Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op 'de Waog' worden al volop herfstproducten geoogst

Verbluffende resultaten bij groenteteelt in bio-afbreekbare mulchfolie

Bij warmteminnende gewassen zoals courgette en pompoen was het al langer gebruikelijk om deze in zwarte folie te planten om ze zo een warme voet te geven.

Op biologische tuinderij 'de Waog' in Neer (L) werden dit voorjaar ook een breed scala aan andere groenten in biologisch afbreekbare folie geplant. Hiertoe werd een Hortus plantmachine aangeschaft die in één werkgang de folie vlakkevelds over een 1,5 meter breed bed vastlegt, en daarin met een automatisch aanvoersysteem de perspotten op elke gewenste plantafstand zet.

Er waren in het vroege voorjaar de nodige aanloopproblemen, onder andere omdat de plantmachine moeite had met de wortelresten van groenbemesters, maar het is uiteindelijk gelukt om van álle groenten die op perspot geplant worden een gedeelte in de folie te planten.


Knolselderij en palmkool

"De resultaten zijn – mede door het vroege voorjaar – verbluffend. De meeste groenten waren drie weken vroeger oogstbaar dan gebruikelijk, en dat bij een extreem hoge opbrengst van goede kwaliteit. Bovendien brandschoon, omdat er van opspattend zand geen sprake meer is. En dat heeft weer als voordeel dat ook schimmelziektes minder kans krijgen", licht bio-tuinder Wiel van de Bool toe.

Zwarte folie zorgt verder voor een vermindering van de onkruiddruk; Alleen in de plantgaten krijgt onkruid de kans om te kiemen, en dat werd weggehaald door handmatig te wieden. "Een intensieve klus, waarbij het moeilijk is mensen te vinden die het graag doen, maar al met al gaat wieden een stuk sneller dan schoffelen", aldus Wiel.



Omdat er niet geschoffeld kan worden, vindt er geen wortelbeschadiging plaats en kunnen de groenten ongestoord doorgroeien Ook is er minder uitspoeling van voedingsstoffen en verslempt de grond niet tijdens beregening.

Véél voordelen dus, wat onder andere resulteert in – voor biologische begrippen – extreem vroege aanvoer van bijvoorbeeld knolselderie; Al in week 25 werden de eerst knollen geleverd naar de biologische groothandel. In week 28 is de gemiddelde diameter al de 12 centimeter gepasseerd.

Een voordeel bij knolselderie is bovendien dat de knol boven de folie groeit en geen kans krijgt om zijwortels te maken; Dit maakt het oogsten en schonen een stuk makkelijker.


Knolselderij op folie

Ook bleekselderie gedijt goed op folie; Met het oog op een ongestoorde groei werden de plantjes op dezelfde plantafstand geplant als sla (!). Dit resulteerde in een prachtig gebleekte krop met een goede maat, en bovendien helemaal vrij van smet of grondresten.

Naast alle sla-soorten – waar deze plantmachine eigenlijk voor ontwikkeld is – werden op biologische tuinderij 'de Waog' ook kroten, sjalotten en diverse uien - allen gezaaid op perspot – in folie geplant. Maar óók alle koolsoorten, suikermaïs, en zelfs prei maakten deel uit van dit experiment.

Bij de sluitkolen is het al duidelijk: Een warme voet werkt averechts, en hierbij zal in de toekomst géén gebruik van folie meer gemaakt worden. Uitzonderingen waren de witte en paarse koolrabi en ook de palmkool (Cavelo Nero) die als een van de weinigen door 'de Waog' op grotere schaal geteeld worden; Het inzetten van folie vergemakkelijkt deze teelten beduidend.


Linksboven palmkool op folie, rechts groeien chioggiabieten

Al met al is het even wennen; De zomer is nog maar net begonnen, en op 'de Waog' worden al volop herfstproducten geoogst die – passend bij de zomerse barbecue – normaal door de handel uit Zuidelijke landen worden geïmporteerd.

De pompoen- en selderieoogst is al in volle gang, en deze week wordt een start gemaakt met de suikermaïs waarop al vele biologische groothandelaren in eigen land, maar ook in België en Duitsland zitten te wachten.

Voor meer informatie:

'de Waog', biologische tuinderij
Dijk 2
6086 AM Neer
077 4629009
info@boerwiel.nl
www.boerwiel.nl
Publicatiedatum: