Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Benchmark biobrandstoffen CE Delft:
"Biodiesel slechter dan gewone diesel"

Uit een benchmark van het onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van Greenpeace, blijkt dat biodiesel op basis van koolzaad, soja en palmolie, voor het milieu slechter is dan diesel.

Biodiesel is de biobrandstof die het meest wordt gebruikt in Europa in het verkeer. Biobrandstoffen op basis van afval en restproducten scoren beter. Het is voor het eerst dat er een ranking is gemaakt tussen verschillende biobrandstoffen. Daarnaast zijn ze vergeleken met gewone diesel en benzine
en elektrisch rijden.

Bijmenging biobrandstoffen

In de Europese Unie (EU) is afgesproken dat biobrandstoffen moeten worden bijgemengd in het kader van klimaatbeleid. Maar er ontstaan steeds meer twijfels over dit beleid. Met behulp van de nu ontwikkelde benchmark van CE Delft is te zien dat eerste generatie biobrandstoffen, gebaseerd op landbouwgewassen, teveel nadelige milieu-effecten hebben. Dus een maatregel die bedoeld is als oplossing tegen klimaatverandering dreigt averechts uit te pakken.

Staatssecretaris Atsma van Milieu heeft in maart besloten tot een ophoging van de verplichte bijmenging van biobrandstoffen. De Tweede Kamer heeft hier kritische vragen over gesteld en besluit binnenkort of zij hiermee akkoord gaat. Kees Kodde, campagneleider bossen van Greenpeace: "Atsma slaat de verkeerde weg in als hij nu geen rem zet op niet-duurzame biodiesel."

Minister Verhagen van Economische Zaken prees onlangs de nieuwe raffinaderij van Neste Oil in Rotterdam aan als het toppunt van duurzaamheid. Deze fabriek scoort slecht in de benchmark, omdat voornaamste grondstof van Neste Oil palmolie is.

Conclusies benchmark biobrandstoffen

In de benchmark worden de verschillende biobrandstoffen gescoord en vergeleken met elektrisch rijden, rijden op waterstof en rijden op benzine of diesel. Gekeken is naar de volgende milieucriteria: directe en indirecte broeikasgasemissies over de hele keten, uitputting van eindige voorraden van nutriŽnten en landgebruik.

Op alle drie de criteria komen elektrisch rijden op basis van duurzame elektriciteit en biobrandstoffen op basis van afval en restproducten, het beste uit de meetlat.

Als de indirecte CO2-emissie wordt meegerekend, blijkt het rijden op soja-olie, koolzaadolie, palmolie en zonnebloemolie nog meer CO2-uitstoot te veroorzaken dan gewone diesel.

Op het criterium 'verlies van nutriŽnten', meststoffen zoals fosfor (P) en kalium (K), scoren soja- en palmolie ook het slechtst. De voorraad van deze voedingsstoffen is cruciaal voor de groei van planten, maar is eindig, waardoor de landbouw en voedselvoorziening wereldwijd in de problemen kan komen. Als de biobrandstoffen worden vergeleken op het criterium landgebruik, oftewel hoeveel hectare is er voor nodig, dan scoren biobrandstoffen op basis van tarwe, soja en zonnebloem het slechtst.

Niet-duurzame biobrandstoffen hebben de overhand in Europa

De Europese Commissie verwacht dat in 2020 de biobrandstoffen voor 70% uit eerste generatie biodiesel zullen bestaan. Biodiesel uit palm- en sojaolie leiden tot ontbossing in IndonesiŽ en Zuid-Amerika. Het zijn juist de biodiesels uit deze landen waarvan de export naar Europa nu sterk toeneemt.

Bron: BlikopNieuws.nl - Noord-Holland

Publicatiedatum: 10-4-2012

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-3-2015 Keurmerk voor schone rondvaartboten in Amsterdam
16-3-2015 Provincies niet allemaal fanatiek bezig met duurzaamheid
2-3-2015 'Veghel maakt er werk van'
20-1-2015 Trein op batterijen
16-1-2015 Foodservice distributieconcept slaat aan
15-1-2015 De beste eco-auto's op de markt
9-1-2015 BeterBio.nl vanaf februari met Groengasbussen in Amsterdam
8-1-2015 Grote steden willen meer trajectcontroles om luchtkwaliteit te verbeteren
8-1-2015 Maak een Sandwichbike!
7-1-2015 Investering in transportinfrastructuur vergroot verschillen tussen regio's
5-1-2015 Zonnecellen-fietspad SolaRoad beschadigd
28-11-2014 "Steeds meer markt voor CO2 drukbehandeling bio-grondstoffen"
25-11-2014 Solar Roadways wil asfalt vervangen door zonnepanelen
14-11-2014 Zonnepanelen-fietspad geopend door Minister Kamp
6-11-2014 Kolibri Logistiek bezoekt onoff spices! in Thailand
6-11-2014 Mogen elektrische auto's straks wel 130 rijden op A2?
3-10-2014 Praatpaal verdwijnt in 2017
22-9-2014 Ecomobiel 2014: uitdagend perspectief op mobiliteit
12-9-2014 Roetz introduceert nieuwe OV-Fiets met hergebruikte materialen
10-9-2014 20 september; de dag om elektrisch rijden te ervaren

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *