Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Benchmark biobrandstoffen CE Delft:
"Biodiesel slechter dan gewone diesel"

Uit een benchmark van het onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van Greenpeace, blijkt dat biodiesel op basis van koolzaad, soja en palmolie, voor het milieu slechter is dan diesel.

Biodiesel is de biobrandstof die het meest wordt gebruikt in Europa in het verkeer. Biobrandstoffen op basis van afval en restproducten scoren beter. Het is voor het eerst dat er een ranking is gemaakt tussen verschillende biobrandstoffen. Daarnaast zijn ze vergeleken met gewone diesel en benzine
en elektrisch rijden.

Bijmenging biobrandstoffen

In de Europese Unie (EU) is afgesproken dat biobrandstoffen moeten worden bijgemengd in het kader van klimaatbeleid. Maar er ontstaan steeds meer twijfels over dit beleid. Met behulp van de nu ontwikkelde benchmark van CE Delft is te zien dat eerste generatie biobrandstoffen, gebaseerd op landbouwgewassen, teveel nadelige milieu-effecten hebben. Dus een maatregel die bedoeld is als oplossing tegen klimaatverandering dreigt averechts uit te pakken.

Staatssecretaris Atsma van Milieu heeft in maart besloten tot een ophoging van de verplichte bijmenging van biobrandstoffen. De Tweede Kamer heeft hier kritische vragen over gesteld en besluit binnenkort of zij hiermee akkoord gaat. Kees Kodde, campagneleider bossen van Greenpeace: "Atsma slaat de verkeerde weg in als hij nu geen rem zet op niet-duurzame biodiesel."

Minister Verhagen van Economische Zaken prees onlangs de nieuwe raffinaderij van Neste Oil in Rotterdam aan als het toppunt van duurzaamheid. Deze fabriek scoort slecht in de benchmark, omdat voornaamste grondstof van Neste Oil palmolie is.

Conclusies benchmark biobrandstoffen

In de benchmark worden de verschillende biobrandstoffen gescoord en vergeleken met elektrisch rijden, rijden op waterstof en rijden op benzine of diesel. Gekeken is naar de volgende milieucriteria: directe en indirecte broeikasgasemissies over de hele keten, uitputting van eindige voorraden van nutriŽnten en landgebruik.

Op alle drie de criteria komen elektrisch rijden op basis van duurzame elektriciteit en biobrandstoffen op basis van afval en restproducten, het beste uit de meetlat.

Als de indirecte CO2-emissie wordt meegerekend, blijkt het rijden op soja-olie, koolzaadolie, palmolie en zonnebloemolie nog meer CO2-uitstoot te veroorzaken dan gewone diesel.

Op het criterium 'verlies van nutriŽnten', meststoffen zoals fosfor (P) en kalium (K), scoren soja- en palmolie ook het slechtst. De voorraad van deze voedingsstoffen is cruciaal voor de groei van planten, maar is eindig, waardoor de landbouw en voedselvoorziening wereldwijd in de problemen kan komen. Als de biobrandstoffen worden vergeleken op het criterium landgebruik, oftewel hoeveel hectare is er voor nodig, dan scoren biobrandstoffen op basis van tarwe, soja en zonnebloem het slechtst.

Niet-duurzame biobrandstoffen hebben de overhand in Europa

De Europese Commissie verwacht dat in 2020 de biobrandstoffen voor 70% uit eerste generatie biodiesel zullen bestaan. Biodiesel uit palm- en sojaolie leiden tot ontbossing in IndonesiŽ en Zuid-Amerika. Het zijn juist de biodiesels uit deze landen waarvan de export naar Europa nu sterk toeneemt.

Bron: BlikopNieuws.nl - Noord-Holland

Publicatiedatum: 10-4-2012

  

Ander nieuws uit deze sector:

14-4-2016 Mobiliteitsoplossingen gepresenteerd aan Nederlands koninklijk paar
15-3-2016 'Couchsurfing 2.0' vraagt om stopcontacten
8-3-2016 Beebox met landelijke logistiek naar Menken
1-3-2016 BeterBio bezorgt ook 's nachts tijdens 'Golden hours'
26-2-2016 Beschikbaarheid Groengas nu gegarandeerd
22-2-2016 Menken levert vanaf nu 7 dagen per week
4-2-2016 Op meer trajecten 130 kilometer per uur
22-1-2016 Eco-Dynamisch fietspad in Emmen
15-1-2016 Hoe vers bezorgen als de klant niet thuis is?
14-1-2016 Heftruckcentrum Post toont duurzame heftruck op Bio-beurs
14-1-2016 EuroFruitPorts verwacht stijging in bio-bananen
8-1-2016 "Overstappen naar fiets levert besparing van 23 biljoen euro op"
7-1-2016 Elektrisch rijden op lokaal opgewekte energie nu mogelijk
6-1-2016 Code rood vanwege ijzel in Drenthe en Friesland
6-1-2016 Bert van Grieken nieuwe Director Multimodal Van Uden
5-1-2016 "Grenscontroles hinderen vervoer naar ScandinaviŽ"
4-1-2016 Kolibri Logistiek breidt uit
24-12-2015 Autodelen slaat nog niet aan
2-12-2015 CBS: Binnenvaart vervoert minder door lage waterstanden
30-11-2015 Friese fabriek produceert 200ste elektrische Leffert transporter

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *