Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Slimme Vogels: "Boeren bieden vogels een thuis"

Reuzengrutto nestelt langs de A12

Veel boeren werken hard om te zorgen dat vogels zich thuis voelen op hun erf, akkers en weides. Nu het lente is, nestelen weer talloze vogels op de boerderijen: van kieviten en grutto’s tot boerenzwaluwen en de steenuil. Op het land van boerin Marije Klever in Utrecht-De Meern heeft vandaag een blauwe reuzengrutto zijn thuis gevonden. Wie op de A12 richting het oosten rijdt, ziet deze bijzondere vogel bij de kruising met de A2 op zijn nest zitten. Met dit opvallende object van kunstenaar Robbert van der Horst vragen Nederlandse boeren aandacht voor hun inspanningen
om boerenvogels een goed thuis te geven.



Melkveehoudster Marije Klever stelde een stukje van haar land beschikbaar om het publiek te laten zien wat boeren allemaal doen. "Op mijn bedrijf ben ik al jaren actief voor boerenvogels. De vogels horen hier net zo thuis als mijn 100 koeien. Vaak zijn de inspanningen die boeren doen voor vogels maar voor een enkeling zichtbaar. Met deze actie willen we iedereen laten zien wat wij samen als boeren doen voor vogels en voor de biodiversiteit van ons landschap."

Melkveehouders beheren samen 40% van het Nederlands landschap. Ze houden rekening met erf-, akker- en weidevogels door bijvoorbeeld lage delen land onder water te laten staan, te zorgen voor kruidenrijk grasland of door het maaien van gras uit te stellen. Op de boerderij vinden zo’n 50 soorten vogels beschutting en voedsel. Weidevogels zoals de tureluur en grutto maken nesten in het lange gras en erfvogels zoals de witte kwikstaart, gier- en boerenzwaluw zoeken veiligheid en voedsel (insecten en wormen) op het boerenbedrijf. Wie wil weten welke vogels zich nog meer thuis voelen op de boerderij en wat de boer in de buurt voor ze doet, kan kijken op www.thuisvoorboerenvogels.net.

Met de campagne 'Thuis voor boerenvogels' vraagt Slimme Vogels aandacht voor boerenvogels in Nederland en voor de inspanningen die melkveehouders daarvoor leveren. Slimme Vogels is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, dat een samenwerkingsverband is van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO)

Voor meer informatie: www.slimmevogels.net
Publicatiedatum: