Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Rapport vraagt overheid de biologische teelt te omarmen na Brexit

Een nieuw rapport roept de Engelse overheid op om, in de nasleep van de Engelse terugtrekking uit de Europese Unie, de biologische teelt te omarmen. Het rapport, dat geproduceerd is door de biologische certificeringsorganisatie OF&G (Organic Farmers and Growers), reageert hiermee op de aankondiging die de minister van Milieu, Michael Gove, in januari heeft gedaan.

Gove zei toen dat hij een plan op wil opstellen dat steun biedt aan telers na Brexit en dat telers aanmoedigt om het milieu te beschermen. OF&G zegt dat de biologische teelt hiervoor de ideale oplossing is.

Slechte uitkomsten

Tijdens een speech bij de Oxford Farming Conference in januari zei Michael Gove dat hij de overheid het VK naar een 'groene Brexit' wil zien leiden. Hij vertelde dat het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor een andere wereld was ontwikkeld. "Dat landeigenaren betalen voor de hoeveelheid agrarisch land dat ze bezitten, is oneerlijk, inefficiŽnt en zorgt voor slechte uitkomsten."
De minister van Milieu zegt dat met zijn plan het VK de bestaande basisbetalingen van de EU zou vervangen met een aantal steunbetalingen voor wat hij omschrijft als 'publieke goederen'. "De belangrijkste zaak waar we in zullen investeren is natuurlijk duurzaamheid."

'Publieke voordelen'

Het rapport van OF&G, genaamd 'Een biologische aanpak van de voorziening van publieke goederen', reageert door de overheid te vragen om de publieke voordelen van de biologische productie te erkennen.

De auteurs schrijven in het rapport: "De biologische teelt is een agro-ecologisch systeem, waarvan de productie en verwerkingsstandaards passen bij het leven binnen de planetaire grenzen."

"Biologisch is daarom een goede manier om voeding te produceren en dit  past bij de toenemende milieubewuste en in ethiek geÔnteresseerde populatie," zo staat in het rapport.

'Toenemende interesse'

OF&G verwijst naar 'een toenemende interesse' in de biologische en agro-ecologische productie. De Soil Asscociation heeft onlangs dan ook cijfers gepubliceerd die laten zien dat de biologische verkoop in 2017 met zes procent is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De organisatie zegt dat de biologische markt in het Verenigd Koninkrijk nu meer waard is dan ooit: Ä2,46 miljard. Het OF&G zegt dat het ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken op dit moment bezig is met een analyse van mogelijke beleidsopties voor na Brexit. Het rapport - een beleidsnota die het debat over de toekomst van voeding en de teelt in het VK na Brexit hoopt te informeren en vormen - zegt dat de ontwikkeling van een nieuw agrarisch beleid de kans biedt om 'systematische problemen binnen het voedingssysteem' op te lossen.

Moderne technieken

De combinatie van moderne technieken en traditionele teeltpraktijken in de biologische teelt kunnen veel voordelen bieden voor de consument, zegt het OF&G.
Naast de gezondheid van de bodem kan dit systeem de biodiversiteit beschermen, de waterkwaliteit preserveren en een hoge standaard voor dierenwelzijn aanhouden. Tegelijkertijd brengt dit systeem veilige, voedzame voeding van hoge kwaliteit voort.

'Een onderscheidend teeltsysteem'

In het rapport vraagt de OF&G de overheid om:
  • de biologische landbouw te erkennen als een onderscheidend teeltsysteem dat verschillende voordelen biedt
  • de levering van deze publieke goederen te erkennen en op de juiste manier te belonen - kosten moeten niet doorgerekend worden aan consumenten die graag biologische producten kopen
  • het agro-ecologische areaal te vergroten. Het rapport zegt dat het totale agrarische areaal voor ongeveer 20 procent uit agro-ecologisch land zou moeten bestaan. Van dit percentage zou bovendien ongeveer de helft biologisch moeten zijn. 

Milieuproblemen

Roger Kerr: "We kunnen schoon water, biodiversiteit en problemen niet in de wacht zetten terwijl we kijken naar de aarde, net zo min als we de problemen met biodiversiteit op kunnen lossen terwijl we milieuproblemen negeren.We hebben een systematische, regeneratieve aanpak van de voedingsproductie nodig die zich richt op al deze uitdagingen."

Michael Gove heeft laten weten dat de overheid in de lente meer details over hun voorstellen bekend zal maken, waarna een consultatieperiode zal volgen. Hij zei dat hij een overgangsperiode in wil stellen om telers te helpen om over te stappen op het nieuwe beleid.

Bron: Farming UK

Publicatiedatum: 9-3-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Had de fipronilcrisis voorkomen kunnen worden?
20-6-2018 Geen deksel meer op fruit: dat scheelt 300.000 kilo plastic
19-6-2018 "Storm in een glas water"
18-6-2018 foodwatch valt Skal aan na inzien inspectierapporten
15-6-2018 Controlerende instanties in de fout: fipronilcrisis had mogelijk voorkomen kunnen worden
11-6-2018 CBL: "Uitwisseling van informatie door NVWA blijft een zorg"
11-6-2018 Recall: mogelijk glas in Danival chili con carne
1-6-2018 Gaat Zwitserland synthetische bestrijdingsmiddelen verbieden?
25-5-2018 Biofruitteelt zoekt alternatief voor krimpend middelenpakket
17-5-2018 "Gezondheid moet prioriteit hebben bij toelating pesticiden"
19-4-2018 "Chemie en voeding passen niet bij elkaar"
19-4-2018 EFSA: "Minder pesticidenresidu's in bio-voeding"
16-4-2018 Landelijke ophokplicht vogelgriep ingetrokken
10-4-2018 USDA negeert advies, bio-producenten mogen carrageen blijven gebruiken
5-4-2018 Recall bio-kipfilet wegens foutieve etikettering
4-4-2018 57 RUB-middelen aangemeld voor beoordeling
4-4-2018 VS:Telers willen uit onvrede nieuw biologisch label oprichten
29-3-2018 King Arthur biologische kokosnoot bloem teruggeroepen om salmonella
28-3-2018 "90 procent van onze ziekten zijn verbonden met ons microbioom"
23-3-2018 Salmonella uitbraak gelinkt aan biologische Coconut Smiles

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *