Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-boer Dieter Uyttendaele en consultant Hinicio slaan de handen in elkaar bij carbon farming project

Meer dan 500 bomen en struiken zijn op zondag 3 maart in de grond gegaan op de graasweides van biologisch veehouder Dieter Uyttendaele in Erpe-Mere. Uniek aan deze aanplant is dat ze financieel ondersteund wordt door consultancybedrijf Hinicio, dat op deze manier de inspanning van de landbouwer erkent. Beide partijen werden met elkaar in contact gebracht via het Oost-Vlaamse PDPO project Carbon Farming. Het is één van de eerste Vlaamse voorbeelden waarbij landbouwers vergoed worden voor het vastleggen van koolstof als maatschappelijke dienst.

Foto: Sanne Van Den Berge

De heggen zullen van nabij opgevolgd worden, ook op het vlak van de CO2 die ze uit de lucht zullen halen. Deze vorm van koolstoflandbouw of carbon farming heeft tal van ecologische en maatschappelijke waarden, en daar betaalt consultancybureau Hinicio graag een bijdrage voor. Natuurorganisatie BOS+ vzw bracht de twee partijen samen in een innovatief project voor Vlaamse payments for ecosystem services. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zal de wetenschappelijke monitoring uitvoeren.

Boslandbouw in opmars
Langzaam maar zeker tonen meer Vlaamse boeren interesse om bomen te planten op hun percelen. Boslandbouw of 'agroforestry' wint aan interesse in Vlaanderen en zo ook in Erpe-Mere. Zondag 3 maart startte op de randen van de graasweide van boer Dieter de aanplant van bijzondere heggen. De hoeveelheid CO2 die de heggen de komende jaren zullen vastleggen werd vooraf ingeschat op basis van wetenschappelijke modellen. Om de juistheid van deze modellen te toetsen, zal het ILVO de hoeveelheid koolstof in de bodem en bomen opvolgen doorheen de groei van de heggen. Dit pilootproject zal daarmee de basis leggen voor accuratere prognoses voor koolstofcaptatie in de toekomst, en hopelijk koolstoflandbouw versterken.

Koeien ook blij
Bio-landbouwer Dieter, eigenaar van Hof van Dorset, is enthousiast over dit initiatief, omdat het heel erg multifunctioneel is: "Heggen en hagen halen niet alleen koolstof uit de lucht, maar bieden beschutting voor de dieren en zijn bovendien mooi en waardevol voor de biodiversiteit. Op hete zomerdagen zoeken mijn koeien steevast schaduw op en vele vlinders en andere wilde dieren zullen hier een thuis vinden." Voor Dieter is het niet de eerste aanplant binnen het project. Eerder plantte Dieter ook al 640 bomen en struiken aan in heggen op een perceel in de buurt en kwam er 90 meter haag bij aan de oprit langs zijn hoeve.

Ecosysteemdiensten
"Naast instaan voor onze voedselproductie, bouwen onze deelnemende landbouwers mee aan het landschap van morgen", zegt Bert De Somviele van BOS+. "Een landschap dat weerbaar is tegen de gevolgen van klimaatverandering, want bomen brengen verkoeling, houden de bodem gezond en beperken het risico op overstromingen. Bomen leggen bovendien koolstof vast in hun biomassa en in de bodem, en deze ecosysteemdienst heeft al een marktwaarde. We kunnen onze landbouwers dus vergoeden voor die vastgelegde koolstof op hun percelen, en kunnen ineens ook genieten van alle andere voordelen die bomen ons bieden."

Waar natuur en landbouw in de media vaak lijken te clashen, is dit project een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen beide. Natuurorganisatie BOS+ slaat de brug tussen vijf landbouwers, de bedrijfswereld, onderzoekspartner ILVO, bio-sectororganisatie BioForum, en de landschapsorganisaties Regionaal Landschap (RL) Schelde-Durme, RL Meetjesland & Leievallei en RL Vlaamse Ardennen.

Voor meer informatie:
Liên Romeyns
BioForum (medewerker Landbouw)
lien.romeyns@bioforum.be
www.bioforum.be

Publicatiedatum: