Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Meer bio voor grootkeukens

Op 'Biohof Harbich' in het Oostenrijkse Aderklaa werd onlangs een onderzoek van het FIBL (onderzoeksinstituut voor biologische teelt) over het onderwerp 'grootkeukens en biologische landbouw' gepresenteerd. Duidelijk is: een verhoging van het bio-aandeel in openbare instellingen zou een sterke motor voor een verdere uitbreiding van de biologische landbouw in Oostenrijk kunnen zijn.

Onderzoeksauteur Isabella Gusenbauer: „Circa 1,8 miljoen maaltijden worden er dagelijks in Oostenrijk in grootkeukens uitgegeven. Het bio-aandeel ligt hierbij op circa 30 procent.“ Een goed percentage, dat echter nog verder zou moeten stijgen:  „Juist in openbare instellingen zou het een goede zaak zijn om hoogwaardige, lokale levensmiddelen van gecontroleerde herkomst in te zetten. Het aandeel aan Oostenrijkse bio-producten in grootkeukens zou zonder veel werk verhoogd kunnen worden naar 60 procent“, zegt ook Claus Holler, deskundige voor gemeenschappelijke maaltijdverzorging bij Bio Austria.

Dat zou ook wenselijke gevolgen hebben voor de landbouw: in totaal wordt er volgens de berekeningen van het onderzoek in Oostenrijk momenteel circa 275.521 hectare landbouwareaal voor de gemeenschappelijke maaltijdverzorging gebruikt. Het bio-aandeel daarvan bedraagt 3,2 procent (84.256 hectare) van het totale Oostenrijkse landbouwareaal en circa 14,5 procent van het reeds biologische landbouwareaal.

Bio-aandeel van 100%: plus 9.000 bedrijven

Wanneer alle uit Oostenrijk stammende levensmiddelen die in grootkeukens gebruikt worden alleen van Oostenrijkse bio-bedrijven zouden stammen, zou dit een extra behoefte aan circa 243.441 hectare betekenen. „Bij een scenario van 60 procent bio-aandeel in iedere productgroep zou dit een extra 50.225 hectare aan biologisch landbouwareaal betekenen“, aldus Isabella Gusenbauer.

Een dergelijke toename zou daarom een toename van circa 1.800 bedrijven betekenen. In het 100 procent scenario, met een toename van 243.441 hectare, zou het zelfs om circa 9.000 extra biologische bedrijven gaan. Daarmee zou het aantal biologische bedrijven stijgen van momenteel 20,4 procent van alle bedrijven in Oostenrijk naar 33 procent van alle bedrijven in Oostenrijk.

Bron: Noen

Publicatiedatum: 15-6-2018

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 "De gangbare sector ziet bio als een niche, terwijl dat het niet is."
17-7-2018 Trendtour door Gent in teken van bio en duurzaamheid
13-7-2018 Op deze 24 terrassen eet en drink je biologisch en duurzaam
12-7-2018 "Met BioPizza gaan we het liefst voor 100% biologisch"
9-7-2018 Nieuwkomer in 'fastfoodland': Soil of Amsterdam
9-7-2018 Stichting EKO-keurmerk en Bionext betrokken bij Project Empowering Public Food Procurement
5-7-2018 Best gewaardeerde Out of Home Formules 2018 bekendgemaakt
3-7-2018 Streek- en bio-producten in de schijnwerkpers op CuliFair Goes
3-7-2018 "BD-minigroenten geven onze horecaklanten nieuwe opties"
3-7-2018 Een surfschool met bio-café zonder eigenaar
25-6-2018 Finalisten van de Gaia Green Awards bekend
21-6-2018 Bio-horecaketen The Barn is failliet
19-6-2018 'Plantastic! Health Hub maakt Rotterdam groenste hotspot van Nederland'
19-6-2018 "Cateringconcept gezond, biologisch, duurzaam en lokaal"
13-6-2018 EKO-keurmerk Horeca voor The Barn Leidsche Rijn en Odin-Rio de Bio
13-6-2018 Schijn bedriegt: garagebox is biologische, duurzame broodjeszaak
11-6-2018 Maximaal 130 Nederlandse vestigingen van La Place
8-6-2018 Twaalf procent van de foodtrucks op festivals noemt zijn eten biologisch.
8-6-2018 SNCKBR opent Europa’s grootste plantaardige restaurant in Utrecht
7-6-2018 Biologisch menu voor spelers Belgisch voetbalelftal

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *