Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Slagerij Meert: enige Vlaamse Biogarantie-slager

"Voor ons staat bio op één"

Slagerij Meert is gevestigd midden in een woonwijk in Lokeren. Luc Meert en zijn vrouw Micheline Van Buynder werken er met verse producten van bioveeboeren uit de regio. Zo verkleinen ze hun ecologische voetafdruk en varen de lokale boeren er wel bij. De twee zijn trots op hun ambacht en maken alle charcuterie in hun winkel met eigen hand. Micheline aan het woord over het reilen en zeilen in de slagerij.

Vakmanschap

"Luc en ik doen alles zelf, en we zijn dan ook erg trots op ons ambacht en ons vakmanschap. Onze slagerij is echt een buurtwinkel: klanten hebben een directe band met ons én met het product. We bieden niet alleen vlees en huisgemaakte charcuterie, maar ook andere biovoeding zoals vers brood, groenten, veggieburgers, kaas, conserven en diepvriesproducten zoals roomijs en pizza. Je kan een abonnement nemen op een biologisch groente- en fruitpakket en we verdelen ook confituren en sap van bioboeren uit de streek. Met wat je in onze buurtwinkel vindt, kan je een hele week volwaardig en vers koken."

Smaak is belangrijk

We kopen onze dieren regionaal aan. Het runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees komt van Belgische bioboeren. Ons favoriete biologische kippenvlees komt uit Frankrijk. De Belgische dieren voor onze slagerij gaan van de bioboeren naar het slachthuis in Mechelen, dat is gecertificeerd voor bio. Daarna komt het direct naar ons.

We kiezen het vlees puur op basis van smaak. Smaak krijg je door voeder, levenskwaliteit en rassenkeuze. Ons kippenvlees is bijvoorbeeld van kippen met vlekjes en zwarte poten. Klanten zijn zo'n uiterlijk niet gewend, maar de smaak is gewoonweg superieur. Van dezelfde Franse boeren kopen we ook kalkoen. We zijn nog steeds op zoek naar Belgisch biologisch kippenvlees en kalkoenvlees dat kan tippen aan het biokippenvlees uit Frankrijk. Dat zou ons lokaal verhaal compleet maken. Het is een moeilijke opdracht want de Franse kwaliteit is gewoon top. Ze werken daar ook op een grotere schaal, alle producten van kleine boerderijen worden er samengebracht en versneden, dat is amper haalbaar in België.

Mijn man Luc geeft de veeboeren feedback over de kwaliteit. Zo was er eens een veeboer die te veel biologisch lijnzaad aan zijn varkens gaf. Allemaal prima, maar dat vlees bleek moeilijk om salami van te maken."

Méér dan biologisch

"Zoals de biowetgeving dat vraagt, geven we duidelijk aan in de winkel wat er biologisch is. We zijn daarnaast de enige Biogarantie-slager in Vlaanderen, dat wil zeggen dat wij gegarandeerd geen nitrietzout gebruiken in producten met dat label. Biogarantie is een Belgisch label dat op sommige punten nog strenger is dan het Europese biolabel. Nitrietzout mag je vooral niet verhitten, wat dus vaak gebeurt met vlees, want dan wordt het nitrosamine en dat geeft darmklachten.

Biopionier

Jaren geleden hadden we echt genoeg van de vele hormonen in het vlees. Toen zijn we op zoek gegaan naar een systeem dat ons garanties gaf van begin tot eind. Niet enkel vanaf het afmesten, maar voor de volledige levensduur van het dier. Zo kwamen we uit bij biologisch. Dertig jaar geleden was het een echte pionierstijd. Mijn man is best trots op dat pionierschap, want het bracht veel verbetering die blijft duren.

Bio van a tot z

"Als slager passen we dus in de categorie 'bioverwerker'. Niet alleen al het vlees, maar ook de andere ingrediënten moeten bio-gecertificeerd zijn: eieren, kruiden, specerijen en noem maar op. De regels voor bio zeggen ook wat we niet in ons vlees mogen verwerken. Geen chemisch-synthetische smaakmakers, fosfaat of bewaarmiddelen, om maar de belangrijkste te noemen. We gebruiken alleen vitamine C als zuurteregelaar en anti-oxidant, gegarandeerd niet genetisch gemodificeerd en gemaakt met natuurlijke bacteriën.

We worden onwaarschijnlijk streng gecontroleerd. Niet alleen is er de uitgebreide controle van de voedselveiligheid, maar de biocontroleur komt ook alles uitkammen. Als bioverwerker ben je dus in feite dubbel gecontroleerd. We pakken er niet mee uit, maar de consument zou eens moeten weten hoe hygiënisch en correct het allemaal is. Dat levert ons weliswaar veel geregel en papierwerk op, maar we zijn er ook trots op."

Nooit meer allergisch

Mijn man en zijn assistent verwerken in het slagersatelier het verse vlees zelf tot bereidingen en charcuterie. Hij maakt ook zelf zijn kruidensamenstellingen; die recepten verbeteren is een proces van lange jaren. We hebben ook een poging gewaagd om zelf vegetarische charcuterie en burgers te maken, maar na een tijdje besloten we toch om te kiezen voor de producten van een Vlaams biobedrijf dat ambachtelijke veggieburgers maakt. Zelf houd ik me graag bezig met de recepten van onze bereide gerechten, zoals lasagne of pastasauzen. Ook maken we slagerswaren op maat.

We hebben een duidelijke lijst met glutenvrije verswaren in ons assortiment. Een klant die allergisch was voor salami bleek vooral allergisch aan de synthetische bewaarmiddelen en startculturen. Toen ze onze biosalami gewoon bleek te kunnen eten, was ze supercontent. Want er zit in onze salami niets anders in dan vlees, biologische kruiden, zout en wat suiker voor de fermentatie.

Bio op één

We werken tegenwoordig steeds meer op maat van klanten met voedselintoleranties. Omdat we alles zelf maken, is dat geen probleem, we vragen alleen om het een paar dagen op voorhand te bestellen.

Onze klanten vertellen dat ze hier vooral komen voor de smaak en de degelijkheid. De zuiverheid van bio komt op de tweede plaats, maar dat vinden we niet erg. Voor ons staat het op één!

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: