Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Prettig om in het leerproces samen te kunnen werken"
Maatschap Goes: Omschakeling is investering in de toekomst

Jacqueline Goes vormt samen met haar man Kees en zoon Tom de Maatschap Goes, een akkerbouwbedrijf in Dronten. Vorig jaar begonnen ze met het omschakelen van de bijna 100 hectare landbouwgrond naar biologisch. Onlangs ontving de maatschap een certificaat 'In omschakeling naar biologisch'. Hoe verloopt het traject tot nu toe?

"Omschakelen is in ons geval vooral even twee jaar pas op de plaats maken", vertelt Jacqueline Goes aan de telefoon. Ze ziet het als een investering in de toekomst, net als het diepploegen van het land, het verleggen van het kavelpad en het aanleggen van drainage. Vóór de omschakeling werden er aardappels, uien, wortels, suikerbiet en graan geteeld op de grond, nu staat er niets anders dan grasklaver. "Vanaf volgend jaar, als de omschakeling een feit is, kunnen we gaan genieten van de diverse teelten en oogsten", aldus Jacqueline.

Samenwerking

"We willen onze kinderen, nu 26 en 27 jaar, de mogelijkheid geven het bedrijf voort te zetten. Zij zien, net als wij, toekomst in biologisch en daarom hebben we samen besloten om te schakelen." De familie Goes werkt de komende 4 jaar samen met een biologische akkerbouwer uit Zeewolde. "We zijn echt nog aan het leren, het is prettig om hierin samen te kunnen werken. Door het type bodem kunnen we vroeg in het voorjaar aan de slag. Diegene met wie we samenwerken kan hierdoor zijn medewerkers efficiënt inzetten."

Humusrijke zandgrond

In februari 2017 meldde de maatschap alle 100 hectare land in één keer aan bij Skal. Vlak erna vond een grote diepploegoperatie plaats. Uit onderzoek was gebleken dat zich onder de jonge zeeklei een humusrijke laag bevindt. De akkerbouwers besloten deze laag, die zich op 60 centimeter diepte bevond, stukje bij beetje omhoog te halen middels diepploegen. "We hadden geluk met een droge periode vorig jaar in juni, daardoor konden we in één keer doorpakken en alle grond in een maand tijd laten diepploegen. Daarna zaaiden we een biologisch mengsel van graszaad en klaver in. Dit hebben we bemest met biologische kippenmest. De eerste snede dit jaar kon onlangs verkocht worden als 'In omschakeling op de biologische landbouw' aan een fouragehandelaar."

Toelatingscontrole

"De informatie over omschakelen was goed te vinden", aldus Jacqueline. "Skal is goed benaderbaar en de vragen die we hadden werden naar tevredenheid beantwoord." Ook de toelatingscontrole verliep prima. "We zijn eerst naar het land gegaan, daarna is het erf bekeken. Thuis op de laptop werd alle administratie doorgenomen. De inspecteur nam er echt de tijd voor en legde veel uit. Het is een serieuze en strenge controle. Dat moet ook, om aan de consument en de markt aan te geven dat biologisch helemaal geborgd is."

Elke maand publiceert Skal de nieuw gecertificeerde bedrijven op de eigen website. Enkele van deze bedrijven worden vervolgens voorgesteld via een kort interview.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum: 7-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 VS: Organic Soup Kitchen wil voedingstherapie centrum opzetten
22-6-2018 “Voor derde jaar op rij records verbroken”
22-6-2018 Nieuw-Zeelandse biologische teler krijgt boete van 38.000 euro
21-6-2018 Zeeuwse boer twijfelt over omschakeling naar biologisch
21-6-2018 Nieuw bestuur en directie bio-foodcoop Odin
20-6-2018 AR en DVW gaan samen in biologische voeders
20-6-2018 "Bomen planten op landbouwgrond, wat mag ik?"
20-6-2018 Bioteler denkt vanuit het schap
20-6-2018 Hoe voldoen Afrikaanse boeren aan de Europese biowetgeving?
20-6-2018 VS: Organic Trade Association start project om fraude op te sporen
20-6-2018 Colruyt Group presteert beter dan verwacht
19-6-2018 Lekker naar de BioBoer trekt 35.000 bezoekers
19-6-2018 Nederlandse boer wil omwenteling op platteland
18-6-2018 "Wat dieren voor mensen kunnen betekenen, is ook opbrengst"
18-6-2018 "Zorgboerderijen maken bezoekers gelukkiger"
18-6-2018 Primeur: drie EKO-keurmerk certificaten voor Heerlijkheid Mariënwaerdt
15-6-2018 De Krat in top 10 procent Best for the World Ranglijst B-Corps
15-6-2018 Startup Oot bezorgt bio-ontbijtgranen in brievenbus
14-6-2018 Mei 2018: 45 nieuwe bedrijven gecertificeerd
14-6-2018 WakaWaka is failliet

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *