Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Melkboer keert terug in Amsterdam

De melkboer is terug van weggeweest! Op woensdag 1 april opent de pop-up MelkSalon aan de Oude Spiegelstraat 6 te Amsterdam en zal de eerste verse melk door een eigentijdse melkboer worden geleverd. Rond 14:00 arriveert de melkboer in Amsterdam en is iedereen welkom in de pop-up MelkSalon om wat verse melk te komen proeven. De opening geeft het startschot voor een maand vol activiteiten in de pop-up MelkSalon.
 
De pop-up MelkSalon is een tijdelijk proef- en ontwerplokaal dat consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samenbrengt, om de waarde(n) van melk te verkennen. De pop-up MelkSalon is een initiatief van ontwerper Sietske Klooster en Food Cabinet. Met de pop-up MelkSalon wordt melk uit de anonimiteit gehaald en wordt de dialoog aangegaan over de betekenis van het product voor onze cultuur, omgeving, gezondheid en maatschappij.
 

Melkbar

De pop-up MelkSalon beschikt over een melkbar met elke week een menu van vijf andere volle melken uit heel Nederland. Melkmeisjes en melkjongens schenken een proeverij uit van verschillende melken. Ook kan bij de melk een gestoomd melkbroodje worden besteld met uitgemolken koe of grasvulling. Het melkmenu zet je aan het denken over de herkomst en smaak van melk, en de onderlinge verschillen. De melkbar is van woensdag tot en met zondag van 11:00 – 17:00 geopend.
 

Foto: Ester Grass Vergara.

Activiteiten

Gedurende de hele maand april staan er diverse activiteiten op het programma. Op dinsdagavonden worden Milk Talks georganiseerd waarin het publiek de melkwereld leert kennen via het bijzondere perspectief van verschillende experts en makers. Zo houdt voedselhistorica Lizet Kruyff een lezing over de historie van melk, en in samenwerking met het Food FIlm Festival worden op enkele donderdagavonden films getoond die de verschillende kanten van melk belichten. Leer in een workshop zelf melk verwerken onder begeleiding van ontwerper Lisette Bokma en schuif op vrijdagavonden aan bij de melkdiners onder leiding van chef Gilbert Kolff. Proef bijvoorbeeld zijn ajoblanco van melk, bloemenfrieten met melkmayonaise en andere bijzondere melkgerechten! Ook buiten de pop-up MelkSalon is van alles te beleven. Op de zaterdagen kan je de oude binnenstad verkennen tijdens de Old Amsterdam Milk Tour. Liever met de voeten in de klei? Op zaterdagen kun je ook op boerenbezoek bij verschillende melkveehouders, met elk hun eigen verhaal.
 

Ontwerpsessies

Speciaal voor professionals uit de zuivelsector en de creatieve sector wordt een serie ontwerpsessies in de pop-up MelkSalon georganiseerd. In deze sessies wordt de zuivelsector op een ontwerpende manier onder de loep genomen en worden toekomstscenario's ontwikkeld. Van het ontwerpen van een melkservies en een nieuw wereldberoemd oer-Hollands zuivelritueel, tot een nieuwe coöperatie en keten.

Biologisch

MelkSalon is een initiatief van ontwerper Sietske Klooster. Sietske gaf eerder in Biojournaal al aan dat er zeker aandacht zal zijn voor bio binnen de pop-up. Zo zal er onder meer biologische melk geserveerd worden in de melkbar. Ook is er in het inhoudelijke programma aandcht voor de biologische sector. "Wel is er binnen de pop-up MelkSalon aandacht voor melk in de volle breedte. Juist door alle betrokkenen en zienswijzen een plek te geven in de pop-up MelkSalon ontstaat er diversiteit en is co-creatieve uitwisseling mogelijk. Dat draagt wat ons betreft bij een een constructieve dialoog."
 
Klik hier voor een volledig overzicht van het programma voor de komende maand.

Voor meer informatie: www.demelksalon.nl
Publicatiedatum: