Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

MOFGA verbijsterd door besluit USDA om OLPP niet in te voeren

De Maine Organic Farmers and Gardeners Association heeft 15 maart de volgende verklaring uitgegeven: De Maine Organic Farmers and Gardeners Association (MOFGA) is verbijsterd over het besluit van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) om de Organic Livestock and Poultry Practices (OLPP), dat al meer dan een jaar geleden op 20 januari 2017 werd gepubliceerd, niet in te voeren. Hiermee negeert het ministerie de meningen van 63.000 boeren en consumenten die willen dat de regeling snel wordt ingevoerd. Echter besloot de Administratie om te luisteren naar de meningen van 50 mensen die tegen de wetgeving zijn.

Het OLPP was bedoeld om door middel van sterkere, specifiekere taal duidelijke standaards te creëren voor het welzijn van gecertificeerde biologische dieren. De regel zou ervoor hebben gezorgd dat vlees, kip en eieren met een biologisch label van dieren zouden komen die zijn opgegroeid met voldoende ruimte, een goed dieet en toegang tot buitenruimte hebben en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. 

"Consumenten die kiezen voor gecertificeerde biologische zuivel, eieren, kip en vlees verwachten dat boeren hun dieren in de meest goede en gezonde omstandigheden op laten groeien en dat dieren de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan," vertelt de directeur van MOFGA Certification Services, Chris Grigsby. "En boeren en veehouders die kiezen om biologische standaards te volgen verwachten een duidelijke regelgeving." 

De uiteindelijke OLPP regel kan op brede steun van de industrie en belanghebbenden rekenen. Het is dan ook het resultaat van meer dan een decennium werk van de National Organic Standards Board (NOSB) en de biologische gemeenschap. Het USDA heeft de regelgeving echter aan de kant geschoven zonder contact op te nemen met het NOSB - de groep van boeren, verwerkingsbedrijven, wetenschappers en publieke vertegenwoordigers die het Congres zelf heeft aangewezen om het USDA te adviseren over biologische standaards. 

"Deze standaards zijn essentieel om het vertrouwen in het biologische label te behouden, zegt Grigsby. "Als consumenten zien dat de standaards voor de productie van kip- en vleesproducten verschillen binnen de biologische sector, zal het vertrouwen in het label afbrokkelen."

MOFGA ziet de afwijzing van de dierenwelzijnsregels door het USDA als onderdeel van een grotere bedreiging voor biologische boeren: het gebrek aan handhaving van de bestaande regels op federaal niveau. De meerderheid van de biologische veehouders voldoet al aan de regels die in het OLPP staan. Dat zij voldoen aan deze standaards pakt echter nadelig voor hen uit in vergelijking met grote bedrijven die hun voordeel doen met de mazen in de wet en de dieren geen toegang tot een buitenruimte geven.

De biologische sector is belangrijk voor de toekomst van de economie in Maine. MOFGA Certification Services heeft al meer dan 536 bedrijven, oftewel 93.000 hectare aan areaal, gecertificeerd en de organisatie heeft de laatste vijf jaren een toename van 76% gezien in het aantal bedrijven dat biologisch gecertificeerd is. MOFGA zegt dan ook dat biologische boeren meer respect en steun van de federale overheid verdienen.

"Het is verbijsterend dat de USDA de overweldigende steun van boeren, retailers en consumenten voor deze regelgeving negeert", zegt Grigsby. "Deze beslissing bedreigt de integriteit van het gecertificeerde biologische label, dat niet alleen staat voor het harde werk van de boeren om te voldoen aan de strenge productie standaards, maar ook voor een economische impact in de VS van bijna $50 miljard (€40,7 miljard)."

Het gevecht om belangrijke standaards voor dierenwelzijn vast te stellen zal voortduren in de rechtszaal. De Organic Trade Association (OTA) heeft een rechtszaak tegen het USDA aangespannen met de claim dat het niet invoeren van het OLLP in strijd is met de Organic Food Production Act. De Amerikaanse dierenbescherming (ASPCA) heet een zogenoemde amicus curiae ingediend om de rechtszaak van OTA te steunen. Hiermee kan de instantie hun mening over de zaak aan de rechtbank uitbrengen.

Publicatiedatum: