Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Sikkim is de eerste volledig biologische staat van India

Als het op biologische voeding aankomt, kunnen we misschien nog wat leren van India. De Indische deelstaat Sikkim is namelijk de eerste staat ter wereld waar pesticiden volledig uit de landbouw verbannen zijn.

Sikkim, de kleinste deelstaat van India, heeft een oppervlakte van 7.096km² (half zo groot als Vlaanderen) en iets meer dan 500.000 inwoners. Het gebied ligt ingesloten door Tibet in het Noorden, Nepal in het Oosten en Bhutan in het Westen. Er worden dankzij het gunstige klimaat heel gevarieerde gewassen geteeld: kardemom, gember, kurkuma, allerlei soorten groenten, bloemen, Sikkim mandarijn, kiwi, granen, maïs en gierst.

Op het eerste gezicht doet niets vermoeden dat deze nietige staat een wereldprimeur op zijn conto mag schrijven. En toch, 15 jaar geleden nam Sikkim een radicale beslissing. Het gebruik van pesticiden werd geleidelijk aan teruggedrongen met als einddoel een landbouw zonder pesticiden. Sinds 2016 staat Sikkim te boek als de eerste volledig biologische staat, zowel in India als in de wereld!Een opmerkelijke beslissing

De 'Green Revolution', een initiatief om de voedselproductie te vergroten, leidde eind jaren zestig over heel India tot meer gebruik van onder andere kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het intensieve gebruik van pesticiden bracht naast de stijgende productie ook een aantal neveneffecten met zich mee: een toename van het aantal kankergevallen, vervuiling van de bodem en waterwegen...

Dit volstond voor Pawan Kumar Chamling, de premier van Sikkim, om een gewaagde beslissing te nemen. Om de verdere vervuiling van de voedselketen een halt toe te roepen, zou Sikkim voortaan volop inzetten op biologische landbouw.

Vruchten plukken

De beslissing lijkt stilaan zijn vruchten af te werpen. Niet alleen is de algemene gezondheidstoestand er merkelijk op vooruit gegaan, ook de bodem en de dierenpopulatie varen er wel bij. Daarnaast neemt ook de vraag naar biologische producten zienderogen toe. Ook de toeristische sector pikt een graantje mee. Het zogenaamde ecotoerisme lokt meer en meer mensen naar Sikkim. In 2014 prijkte Sikkim zelfs bovenaan de reisgids van Lonely Planet.

Wie volgt voorbeeld?

De kleine staat geeft al jaren het goede voorbeeld aan de rest van India. Ook voor plastic geldt een totaalverbod. Afval in de berm dumpen is er al meer dan 40 jaar verboden. Langs de weg staan borden die de bewoners eraan herinneren dat ze hun prachtige staat ruïneren als ze de bergen van Sikkim vervuilen. Sinds 2016 profileert Sikkim zich trots als eerste en enige staat in India waar biologische landbouw de norm is.

Sikkim zou wel eens kunnen dienen als een voorbeeld voor andere Indische staten én voor de wereld. De deelstaten Kerala en Meghalaya zijn namelijk ook van plan om volledig over te schakelen naar biologische landbouw, net als het nabij gelegen Bhutan.

Bron: Apache via BioMijnNatuur

Publicatiedatum: 6-6-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 Bio-teler bekritiseert biolabel 'Bio aus Baden-Württemberg'
17-8-2018 Voorkom oogstverliezen door bladziekten in biopeen
17-8-2018 Uienolie mag blijven om de wortelvlieg weg te jagen
17-8-2018 Succesvolle Menopper aardappeloogst ondanks aanhoudende droogte
17-8-2018 Bio-teler maakt ecovriendelijke tomatenverpakking
17-8-2018 "Lage prijzen bio-tomaten: Spanjaarden langer op markt"
16-8-2018 Noorse telers blijven met bio-bloemkool zitten
16-8-2018 "Het aardappelras Twinner heeft de potentie om de Frieslander te vervangen"
16-8-2018 'Buurman' Carel Bouma levert bio-producten aan Lowlands
16-8-2018 Hoe maakt een biologische teler z´n eigen biomest?
15-8-2018 Aandeel robuuste aardappelrassen stijgt
15-8-2018 Biologisch: "Beter voor mens, dier en milieu"
15-8-2018 Britse biologische aardappeltelers mogen tijdelijk koperoxychloride gebruiken
15-8-2018 Groeiend enthousiasme voor biologisch telen in Denemarken
15-8-2018 Vietnam: meer bio nodig om export naar EU te stimuleren
14-8-2018 Fruitzaam sponsort Diabetes Challenge
14-8-2018 Bio-groenten nieuwe kas Reichenau-Gemüse exclusief voor Rewe-winkels
13-8-2018 "Klant moet bereid zijn om meer te betalen voor ons product"
13-8-2018 "Nieuwe gentechnieken maken de Nederlandse veredelingssector niet sterker"
13-8-2018 De Lelystadse Oogstdag: 1 september

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *