Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Michaël Wilde:

"Overheid werk aan slimme, effectieve, nieuwe spelregels"

Michaël Wilde, Sustainability & Communications Manager bij Eosta, heeft voor de website Grensverleggers (van MVO Nederland) een blog geschreven waarin hij de overheid oproept om te werken aan slimme, effectieve, nieuwe spelregels waarbij rekening wordt gehouden met mens en natuur. Zo kunnen volgens Michaël bedrijven geprikkeld worden om uit hun "ik-wil-wel-duurzaam-maar-mijn-concurrent-doet-het-niet-en-de-klant-wil-de-laagste-prijs-dus-als-ik-hier-teveel-geld-in-stop-ga-ik-failliet-en-dat-is-ook-niet-duurzaam" groef te komen.

Overheid werk aan slimme, effectieve, nieuwe spelregels!
Hoe komen we uit de "ik-wil-duurzaam-maar-mijn-concurrent-doet-het-niet-en-de-klant-wil-een-lage-prijs-dus-als-ik-er-veel-geld-in-stop-ga-ik-failliet" groef? Transparantie, communicatie en vooral de overheid spelen een belangrijke rol.

Afgelopen maand sprak ik met de duurzaamheidsmanager van één van de grootste handelaren in de wereld van agrarische producten, zoals sojabonen en palmolie. Volgens mij, als het gaat om landbouw, zijn er weinig destructievere teelten dan sojabonen en oliepalmen. Ik was dus bijzonder geïnteresseerd om wat meer te horen over de duurzame visie van deze agro reus.

Serieuze duurzame stappen

Laten wij beginnen met het goede nieuws en dat is dat het bedrijf volgens eigen zeggen volop bezig is om de teelten en de keten te verduurzamen met serieuze stappen en de daarbij nodige investeringen. Ik kreeg werkelijk de indruk dat het verder gaat dan een jaarverslag en een mooi verhaal voor de site.

Het slechte nieuws is dat dit bedrijf net als bijna alle andere bedrijven blijft hangen in de alom bekende, ingesleten groef van de "ik-wil-wel-duurzaam-maar-mijn-concurrent-doet-het-niet-en-de-klant-wil-de-laagste-prijs-dus-als-ik-hier-teveel-geld-in-stop-ga-ik-failliet-en-dat-is-ook-niet-duurzaam" langspeelplaat.

Voorbeeld: Europese banken willen stoppen met het financieren van louche bedrijven in Indonesië die de regenwouden kappen voor palmolie. Maar als ze dat doen, stapt een louche bank uit Singapore in het gat en gaat de teelt vrolijk en ongecontroleerd verder. Dus gaan de Europese banken ermee door.

Transparantie en communicatie

De vraag is: hoe komen wij uit deze deprimerende groef? Een antwoord is volgens mij complex, veelomvattend maar zeker niet onmogelijk. Uiteraard moeten wij als consumenten en maatschappelijke organisaties onze krachten nog beter bundelen (slecht gedrag afstraffen en goed gedrag belonen) en daarbij speelt transparantie en communicatie een sleutelrol. Ook bedrijven moeten een tandje bijzetten: innovatie, moreel leiderschap, idealisme en stakeholders in plaats van shareholders om maar een paar steekwoorden te noemen.

Overheid

Maar de belangrijkste oplossing om organisaties uit die ingesleten groef te halen, ligt volgens mij bij de overheid. Ons huidige economisch systeem heeft te weinig transformatiecapaciteit en daarom moet de overheid ingrijpen. Dat is niet makkelijk omdat de overheid ook onderdeel is van het oude systeem, maar zij staat er net iets verder vanaf en heeft bovendien de capaciteit om met regelgeving, subsidies en belastingmaatregelen het verschil te maken.

Dus lieve gemeente, provincie, rijksoverheid, Europa, V.N. en alle ambtenaren van de wereld, werk aan slimme, effectieve, nieuwe spelregels waarbij rekening wordt gehouden met mens en natuur en prikkel bedrijven om uit hun "ik-wil-wel-duurzaam-maar-mijn-concurrent-doet-het-niet-en-de-klant-wil-de-laagste-prijs-dus-als-ik-hier-teveel-geld-in-stop-ga-ik-failliet-en-dat-is-ook-niet-duurzaam" groef te komen. Beloon bedrijven en organisaties die het goed doen en zorg ervoor dat bedrijven die willens en wetens het milieu vervuilen en mensen uitbuiten, keihard financieel worden gestraft.

Deze blog verscheen op: www.grensverleggers.nl
Publicatiedatum: