Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Bionext' markeert volgende levensfase branche

Nieuwe ketenorganisatie vergroot slagkracht biologische sector

Biologische boeren, verwerkers, handelsbedrijven en retailers hebben zich verenigd in een ketenorganisatie voor de biologische landbouw en voeding: Bionext. Doel van de organisatie is om een bijdrage te leveren aan de toekomstige kwantitatieve en kwalitatieve groei van de biologische sector door belangenbehartiging, ketensamenwerking en communicatieprojecten in samenwerking met het bedrijfsleven.

Bionext wordt het aanspreekpunt voor elke partij met interesse in biologische landbouw en voeding, van boer tot retailer, en niet in de laatste plaats de overheid. Dit is van belang omdat van alle vormen van duurzame landbouw de biologische als enige internationaal wettelijk is vastgelegd. Bionext, waarvan de naam aanduidt dat de biologische sector een volgende fase in gaat, heeft nadrukkelijk de ambitie om op onderdelen waar biologische regelgeving ontbreekt, zoals energie/CO2, verpakkingen, fair trade en logistiek versneld te werken aan verduurzaming. "Duurzaamheid", zegt interim-directeur Bavo van den Idsert, "is iets wat biologische ondernemers niet vreemd is. Zij hebben een bewezen track-record in biologische bedrijfsvoering, dus wij willen en kunnen ook op het gebied van verduurzaming snel een voortrekkersrol nemen en inspirator zijn voor anderen."

De ketenorganisatie is ook belangrijk voor de samenwerking met het wetenschappelijk onderzoek, zoals deze de afgelopen jaren in het kennisnetwerk Bioconnect vorm heeft gekregen. Tussen biologische ondernemers en kennisinstituten als Wageningen UR en Louis Bolk is een model van vraaggestuurde kennisontwikkeling opgebouwd, waarmee onderzoeksresultaten kunnen rekenen op praktische toepassing en onderzoeksgeld dus 100 procent nuttig besteed is.

Initiatiefnemers van Bionext zijn de Vereniging van Biologische Producenten en handel, het Promotiebureau Biologische Speciaalzaak, en de biologische boeren verenigd in LTO Nederland.

De expertise van Biologica en de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw zullen in de nieuwe ketenorganisatie worden ingebracht. Biologica gaat op in de nieuwe organisatie en de Task Force rondt haar werk aan het eind van het jaar af. Uli Schnier, voorzitter van de Task Force, zal als voorzitter optreden van het oprichtingsbestuur: "Nu de brede aandacht voor duurzaamheid in landbouw en voeding verder gestimuleerd wordt, zijn er enorme kansen voor biologisch. De markt groeit al jaren meer dan 10 procent. Een stevige, ondernemende brancheorganisatie die steunt op het bedrijfsleven is een belangrijke impuls voor een nog mooiere toekomst."

De biologische sector is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid en geprofessionaliseerd. Behalve bedrijven die zich uitsluitend op de biologische markt richten zijn er ook aanbieders met een gedeeltelijk biologisch assortiment, zoals veel A-merken. In de traditionele kanalen zoals supermarkt, catering en horeca heeft biologisch vaste voet gekregen. Nieuwe verkoopkanalen zoals webwinkels en boerderijverkoop hebben zich ontwikkeld. Biologische landbouw en voeding is daarmee een breed geaccepteerd verschijnsel geworden in voedingsland. Bij de start van het huidige convenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw in 2009 hadden marktpartijen al de intentie uitgesproken om te gaan werken aan de oprichting van een ketenorganisatie.
Publicatiedatum: