Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerking VS en EU biedt nieuwe kansen voor handel in biologisch

Op de eerste dag van de BioFach hebben de Europese Commissie en de Verenigde Staten een lang verwacht equivalentieakkoord ondertekend op het gebied van biologische regelgeving. Dankzij het akkoord wordt een belangrijke handelsbarriĆØre opgeruimd en kan toegewerkt worden naar verdere wereldwijde harmonisatie van de biologische landbouw en voeding. Daarin zullen altijd regionale verschillen blijven bestaan, omdat verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld klimatologisch) om maatwerk vragen. Zolang de principes van biologische landbouw en voeding maar gerespecteerd worden, zijn die verschillen geen probleem.

Op 1 juli 2012 treedt het akkoord in werking. Eerdere pogingen om tot een akkoord te komen liepen stuk omdat er verschillen waren in de regelgeving die niet overbrugd konden worden. Bionext vindt het een goede ontwikkeling dat de twee grootste afzetmarkten voor biologische voeding nu tot een akkoord zijn gekomen.

Voor handelsland Nederland kan de samenwerking een stevige stimulans betekenen, omdat zowel de import als export tussen de VS en EU vereenvoudigd wordt. Tot nu toe moesten telers en bedrijven USDA/NOP-gecertificeerd zijn (United States Department of Agriculture/National Organic Program) om te kunnen exporteren naar de Verenigde Staten. Vanaf juli 2012 hoeven zij die extra kosten en inspanningen niet meer te maken.

Het akkoord is op hoofdlijnen gesloten, wat betekent dat de details in de komende maanden zullen moeten worden uitgewerkt. In dat traject zullen enkele hobbels genomen moeten worden, verwacht Bionext. De VS zijn vooral fel op gebruik van antibiotica in dierlijke sectoren. In de VS is dit verboden, in de EU is het toegestaan ter genezing van een individueel ziek dier. In de EU bestaat de zorg of het verbod op het gebruik van gentech in de biologische productie voldoende wordt nageleefd in de VS. Nog een voorbeeld: de biologische pluimveesector in de VS is naar verhouding intensiever dan die in de EU.

De afstemming van de regelgeving betekent dat alleen producten die in de EU aan de biologische wetgeving voldoen naar de VS geƫxporteerd kunnen worden. Bionext schat in dat er vooral voor de plantaardige sectoren nieuwe kansen ontstaan. Nederland exporteert al biologische groenten en fruit naar de VS en door het wegvallen van de handelsbelemmeringen zal de Amerikaanse en Canadese afzetmarkt voor ondernemers nog interessanter worden.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: