Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische varianten scoren goed in test Questionmark

"Veel rookworsten nog te zout"

Questionmark heeft 28 varkensrookworsten uit de supermarkt onderzocht op de aanwezigheid van zout, verzadigd vet en een duurzaamheidskeurmerk. Met deze wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Wist je dat 100 gram rookworst gemiddeld al een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout bevat? Lees hier meer over de totstandkoming.

In de rookworsttest eindigden overigens 3 biologische rookworsten in de top 5: AH Biologisch op 1, Bio+ Gelderse rookworst op positie 2 en St.Hendrick eindigde op de vierde plaats met de Rookworst fijn varken. De biologische rookworst van Jumbo kwam met 2,5 gram zout per 100 gram overigens wel als zoutste uit de test. 

Brancheafspraken

Door de grote hoeveelheden verzadigd vet en zout voldoet geen van de rookworsten in de Rookworstwijzer aan de richtlijnen van de Schijf van vijf van het Voedingscentrum. De branche heeft in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afgesproken dat er per juni 2018 geen worst mag worden verkocht, die meer dan 2,23 gram zout per 100 gram bevat. 30 procent van fabrikanten voldoet nog niet aan deze weinig ambitieuze doelstelling.

Lees hier de reacties van rookworstproducenten.


Publicatiedatum: