Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Palmolie uit Ecuador en Sierra Leone met veel aandacht voor het milieu

"Wij willen de positieve kant van biologische palmolie belichten"

Tholen - Middenin Rotterdam in een mooi oud pand aan de Heemraadsingel is Palma Organica gevestigd. Het bedrijf is onderdeel van Natural Habitats welke 2009 opgericht is door Alfons van der Aa, een Nederlandse ondernemer met een visie voor het herdefiniëren van de palmolie-industrie. "Alfons zag dat de conventionele palmolie-industrie ernstige negatieve gevolgen had voor het milieu, inheemse soorten en lokale gemeenschappen. Hij was ervan overtuigd dat het anders zou kunnen worden gedaan. Mede door een bezoek aan de BIOFACH en de inspiratie die hij daar opdeed, is Alfons begonnen in de regio Esmeraldas in Ecuador met palmolie. Door samen te werken met lokale boeren en ze te helpen bij de overstap naar biologisch heeft Alfons zo de eerste stappen gezet. Palmolie leent zich heel goed voor de combinatie van meerdere gewassen. De lokale boer levert palmfruit aan, Natural Habitats processen het fruit en dit wordt op twee manieren verwerkt. Als olie: dit wordt deels in Ecuador verwerkt en gaat voor een deel als ruwe olie naar Rotterdam. Maar ook eindproducten zoals margarine aan Nutiva (USA)", zo vertelt Peter Oellers, commercieel directeur van Palma Organica.

Peter vervolgt: "Momenteel is één van de grootste afnemers een bedrijf in babyvoeding. Als moedermelk vervanger is dit het beste. Het percentage Palmitinezuur is hoog in palmolie. Rapunzel in Duitsland is een voorbeeld waar palmolie wordt toegepast in producten voor klanten. De palmkernolie is bijvoorbeeld goed voor zeep. Het product is breed toepasbaar, maar tegelijk ook omstreden. Palm heeft vaak een slechte naam, omdat het in Azië heeft gezorgd voor grote ontbossing. Doordat het zo omstreden is, willen we laten zien dat Palmolie goed is en hebben we een campagne opgezet in 2016 met de naam 'Palm done Right'. Om onze visie en missie te realiseren, draait het bij ons om de volgende negen principes:

1. Herbebossing en herstel van het leefgebied
2. Efficiënte olieproductie
3. Revitaliseren van de bodem
4. Vitale en diverse ecosystemen
5. Biologische insteek
6. Samenwerking met kleinschalige familiebedrijven
7. Eerlijke lonen, onderwijs en ondersteuning voor de boeren
8. Hogere opbrengsten en meerdere inkomstenstromen voor de boeren
9. Investering in lokale gemeenschappen



"We gebruiken onze business en ons Palm Done Right-model om een positieve impact te hebben op iedereen die verbonden is met ons bedrijf: onze werknemers, onze boeren, onze partners, onze klanten en hun consumenten. We houden voor de distributeurs ook evenementen zoals 'lunch & learn' en we nemen ook klanten mee naar lokale projecten in Ecuador in samenwerking met lokale boeren."

Consumenten en markten veranderen snel en vragen meer. "We bieden oplossingen waarmee boeren, partners en klanten kunnen omgaan met deze nieuwe uitdagingen. Door onze cultuur van samenwerking, innovatie en educatie, en door onze passie voor biologische landbouw, leiden we een positieve verandering in de productie van palmolie en in de markten voor voeding, persoonlijke verzorging en dierenvoeding", legt Peter uit.



Alfons heeft Natural Habitats Group opgericht met de bedoeling om te bewijzen dat palmolie op grote schaal kan worden gekweekt en toch een positieve impact op de planeet te hebben en een duurzaam levensonderhoud te creëren. Het was deze visie die Alfons inspireerde om de eerste 100% biologische, volledig geïntegreerde supply chain in de palmolie-industrie te creëren.

Naast Ecuador startte het bedrijf in 2014 met de biologische palmolieproductie in Sierra Leone om de biologische palmolielevering uit te breiden. "Het leven is moeilijk in Sierra Leone, een land dat op dit moment de derde armste op aarde is. Opeenvolgende burgeroorlogen en de recente ebola-uitbraak hebben dit kleine, zich ontwikkelende Afrikaanse land geteisterd. Maar ondanks deze uitdagingen zijn de vooruitzichten voor de toekomst goed. De landbouw wordt gezien als een enorm belangrijk economisch herstelplan. Natural Habitats werkt momenteel met meer dan 2.500 kleine boeren en is actief bezig met het converteren van conventionele landbouwgrond naar biologisch.

Voordelen voor de lokale boeren in Ecuador en Sierra Leone:
- De boeren worden per week betaald met een premium voor bio
- Het is een niet seizoensgebonden product
- Palmboom heeft 9-12 trossen, elke tros heeft zo’n 250 vruchten
- Hele jaar inkomsten
- Wij zorgen voor ziektekostenverzekering voor de boer en zijn gezin



Lokaal hebben we zo’n vier landbouwkundigen die direct aanspreekbaar zijn. Het bedrijf voerde een veldbeoordeling uit om kwetsbare ecosystemen te identificeren, waaronder stroomgebieden, die bescherming en rehabilitatie vereisen. Op basis van de resultaten van de studie werd een herbebossingsplan opgesteld. Extranatu vestigde een boomkwekerij van inheemse soorten in een strategisch gebied. Daarna worden de zaailingen overgebracht naar elk van de boeren die aan Natural Habitats leveren. Samen met hun werknemers worden herbebossingsprojecten uitgevoerd. In 2017 werden 726 bomen uitgedeeld aan 65 boeren om goede bufferzones te creëren met de watervoorzieningen dicht bij de plantages. Nationale wetgeving van Ecuador vereist dat de telers een milieubeheersplan voor hun plantages hebben. De ontwikkeling van het plan door een onafhankelijke consultant is vrij duur. Daarom helpt Extranatu de boeren door de milieubeheersplannen gratis te ontwikkelen voor elke productie-eenheid van de leveranciers van het palmfruit", zo vertelt Peter.

'Habilac'

In Nederland bestaat het bedrijf uit twee delen, namelijk Palma Organica Holland en Natural Habitats Groep. In de Verenigde Staten is het Natural Habitats USA en Organic Animal Nutrition. "Sinds 1,5 jaar voeren we onder de naam Habilac ook supplementen voor melkkoeien met bio-palmolie. Door middel van dit pensbestendige vet wat bijgemengd wordt, levert de koe tot wel 2,5d liter meer melk per dag. Ook houdt de koe meer energie vast, is vruchtbaarder en produceert hij minder methaangas. Het product wordt nu alleen nog in de USA geleverd, maar Europa en China staan ook op het punt om beleverd te worden. Wij zijn erg enthousiast over dit nieuwe product en hebben een goede verwachting voor Europa", zo eindigt Peter.


Op de foto Virgil Esajas en Peter Oellers tijdens de BIOFACH in Neurenberg.

Voor meer informatie:

Peter Oellers
Palma Organica Holland BV
Heemraadssingel 188
3021 DM Rotterdam
010 8181973
peter-oellers@natural-habitats.com
www.natural-habitats.com
www.palmdoneright.com