Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ransomware een plaag in Europa"

Hoewel het aantal ransomware-aanvallen vorig jaar wereldwijd is afgenomen, steeg in Europa het aantal aanvallen volgens onderzoek met 83 procent. "Het is een plaag", zegt directeur Matthijs Blokker van cybersecurityspecialist MMOX. Dergelijke aanvallen leiden tot flinke risico’s voor de bedrijfscontinuïteit, zo schrijft ABN AMRO.

Ransomware is een bekende en gevreesde vorm van malware. Uit de jaarlijkse ‘X-Force Threat Intelligence Index’ van IBM blijkt het aantal aanvallen vorig jaar sterk te zijn toegenomen. Met ransomware versleutelen cybercriminelen bestanden van een organisatie , waarna ze de buitgemaakte data pas weer vrijgeven als het slachtoffer overgaat tot het betalen van losgeld. Tandartsketen Colosseum Dental Benelux kreeg in 2022 te maken met een dergelijke aanval. De tandartsketen moest toen noodgedwongen 120 filialen sluiten.

Veelal wordt gedreigd met het vrijgeven van gevoelige data, zoals persoonlijke gegevens van klanten. Hoewel de druk om te betalen groot is, is het vaak geen definitieve remedie. "De kans dat ze bij je terugkomen is groot", geeft Blokker aan.

Grote bedrijven melden vaker datalek

Datalekken kunnen het gevolg zijn van een ransomware-aanval, maar ook doordat buitenstaanders de beschikking hebben gekregen over inloggegevens van systemen waar data worden beheerd. De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat het aandeel datalekken veroorzaakt door cyberaanvallen is toegenomen. In 2021 betrof dat 9 procent van alle 25.000 datalekmeldingen, tegenover 5 procent het jaar daarvoor. Grote bedrijven uit het onderzoekspanel van ABN AMRO, meldden significant vaker datalekken dan de kleinere bedrijven. Hoogstwaarschijnlijk komt dat doordat zij in de regel meer klantgegevens verwerken.

Aandeel datalekken neemt toe
Ook fraude door medewerkers wordt significant vaker genoemd door grotere bedrijven. Dit kan onder andere gebeuren op het moment dat werknemers het bedrijf verlaten en gevoelige informatie meenemen. Er zijn ook voorbeelden van hackers die medewerkers tegen betaling proberen te bewegen om malware te verspreiden binnen het bedrijf.

Klik hier voor het volledige rapport

Bron: ABN AMRO

Publicatiedatum: