Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Graansoort Tritordeum wint Sustainability Award

Tritordeum is een nieuwe door natuurlijke kruising verkregen graansoort met bijzondere agronomische, nutritionele en organoleptische voordelen. Tritordeum is verkozen tot meest duurzame ingrediŽnt bij de Sustainable Food Awards Amsterdam 2018 door Ecovia Intelligence (7 en 8 juni).

Het doel van de Sustainability Award is de deelnemers, die duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie ondersteunen, een podium te geven Ė zoals Agrasys, het start-up bedrijf dat Tritordeum introduceert.

Met het verkrijgen van dit prestigieuze Award wordt Tritordeum als nieuw duurzaam ingrediŽnt erkend met een behoorlijke invloed op milieu en sociaal vlak.


Tritordeum is een project dat met duurzaamheid meerdere raakvlakken heeft, zegt Dr. Pilar Barcelů, Managing Director van Agrasys en ondernemer van dit project.

Tritordeum is een gewas dat in rondom het Middellandse Zeegebied uitstekend geteeld kan worden, het is robuust en gedijt goed op droge en arme grond. Tritordeum is met dit doel succesvol natuurlijk gekruist met durum en wilde Chileense gerst. Ook is Tritordeum bestand tegen de veel voorkomende ziekten en schimmels waardoor het gebruik van gewasbescherming middelen tot een minimum beperkt kunnen worden. Mede hierdoor wordt Tritordeum voor het grootste gedeelte biologisch geteeld.


Naast de positieve teelt karakteristieken is door Agrasys een transparante keten opgebouwd waarbij de boeren als volwaardige partner worden gezien. Middels het fair pricing principe ontvangen de boeren een prijs waarmee zij een volwaardig bestaan kunnen opbouwen. De akkers kunnen weer volledig worden gebruikt en verdroging wordt tegengegaan.

De sociale cohesie in deze droge gebieden krijgt ook weer een kans.
De keten strekt zich uit van het zaaigoed tot en met de vermaling tot bloem op de lokale Europese markten. In de Benelux maalt de Commandeursmolen Tritordeum tot meel en bloem volgens traditionele methoden op 40% waterkracht. Naast de landelijke introductie door Albert Heijn van Tritordeum brood vindt Tritordeum haar weg naar de ambachtelijk bakkers via groothandels (Beko groothandel, Bakeplus en Rob Peters bakkerij grondstoffen). Zij bieden middels een convenant ondersteuning aan het fair pricing principe. Tritordeum sluit goed aan bij de huidige trend duurzaamheid, transparantie en alternatieve granen.


Naast het duurzame en sociale karakter van Tritordeum is brood gebakken van Tritordeum vooral erg lekker, het wijkt af van tarwebrood. Tritordeum is licht zoetig van smaak en heeft een mooie structuur en een goudgele kleur. Ook niet onbelangrijk zijn de nutritionele waarden. In vergelijk met tarwe heeft Tritordeum een hoog percentage aan vezels, onverzadigde verzuren en antioxidanten. Maar wat het meest in het oog springt is het fors, 40% lagere gehalte aan onverteerbare gluten (gliadine). Recent academisch onderzoek wijst uit dat dat de intolerantie van gluten bij Tritordeum fors lager is. Source: Vaquero et. al., (2017)

Tritordeum is niet geschikt voor Coeliakie PatiŽnten.


Agrasys is een spin-off van Consejo Superior de Investigaciones CientŪficas (CSIC), kantoorhoudend in Barcelona, opgericht  in 2005 door een groep wetenschappers van het Sustainable Agriculture of Cůrdoba (IAS-CSIC) en door professionals in de Agro-food sector. Het bedrijf is toegewijd een bijdrage te leveren aan de gemeenschap door het ontwikkelen van duurzame gewassen voor menselijke consumptie, zoals Tritordeum. The focus bestaat hoofdzakelijk uit de marktintroductie van Tritordeum sinds 2006. Maar ook andere ontwikkelingen op het gebied van natuurlijke functionele voeding en gewassen voor biomassa. Sinds 2008 is Uninvest en in 2015 Inveready toegetreden als aandeelhouder.

Publicatiedatum: 11-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 VS: Organic Soup Kitchen wil voedingstherapie centrum opzetten
22-6-2018 ďVoor derde jaar op rij records verbrokenĒ
22-6-2018 Nieuw-Zeelandse biologische teler krijgt boete van 38.000 euro
21-6-2018 Zeeuwse boer twijfelt over omschakeling naar biologisch
21-6-2018 Nieuw bestuur en directie bio-foodcoop Odin
20-6-2018 AR en DVW gaan samen in biologische voeders
20-6-2018 "Bomen planten op landbouwgrond, wat mag ik?"
20-6-2018 Bioteler denkt vanuit het schap
20-6-2018 Hoe voldoen Afrikaanse boeren aan de Europese biowetgeving?
20-6-2018 VS: Organic Trade Association start project om fraude op te sporen
20-6-2018 Colruyt Group presteert beter dan verwacht
19-6-2018 Lekker naar de BioBoer trekt 35.000 bezoekers
19-6-2018 Nederlandse boer wil omwenteling op platteland
18-6-2018 "Wat dieren voor mensen kunnen betekenen, is ook opbrengst"
18-6-2018 "Zorgboerderijen maken bezoekers gelukkiger"
18-6-2018 Primeur: drie EKO-keurmerk certificaten voor Heerlijkheid MariŽnwaerdt
15-6-2018 De Krat in top 10 procent Best for the World Ranglijst B-Corps
15-6-2018 Startup Oot bezorgt bio-ontbijtgranen in brievenbus
14-6-2018 Mei 2018: 45 nieuwe bedrijven gecertificeerd
14-6-2018 WakaWaka is failliet

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *