Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dinsdag 27 maart 'It’s the food, my friend!' over de kleinste levensvormen

Kan de voedselproductie zonder chemie?

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen ligt onder vuur. Glyfosaat heeft mogelijk carcinogene eigenschappen en neonicotinoïden zijn schadelijk voor bijen en andere insecten. Tegelijk worden onkruiden en insecten resistent tegen bestrijdingsmiddelen. En de productiekosten van de middelen worden steeds hoger. De agrochemie lijkt vast te lopen.

Waar liggen oplossingen? In nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-cas? Of in ecologische methoden, inzetten van natuurlijke vijanden en beter begrijpen en benutten van het microbioom van bodem en plant? Zijn er productiesystemen die zowel de aarde als de mens verder helpen?

Een avondje studium generale met drie prominente wetenschappers. Ze zoomen in op het genoom van plant en dier en op de kleinste levensvormen: hoe beïnvloeden die ons en onze voedselproductie? En kunnen ze ons helpen om agrochemie te vervangen?

Sprekers:
  • Michel Haring (hoogleraar UvA) over de betekenis van nieuwe technieken voor gewasveredeling en -bescherming voor het landbouwsysteem.
  • Corné Pieterse (hoogleraar UU) over toepassing van kennis van het microbioom in bodem en plant.
  • Johanna Fink-Gremmels (hoogleraar UU) over de kansen die onze kennis van het microbioom biedt voor onze gezondheid en voor duurzame veehouderij.

Dit is de tweede avond van de negende jaargang van landbouw- en voedseldialogen waarin ruimte gegeven zal worden aan systeemdenkers, wetenschappers en praktijkvernieuwers die nieuwe inzichten en uitzicht op oplossingen bieden op deze grote vraagstukken.

Na deze avond over de mogelijkheden van een voedselketen zonder chemie, zal op dinsdag 24 april gekeken worden naar de technologische revolutie in de landbouw en de voedselketen. Wat zijn de mogelijkheden, wat de risico's en hoe zorgen we dat deze revolutie onze samenleving en de aarde gaat helpen?

Het slotdebat op zaterdag 12 mei heeft als titel 'Draaien aan knoppen in ons voedselsysteem'. Dan zal men op zoek gaan naar een gezamenlijke toekomstagenda op de belangrijkste thema's - bodem, biodiversiteit en gezondheid - in actieve dialoog met de zaal.

It's the food, my friend!

It’s the food, my friend! is er voor iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van ons voedsel en ons agrarisch landschap. Deze serie biedt u nieuwe kennis, inspirerende vergezichten, ontmoetingen en dialoog en daagt professionals, agrariërs, studenten en geïnteresseerde burgers uit om mee te denken over hoe we ons voedselsysteem toekomstbestendig kunnen maken.

Onverhoopt is mede-initiator en moderator Felix Rottenberg dit seizoen niet beschikbaar. De bijeenkomsten overlappen met een perspectiefvolle behandeling van zijn sarcoïdose, een chronische aandoening die soms, zoals nu, prioriteit van hem vergt.

Dick Veerman, oprichter en hoofdredacteur van de gezaghebbende website foodlog.nl, is deze avond zijn vervanger als moderator.

Klik hier voor informatie over alle debatten en bestellen kaarten.

Organisatie:
  • Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
  • Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
  • Felix Rottenberg

Partners:
  • Slow Food Youth Network (SFYN)
  • Transitie Coalitie Voedsel

Mediapartners: dagblad Trouw, foodlog.nl

Kaartverkoop:
Kaarten voor de avonden (incl. koffie en thee ): 12 euro ● 7 euro voor studenten
Aanvangstijd: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur).
Kaarten voor de slotzaterdag (inclusief lunch): 24 euro ● 14 euro voor studenten
Aanvangstijd 11:00 uur (zaal open 10:30 uur) tot 16:00 uur.

Bestellen: www.rodehoed.nl/foodfriend

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
  • Agrifirm
  • Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO)
  • Rabobank
  • Triodos Foundation
  • Wereld Natuur Fonds
  • DO-IT
  • Koppert B.V.
  • Eosta

www.rodehoed.nl/foodfriend
www.clm.nl
#foodfriend

Voor meer informatie:

Bert van Ruitenbeek, info@ecominds.nl, 06 206731016
Wouter van der Weijden, wvanderweijden@clm.nl, 06 41710428
Publicatiedatum: