Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer dan 30 producten - nog meer dierenwelzijn voor melkkoeien

Alnatura biedt compleet assortiment biologische weidemelk uit één bron

Vanaf het voorjaar van 2024 zal Alnatura naar eigen zeggen het eerste merk zijn dat een compleet basisassortiment biologische zuivelproducten van weidemelk uit één bron aanbiedt. Alnatura dicht hiermee een gat in de schappen van levensmiddelendetaillisten en biologische speciaalzaken. Biologische weidemelkproducten zijn daar meestal alleen verkrijgbaar als melk en yoghurt. De eerste zes producten zijn vanaf maart verkrijgbaar en Alnatura zal het assortiment in juni uitbreiden tot meer dan 30 producten. Met deze stap bouwt Alnatura haar bestaande basiszuivelassortiment volledig om naar weidemelk.

Weidemilch Crème Fraiche 150G. Foto: Alnatura.

Nieuwe kwaliteitsnorm voor dierenwelzijn
Alnatura zet haar jarenlange toewijding aan dierenwelzijn voort met haar assortiment weidemelk - dat wordt ondersteund door 820 boeren met ongeveer 35.000 melkkoeien - en zet ook een nieuwe standaard in de biologische melkveehouderij. Christina Well, dierenwelzijnsdeskundige bij Alnatura, legt uit: "Koeien zijn graasdieren: alleen in de wei kunnen ze echt hun natuurlijke gedrag vertonen. Om ze in staat te stellen dit te doen, hebben ze de juiste infrastructuur nodig."

Foto: Marc Doradzillo.

Met dit in gedachten hebben de boeren zich verplicht om te voldoen aan de kwaliteitscriteria voor Alnatura-weidemelk. Hun hoekstenen: de melkkoeien moeten tijdens het weideseizoen minstens 120 dagen tenminste zes uur per dag toegang hebben tot de wei. Naast de al strenge algemene eisen van de EU Biologische Verordening, moet de minimale weidegang 1.000 vierkante meter per koe zijn. Als dit niet direct mogelijk is, moet een bedrijfsspecifiek concept voor het maximaliseren van het beweidingsoppervlak worden ingediend. Er moeten schaduwbomen en beschutting zijn in de weiden en de koeien dienen altijd drinkwater ter beschikking te hebben. De bedrijven documenteren in een weidekalender wanneer en hoe lang de dieren elke dag mogen grazen. Dit betekent dat klanten zuivelproducten krijgen die de normen van de EU-biologische landbouwverordening overtreffen.

Eerlijke prijzen voor Alnatura-melkveehouders
Deze toename in productkwaliteit en dierenwelzijn vergt een investering voor melkveehouders, bijvoorbeeld voor de aanleg en het onderhoud van omheiningen en voor de administratie rond de weidekalenders. Weidegang betekent ook een lagere melkgift voor de koeien. Alnatura hecht er veel belang aan dat de biologische boerderijen die deze diensten voor meer dierenwelzijn leveren, eerlijk worden beloond. Dit is de enige manier waarop ze hun boerderijen op de lange termijn biologisch kunnen beheren. Dit maakt het mogelijk om een deel van de verkoopprijzen aan te passen. Niettemin blijven de weidemelkproducten van Alnatura gepositioneerd in het middensegment tussen instap- en premiumprijzen.

Götz Rehn, Managing Director van Alnatura, vat samen: "Zelfs 40 jaar na de oprichting van het bedrijf willen we pionier blijven op het gebied van verstandig omgaan met de natuur. Met de Alnatura weidemelkproducten breiden we de toewijding aan dierenwelzijn uit die we de afgelopen tien jaar systematisch hebben opgebouwd. Tegelijkertijd bevordert Alnatura de bescherming van het klimaat, omdat weiland ongeveer twee keer zoveel CO2 opslaat als landbouwgrond. En we ondersteunen de biodiversiteit, want weiland is een belangrijk leefgebied voor insecten en vogels."

Voor meer informatie: www.alnatura.de

Publicatiedatum: