voor de door het bedrijf DDG aangekondigde fase 2 is een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk. Een verzoek daarvoor is op 13 mei 2015 door ons ontvangen. Dit verzoek heeft betrekking op het veranderen van de vorm en gelijktijdig het uitbreiden van het agrarisch bouwperceel naar ongeveer 2,0 ha. In het verzoek is verder aangegeven dat maximaal 138 melkkoeien, 200 jongvee en 50 fokstieren gehouden zullen worden. Hierover is door het college nog geen standpunt ingenomen. De initiatiefnemer is gevraagd om eerst de buurt in te lichten over zijn plannen en het draagvlak in beeld te brengen.

De initiatiefnemer heeft de afgelopen weken omwonenden geïnformeerd via brieven over de laatste stand van zaken rond zijn plannen en een informatieavond gehouden. Hierin gaf hij onder meer aan dat zijn uiteindelijke voornemen zou zijn om maximaal 650 dieren (500 melkkoeien en 150 stuks overig rundvee) te gaan houden op de locatie (fase 3). Hierover is echter (nog) geen formeel verzoek bij ons binnengekomen. Onze aanhouding op het besluit over fase 2 is hierdoor nog steeds de actuele stand van zaken. Wel heeft de initiatiefnemer begin oktober een verzoek bij ons ingediend om de herziening van 13 mei in te trekken. Tegelijkertijd diende hij een verzoek in voor een wijzigingsplan. Dit laatste verzoek gaat over een wijziging van het bouwperceel tot maximaal 1,5 hectare en dus niet meer over de eerder gevraagde 2,0 hectare (de dieraantallen van 388 stuks gelden nog steeds). Over dit verzoek gaat het college zich op termijn buigen. In dat besluit wegen zij ook de mate van draagvlak bij omwonenden mee.

Verschillende buurtbewoners met vragen over de stand van zaken rond de ingediende aanvraag voor fase 2 en de uiteindelijke plannen van de initiatiefnemer hebben contact opgenomen met de gemeente en er zijn ook gesprekken met de wethouder. Verder heeft de gemeente een uitleg gegeven bij een avond van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker.

Vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet (provincie Gelderland)

Met haar ontwerpbesluit van 3 juni 2015 heeft de provincie Gelderland laten weten voornemens te zijn voor het perceel Polweg 6 een vergunning te verlenen in het kader van de Natuurbeschermingswet. De vergunning is aangevraagd voor het houden van 975 melkkoeien, 256 stuks vrouwelijk jongvee en 224 fokstieren en overig rundvee en het ontwerpbesluit gaat over dezelfde dieraantallen. Vaststaat dat, met uitzondering van de formele publicatie van de provincie, geen verzoek in die richting bij de gemeente is ingediend.

Commissievergaderingen

In september 2015 en januari 2016 is het onderwerp aan de orde geweest in commissievergaderingen van de raad. Deze werden druk bezocht. Omwonenden hadden graag hun mening willen geven tijdens de vergaderingen. Helaas was dit niet mogelijk omdat er geen raadsvoorstel was (waarvan kennis van reacties van betrokkenen altijd onderdeel uitmaakt) om over te beslissen, maar de wethouder slechts informeerde. De commissieleden stelden onder andere vragen over de rol van de raad en in de laatste bijeenkomst ook over de uitspraak van de rechtbank die de wethouder beantwoordde.

Voor meer informatie: www.bronckhorst.nl
Publicatiedatum: