Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Minister Schouten bezoekt boerderij ’t Paradijs

Op 10 juli bracht landbouwminister Carola Schouten een bezoek aan de biologische multifunctionele boerderij ’t Paradijs van IJsbrand en Caroline Snoeij. De minister werkt aan een nieuwe landbouwvisie die de kwakkelende Nederlandse landbouw van nieuwe impulsen moet voorzien. Kwaliteit, maatschappelijke waarden, diversiteit, verbondenheid, circulariteit, multifunctioneel en biologisch, zijn kernbegrippen die een belangrijke plaats lijken in te gaan innemen in de visie van Schouten.

Het bezoek begon met een gesprek aan de witte tafel in de inspiratietuin. De minister sloeg aan op de bedrijfsvisie van ’t Paradijs, waar kennis, communicatie en verbinding, zorg voor elkaar, spiritualiteit en dienstbaarheid aan de natuur en aan elkaar een onlosmakelijk geheel vormen. ’t Paradijs is een multifunctioneel biologisch boerenbedrijf in alle opzichten: niet alleen met extra diensten, zoals de zorgtak, de winkel, marktverkoop en vergaderfaciliteiten, maar ook als klassiek gemengd bedrijf dat bijna volledig circulair is met mest van kippen, varkens en rundvee voor de akkerbouw, kas, moestuin en aardbeienteelt.De kernvraag die minister Schouten stelde was hoe de brede waarden weer gemeengoed kunnen worden van de Nederlandse landbouw. IJsbrand Snoeij, voorzitter van Biohuis: "De meeste boeren dragen die waarden bij zich, maar de markt vraagt vooral om een lage prijs en sterke afhankelijkheid in de waardeketen en dat schuurt. We zullen aandacht moeten geven aan meer dan de prijs alleen. Als mensen hier zien hoe hun producten geteeld worden, zijn ze bereid om het dubbele voor een doos aardbeien te betalen. De verbinding tussen boer en burger is dus heel belangrijk. Biologisch staat ook voor vier krachtige principes zoals zorg voor bodem, omgeving en natuur, gezondheid van de mens, ecologie en eerlijkheid in de keten." Juist burgers en consumenten kunnen uitstekend waarden aan de producten en de onderneming ontdekken en toekennen. Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, benadrukte dat de maatschappelijke waarden nu altijd op het bordje van de boer worden neergelegd, al dan niet gesteund met wat subsidie. "En dat werkt dus niet. We moeten naar een andere systematiek, waarbij maatschappelijke waarden geen extra lasten zijn voor de boer, maar extra waarden die ook tot een meerwaarde in de marktprijs leidt. Misschien is het een idee om de grote verkoopschakels medeverantwoordelijk te stellen voor bijvoorbeeld CO2-reductie. Die kunnen ze dan inkopen bij boeren die extra CO2 in de bodem vastleggen."

De minister kreeg een rondleiding langs verschillende onderdelen van ’t Paradijs, zoals een bezoek aan de ontmoetingsruimte van de zorgtak, waar ze in gesprek ging met een aantal ouderen en jongeren. Ze bezocht de biologische kippenstal, waar eieren machinaal ingepakt worden, maar waar ook ruimte is voor mensen om te helpen inpakken of grondeieren te rapen. Ook was de minister het er roerend mee eens, dat je een multifunctioneel bedrijf goed moet organiseren, zoals rondom administratie, vergunningen en kwaliteit van medewerkers. De rondleiding eindigde in de tuinderij en de boerderijwinkel. Na afloop bood Arjan Monteny van zorgboerderij Van de Aarde namens LTO een onderzoek aan onder multifunctionele boeren. Inmiddels biedt 25% van de Nederlandse boeren op enigerlei wijze een of meer extra diensten aan en is nog eens 10% van de overige boeren van plan dat in de komende jaren te gaan doen. Biologische boeren zijn ook in de multifunctionele bedrijfsvoering koploper: 50% van alle biologische boeren biedt extra diensten aan.

Het bezoek van minister Schouten is vastgelegd door EenVandaag en wordt tussen medio juli en medio augustus uitgezonden.

Publicatiedatum: 11-7-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 Realisatie van een nieuwe bewaarschuur en nieuwe woning
17-7-2018 Dochter voor redacteur Rudolf Mulderij
17-7-2018 ‘Proefboerderij Haverkamp’: een gemengd bedrijf voor toekomstboeren
16-7-2018 Belgische fipronilleverancier vraagt faillissement aan
16-7-2018 "We betalen die fosfaatboete gewoon met z'n allen"
13-7-2018 Vlaamse boeren vragen om uitzonderlijke droogte te erkennen als landbouwramp
13-7-2018 Biologisch pluimveehoudster schrijft boek: "Fipronil, beslist geen eitje!"
13-7-2018 Melkveehouderij de Jong in omschakeling: "Ik hoop meer arbeidsvreugde te vinden"
13-7-2018 Haneman Biofruit genomineerd voor Ondernemer van het Jaar 2018
12-7-2018 Tien jaar cel voor doden Nederlandse bio-boer in Spanje
11-7-2018 VK: Soil Association moedigt restaurants aan om biologische producten te gebruiken
11-7-2018 Meer boeren combineren voedselproductie met dienstverlening
11-7-2018 Q-cape nieuwe sponsor van evenementenstichting STADronten
10-7-2018 Eosta finalist voor Europese duurzaamheidsprijs
10-7-2018 "Voedselschandalen blijven zich voordoen tenzij levensmiddelenwetgeving EU fundamenteel wordt herzien"
10-7-2018 Wisconsin kijkt naar Farm Bill om valse biologische import aan te pakken
10-7-2018 Multifunctionele Landbouw (MFL) in Nederland ontwikkelt zich in rap tempo
9-7-2018 "Geen duidelijke verbanden tussen gezondheid omwonenden en nabijheid landbouwpercelen"
6-7-2018 Twee bioboeren strijden om mooiste modderpoel 2018
6-7-2018 Datum BioVelddag 2019 bekend: heeft u goede ideeën voor volgend jaar?

 

Reacties:


als de nieuwe landbouwvisie van de overheid werkelijk zo is als boven beschreven, dan zou toch het fosfaatbeleid voor bioboeren allang aangepast moeten zijn.
Kathinka Kamphuis, Emmen (email) - 11-7-2018 17:40:22


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *