Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het totaalsysteem moet weer kloppen"

Vogel- en bijenoase bij boerderij Eyckenstein

De stieren van Jacob Beeker lopen door de bloemenweides van de Biltse landgoederen Vollenhoven, Houdringen en Eyckenstein. Jacob Beeker: "Ik vind dat dieren recht hebben op een goed leven, onze stieren, maar ook de vogels en de bijen. Het totaalsysteem moet weer kloppen, daar dragen wij met onze boerderij aan bij."

Om dit landbouwsysteem te herstellen, werkt boerderij Eyckenstein samen met werkgroep de Grauwe Kiekendief en met Bee Foundation. Op 28 april zaaien ze een akkerrand van een gerstakker met in totaal 1,5 hectare bloemen voor bijen en voor vogels.


"Voorjaar op landgoed Eyckenstein ziet er ongeveer zo uit", aldus Jacob op Twitter.

Sonne Copijn, directeur Bee Foundation: "Onze landbouwgebieden zijn een groene woestijn geworden voor bijen. Meer dan de helft is met uitsterven bedreigd. Maar drie van elke vier happen die we eten, hebben we aan de bijen te danken. Als we voedsel eten uit een bijvriendelijke landbouw, dan creƫren we weer een ecosysteem waarin insecten, vogels en andere dieren plek hebben om te leven."
 
Als de gerst geoogst wordt in de zomer, dan gaat ze naar bakkerij de Veldkeuken in Bunnik en naar eierboerderij De Lankerenhof. In het najaar rollen dus de eerste vogel- en bijvriendelijke broden en taarten uit de bakkerij. Brood en eitjes zijn dan in de landgoedwinkel van Eykenstein te koop.

Het wordt deze zomer een enorm feest voor vogels, bijen, hommels en vlinders op de akkers van boerderij Eyckenstein en in de nazomer dromen we van een diner op het landgoed aan lange tafels en heerlijk voedsel.

Ben Koks, directeur Werkgroep Grauwe Kiekendief: "Maar ook de vogels die komen overwinteren, vinden nog steeds een rijk gedekte dis met granen en zaden. Ik hoop dat we ook hier weer de geelgors zullen vinden."

Programma: 12:00 uur opening Otto van Boetzelaer 12:15 uur inzaaien 13:00 uur koffie op de boerderij met 13:10 uur toelichting Ben Koks Werkgroep Grauwe Kiekendief en Sonne Copijn 13:30 uur afronding.

Zaai mee op 28 april om 12:00-13:30 uur.
Iedereen is welkom om mee te zaaien (emmers en harken ook). Boerderij Eyckenstein Eikensteeg 13, Maartensdijk.
Publicatiedatum: