Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Sikkim is de eerste volledig biologische staat van India

Als het op biologische voeding aankomt, kunnen we misschien nog wat leren van India. De Indische deelstaat Sikkim is namelijk de eerste staat ter wereld waar pesticiden volledig uit de landbouw verbannen zijn.

Sikkim, de kleinste deelstaat van India, heeft een oppervlakte van 7.096km≤ (half zo groot als Vlaanderen) en iets meer dan 500.000 inwoners. Het gebied ligt ingesloten door Tibet in het Noorden, Nepal in het Oosten en Bhutan in het Westen. Er worden dankzij het gunstige klimaat heel gevarieerde gewassen geteeld: kardemom, gember, kurkuma, allerlei soorten groenten, bloemen, Sikkim mandarijn, kiwi, granen, maÔs en gierst.

Op het eerste gezicht doet niets vermoeden dat deze nietige staat een wereldprimeur op zijn conto mag schrijven. En toch, 15 jaar geleden nam Sikkim een radicale beslissing. Het gebruik van pesticiden werd geleidelijk aan teruggedrongen met als einddoel een landbouw zonder pesticiden. Sinds 2016 staat Sikkim te boek als de eerste volledig biologische staat, zowel in India als in de wereld!Een opmerkelijke beslissing

De 'Green Revolution', een initiatief om de voedselproductie te vergroten, leidde eind jaren zestig over heel India tot meer gebruik van onder andere kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het intensieve gebruik van pesticiden bracht naast de stijgende productie ook een aantal neveneffecten met zich mee: een toename van het aantal kankergevallen, vervuiling van de bodem en waterwegen...

Dit volstond voor Pawan Kumar Chamling, de premier van Sikkim, om een gewaagde beslissing te nemen. Om de verdere vervuiling van de voedselketen een halt toe te roepen, zou Sikkim voortaan volop inzetten op biologische landbouw.

Vruchten plukken

De beslissing lijkt stilaan zijn vruchten af te werpen. Niet alleen is de algemene gezondheidstoestand er merkelijk op vooruit gegaan, ook de bodem en de dierenpopulatie varen er wel bij. Daarnaast neemt ook de vraag naar biologische producten zienderogen toe. Ook de toeristische sector pikt een graantje mee. Het zogenaamde ecotoerisme lokt meer en meer mensen naar Sikkim. In 2014 prijkte Sikkim zelfs bovenaan de reisgids van Lonely Planet.

Wie volgt voorbeeld?

De kleine staat geeft al jaren het goede voorbeeld aan de rest van India. Ook voor plastic geldt een totaalverbod. Afval in de berm dumpen is er al meer dan 40 jaar verboden. Langs de weg staan borden die de bewoners eraan herinneren dat ze hun prachtige staat ruÔneren als ze de bergen van Sikkim vervuilen. Sinds 2016 profileert Sikkim zich trots als eerste en enige staat in India waar biologische landbouw de norm is.

Sikkim zou wel eens kunnen dienen als een voorbeeld voor andere Indische staten ťn voor de wereld. De deelstaten Kerala en Meghalaya zijn namelijk ook van plan om volledig over te schakelen naar biologische landbouw, net als het nabij gelegen Bhutan.

Bron: Apache via BioMijnNatuur

Publicatiedatum: 6-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Biogroenteboer werkt samen met buurman die gangbaar melkveehouder is
22-6-2018 Poolse biotelers hebben meer steun nodig
22-6-2018 Rusland focust op biologische tuinbouw
22-6-2018 Cactusvijgen steeds populairder
22-6-2018 De opkomst van bio-groenten in 10 jaar
21-6-2018 WUR zet grootschalig in op strokenteelt
21-6-2018 "We hopen dat het WK voetbal de consumptie een impuls zal geven"
21-6-2018 Zijn biologische groenten gezonder?
20-6-2018 Verontwaardiging bij Zweedse telers na EU-verbod op biologische sla in pot
20-6-2018 Europa moet meer naar KroatiŽ kijken voor import exotische bio-AGF
20-6-2018 Oostenrijk pionier in biologische tuinbouw
20-6-2018 Triodos bank biedt financiŽle steun aan biologische fruitbox leverancier Riverford
19-6-2018 Caithness Potatoes test robuuste aardappelrassen
19-6-2018 Open Dag Waterman Onions trekt massaal bezoek
18-6-2018 "Bio-werkwijze qua vakmanschap en ondernemerschap veel interessanter"
18-6-2018 Tiense Suikerraffinaderij wil bio doen groeien in Vlaanderen
18-6-2018 'Telers voor telers': Samen sterk door het delen van ervaringen en kennis
18-6-2018 Vanavond op NPO 3: Biologische vs niet-biologische groenten
15-6-2018 Jonge Griekse gezinnen zien meerwaarde biogroenten
15-6-2018 Seizoen Siciliaanse biologische tafeldruiven gestart

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *