Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veldbonen verwerken tot waardevol eiwitcomponent

'ToastKanLokaal': zoektocht naar energie-efficiënte toastinstallatie voor Vlaamse bio-melkveehouders

Samen met enkele enthousiaste landbouwers gaan Inagro en ILVO binnen de operationele groep 'ToastKanLokaal' samen op zoek naar de meest geschikte manier om veldbonen te toasten en zo te verwerken tot een waardevol eiwitcomponent in het (biologisch) melkveerantsoen.

Toastinstallaties
De meerwaarde van een toastingproces voor het opkrikken van de voederwaarde is reeds gekend. Toasten kan er immers voor zorgen dat de bestendigheid van zowel het eiwit als het zetmeel toeneemt. Hierdoor is het beschermd tegen afbraak in de pens, en kan het verderop in het maag-darm kanaal als een efficiënte eiwitbron ingezet worden.

Foto's: Inagro.

Afgelopen jaren konden de (biologische) veehouders beroep doen op een mobiele toastinstallatie, die vanuit Frankrijk naar België werd gebracht, om hun veldboonopbrengsten te laten toasten. Helaas zijn er hier hoge transportkosten mee gemoeid en ook de verbruikskosten van deze installatie lopen hoog op. Er bestaan eveneens industriële (vaste) toastinstallaties in België, die bij grotere hoeveelheden zeker interessant zouden kunnen zijn. Nu, hier wringt het schoentje voor onze biologische veehouders. Door de beperkte omvang van deze sector is het niet aangewezen beroep te doen op deze installaties.

Er is dus nood aan een haalbaar en energie-efficiënt alternatief dat op lange termijn kan ingezet worden.

Verschillen in de processen
Verder is een biologisch productieproces niet vergelijkbaar met een gangbaar productieproces.

  • Bij de verwerking van gangbare veldbonen wordt er namelijk gebruik gemaakt van specifieke suikers om een maillardreactie, en vervolgens een hoger DVE-gehalte, te verkrijgen.
  • Bij een bio-proces wordt enkel met warmte gewerkt.

Kunnen we onder biologische omstandigheden vergelijkbare voederwaarden bekomen? Kunnen we een maillardreactie opwekken door aan een alternatief vochtgehalte te toasten? Binnen de operationele groep 'ToastKanLokaal' gaan ze daarom samen met een selecte groep van biologische veehouders op zoek naar antwoorden.

ToastKanLokaal gaat op zoek naar oplossingen:

  1. In een eerste verkennende fase bekijken ze samen waar de ideale toastinstallatie nu net aan zou moeten voldoen.
  2. In een volgende fase zullen ze samen naar verschillende constructeurs van toastinstallaties trekken om met hen in gesprek te gaan. Samen bekijken ze de parameters die van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke DVE-gehalte van de veldbonen. Deze parameters zullen vervolgens getest worden door de constructeurs. Hiervoor zullen er stalen van de komende veldboonopbrengst naar hen opgestuurd worden.
  3. Verderop in het project zullen ze dan de uiteindelijke uitkomsten bediscussiëren en worden de eventuele mogelijkheden tot (samen)aankoop van een toastinstallatie bekeken.

Voor meer informatie:
Karolien Hertogs
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem
+32 (0)51 273200
karolien.hertogs@inagro.be
www.inagro.be

Publicatiedatum: