Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Prettig om in het leerproces samen te kunnen werken"

Maatschap Goes: Omschakeling is investering in de toekomst

Jacqueline Goes vormt samen met haar man Kees en zoon Tom de Maatschap Goes, een akkerbouwbedrijf in Dronten. Vorig jaar begonnen ze met het omschakelen van de bijna 100 hectare landbouwgrond naar biologisch. Onlangs ontving de maatschap een certificaat 'In omschakeling naar biologisch'. Hoe verloopt het traject tot nu toe?

"Omschakelen is in ons geval vooral even twee jaar pas op de plaats maken", vertelt Jacqueline Goes aan de telefoon. Ze ziet het als een investering in de toekomst, net als het diepploegen van het land, het verleggen van het kavelpad en het aanleggen van drainage. Vóór de omschakeling werden er aardappels, uien, wortels, suikerbiet en graan geteeld op de grond, nu staat er niets anders dan grasklaver. "Vanaf volgend jaar, als de omschakeling een feit is, kunnen we gaan genieten van de diverse teelten en oogsten", aldus Jacqueline.

Samenwerking

"We willen onze kinderen, nu 26 en 27 jaar, de mogelijkheid geven het bedrijf voort te zetten. Zij zien, net als wij, toekomst in biologisch en daarom hebben we samen besloten om te schakelen." De familie Goes werkt de komende 4 jaar samen met een biologische akkerbouwer uit Zeewolde. "We zijn echt nog aan het leren, het is prettig om hierin samen te kunnen werken. Door het type bodem kunnen we vroeg in het voorjaar aan de slag. Diegene met wie we samenwerken kan hierdoor zijn medewerkers efficiënt inzetten."

Humusrijke zandgrond

In februari 2017 meldde de maatschap alle 100 hectare land in één keer aan bij Skal. Vlak erna vond een grote diepploegoperatie plaats. Uit onderzoek was gebleken dat zich onder de jonge zeeklei een humusrijke laag bevindt. De akkerbouwers besloten deze laag, die zich op 60 centimeter diepte bevond, stukje bij beetje omhoog te halen middels diepploegen. "We hadden geluk met een droge periode vorig jaar in juni, daardoor konden we in één keer doorpakken en alle grond in een maand tijd laten diepploegen. Daarna zaaiden we een biologisch mengsel van graszaad en klaver in. Dit hebben we bemest met biologische kippenmest. De eerste snede dit jaar kon onlangs verkocht worden als 'In omschakeling op de biologische landbouw' aan een fouragehandelaar."

Toelatingscontrole

"De informatie over omschakelen was goed te vinden", aldus Jacqueline. "Skal is goed benaderbaar en de vragen die we hadden werden naar tevredenheid beantwoord." Ook de toelatingscontrole verliep prima. "We zijn eerst naar het land gegaan, daarna is het erf bekeken. Thuis op de laptop werd alle administratie doorgenomen. De inspecteur nam er echt de tijd voor en legde veel uit. Het is een serieuze en strenge controle. Dat moet ook, om aan de consument en de markt aan te geven dat biologisch helemaal geborgd is."

Elke maand publiceert Skal de nieuw gecertificeerde bedrijven op de eigen website. Enkele van deze bedrijven worden vervolgens voorgesteld via een kort interview.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: