Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Skal: "Onderscheid tussen gebruik als meststof of gewasbeschermingsmiddel moeilijk aantoonbaar"

Licentie koperoxichloride verlengd

Tholen - De licentie van het gewasbeschermingsmiddel koper is door de Europese Commissie met een jaar verlengd. Hierdoor is het gebruik toegestaan tot 31 januari 2019. De licentie slaat op de werkzame stof koperverbindingen, waaronder koperoxichloride. Dit middel is in de bio-teelt in Nederland toegestaan als bladmeststof, maar in de zomer van 2016 ontstond ophef omdat het middel ook gebruikt zou worden voor schimmelbestrijding (klik hier voor het statement van Bionext en Biohuis daarover). De biologische sector investeert niet voor niets in de verdere ontwikkeling van phytoppthora resistente aardappelrassen. Zo werd vorig jaar augustus het convenant 'Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen' ondertekend. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de gevreesde aardappelziekte phytophthora.

Skal: "Onderscheid tussen gebruik moeilijk aantoonbaar"

In het jaarverslag 2017 gaat toezichthouder Skal in het hoofdstuk 'Thematisch toezicht' in op het kopergebruik door biologische aardappeltelers:
In de zomer van 2016 richtte de aardappelziekte phytophthora veel schade aan in de biologische aardappelteelt. Aardappelen zijn gevoelig voor phytophthora en effectieve natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor deze verwoestende schimmelziekte ontbreken. Skal is op de hoogte van de inzet van koper door sommige bio-aardappeltelers als gewasbeschermingsmiddel tegen de aardappelziekte phytophthora. Ondanks de lage phytophthoradruk in 2017 heeft Skal in de maanden juli en augustus een aantal inspecties uit laten voeren op het gebruik van koper bij de teelt van biologische aardappelen. Skal maakte hierbij gebruik van de specialistische kennis van de keurmeesters van de NAK. Bij vier bedrijven bleek sprake van toediening van koper. Skal heeft deze telers dringend geadviseerd hun kopergebruik te heroverwegen. Juridisch is het voor Skal lastig om in dergelijke situatie direct een sanctie op te leggen. De Europese biologische verordening staat het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel toe tot 6 kilo per hectare per jaar. In Nederland is echter het gebruik van koperoxychloride sinds 2000 verboden als bestrijdingsmiddel, maar dit mag wel worden gebruikt als bladmeststof. Het onderscheid tussen gebruik als meststof of gewasbeschermingsmiddel is juridisch moeilijk aantoonbaar te maken. Dit maakt het lastig voor toezichthouders van de NVWA en Skal om in te grijpen. Skal zal kopergebruik in de biologische sector kritisch blijven volgen, vooral ook in jaren waarin de phytophthora druk hoog is.

Voor meer informatie: www.skal.nl