Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"RCC: "Claim Bionext biologische landbouw onvoldoende onderbouwd"

De Reclame Code Commissie (RCC) fluit Bionext, de biologische belangenbehartiger van Nederland, terug. In een reclameboodschap zet Bionext het gangbare landbouwsysteem tegenover de biologische landbouw en stelt dat consumenten geen eerlijke prijs betalen voor gangbare producten. 4 biljoen euro aan verborgen (milieu)kosten worden bij gangbare landbouw niet doorgerekend aan de consument. De RCC vindt de uiting te absoluut geformuleerd en onvoldoende onderbouwd omdat ook bij biologische landbouw milieukosten optreden". De RCC toetste de claim van Bionext aan de Milieu Reclame Code.


Volgens de RCC zijn de claims van Bionext in dit filmpje te absoluut geformuleerd en onvoldoende onderbouwd

"De Reclame code commissie kan dan gewonnen hebben, maar ondertussen verliest de planeet", reageert Volkert Engelsman, nummer 1 in de Duurzame Top 100 op de uitspraak. Bionext vindt dat de RCC "duidelijk nog niet vertrouwd is met het begrip verborgen kosten." Directeur van Bionext, Bavo van den Idsert: "De Reclame Code Commissie hanteert het begrip verborgen kosten niet goed. Het is zeker niet onze bedoeling de werkwijze van gangbare telers te veroordelen. Er zijn genoeg gangbare telers met hart voor duurzaamheid. Wel willen we laten zien dat als je de systemen vergelijkt het duidelijk is dat biologisch gericht is op het principe om water, bodem en lucht nĂ­et nodeloos te belasten. Biologische landbouw is in meerdere opzichten een uiterst zorgzame landbouw."

Akkerbouwer Michiel van Andel, die de klacht bij de RCC indiende, is blij. Hij hoopt "dat de marketeers van Bionext en anderen (Eosta) de handschoen oppakken en voortaan hun producten gaan vermarkten vanuit eigen kracht in plaats van zich af te zetten tegen de concullega's als zijnde het moreel superieure alternatief zonder een gedegen onderbouwing. Weg met die polariserende en oneerlijke marketing."

Bionext heeft twee weken om in beroep te gaan tegen de uitspraken van het RCC. Ze hebben het reclamefilmpje nog niet verwijderd.
Publicatiedatum: