Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zaterdag 12 mei: It's the food my friend

'Draaien aan knoppen in ons voedselsysteem'

Men kan het voedselsysteem veranderen met kleine stapjes, maar grotere stappen vergen vaak ook systeemveranderingen. Op deze slotzaterdag gaan alle deelnemers op zoek naar aanknopingspunten voor zulke veranderingen op de grote thema’s, die leidend zijn om het voedselsysteem toekomstbestendig te maken: bodem/klimaat, biodiversiteit en ons voedselpatroon in relatie tot gezondheid mens en aarde.

Obstakels voor transitie

Om tot systeemveranderingen te komen, is het belangrijk om te leren van ervaringen. Waarom lukken transities tot nog toe vaak niet? Waarom en zo ja welke systeemveranderingen zijn nodig? En hoe bereiken we dat?
Keynote spreker: Lucas Simons (CEO New Foresight)

Minidebat: technologie of ecologie?

Er woedt een richtingenstrijd tussen 'technofielen' en 'ecofielen' die de voortgang om te komen tot verduurzaming polariseert en frustreert. Kunnen we dit doorbreken? Wat zijn de verschillen? En waar zijn ze het wél over eens? Een zoektocht via debat naar slimme combi’s van ecologie en technologie vanuit systeemdenken.

Opponenten:
Hidde Boersma, bioloog, journalist, essayist, filmmaker en ecomodernist
• Jan Willem Erisman, directeur Louis Bolk Instituut en hoogleraar stikstofstudies VU


Werken aan systeemvragen op drie grote thema’s

Op onderstaande thema’s zijn tal van groepen actief. Hoe zorgt men voor meer samenwerking en dynamiek en welke keuzes moeten men maken waarin die samenwerking vorm krijgt?
 
Bodem en klimaatvriendelijke landbouw
Met inleiding van Jan Peter Lesschen (Alterra) en filmfragment Koolstofboeren met maker Fransjan de Waard en akkerbouwer Raymond Niesten
 
Biodiversiteit 
Met inleidingen van Natasja Oerlemans (WNF) en Alex Datema (BoerenNatuur)
 
De relatie tussen gezond eten en een gezonde aarde
Met inleiding van Tamara de Weijer (Arts & Voeding), en bijdragen van Jorrit Kiewik (Slow Food Youth Network) en Natascha Kooiman (Transitiecoalitie Voedsel)

Slotdebat

Met enkele inleiders uit workshops en Volkert Engelsman (CEO Eosta en nr. 1 in de Top-100 van Trouw) en Frans Keurentjes (FrieslandCampina).



Foto: Van links naar rechts: Volkert Engelsman, Tamara de Weijer en Frans Keurentjes.

Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog.nl is deze dag de moderator.

Voor meer informatie: www.rodehoed.nl/foodfriend 
Publicatiedatum: