Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
"Bio-pioniers zijn opgesloten in de mainstream"
Hoe de zakenwereld biologische aspiraties de kop indrukt

Waarom laten zoveel biologische pioniers zich overnemen door grote multinationals? Ronald van Marlen heeft wel een idee. "Zou het kunnen zijn dat ze moe zijn van het vechten tegen de macht van het voedselsysteem? Dat ze daar simpelweg niet tegenop kunnen?" Ronald baseert dit idee op de mening van Britse feministische schrijfster Sara Ahmed, die schreef dat (in het gevecht om geslachtsgelijkheid) "macht werkt door uitputting".

"Toen ik dit voor het eerst hoorde, ging er een lampje branden. Ik dacht: dat is het. We verliezen de strijd omdat we uitgeput zijn. Al die mensen die ooit dat vuur in zich hadden, zijn inmiddels 55 jaar oud. Uiteindelijk geef je het gewoon op."

Ronald maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van de recente hoeveelheid overnames van belangrijke biologische bedrijven. Dit was dan ook het onderwerp van zijn presentatie - The Silent Takeover - tijdens de BIOFACH, die in februari plaatsvond.


Ronald van Marlen aan het woord tijdens het Demetercongres in 2017.

Zijn we tevreden als mainstreamers?

"Zijn we tevreden als mainstreamers?", vroeg Ronald de volle conferentiezaal, voordat hij aan een 50 minuten durend betoog begint waarom, als we dat wel zouden zijn, vooral niet tevreden zouden moeten zijn.

Hij benoemde eerst de publicatie van Rachel Carson's boek Silent Spring, dat voor het eerst in kaart bracht hoe chemische bestrijdingsmiddelen het ecosysteem kapot maken. "Dat boek zette de wereld op zijn kop. Carson maakte duidelijk waarom de vogels niet meer floten in de lente. DDT (een bestrijdingsmiddel) maakte alles kapot. Ik gebruik het woord 'stil' in mijn betoog, omdat de huidige overname van de biologische sector een stil proces is."

Ronald wil dat we de term 'biologische beweging' herontdekken. "Mensen zullen je vertellen, 'het gaat om de markt'. En het is waar dat biologisch een onderdeel van de markt is geworden. Maar het gaat ook nog steeds om de beweging. En ik wil de interactie tussen deze twee onderdelen met jullie delen."

De vier principes van biologisch

Ronald gaf aan dat terwijl de biologische sector mainstream is geworden, het zijn idealen is gaan verliezen. "De basisprincipes van biologisch waren gericht op verandering, niet op het worden van een mainstream beweging. Vier simpele principes - gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg dragen - staan voor een baanbrekende manier van denken. En met deze vier principes kunnen we van de wereld een betere plek maken."

Maar wanneer biologisch de standaard wordt, zegt hij, worden deze principes gereduceerd - of vallen ze helemaal weg. Vaak, zegt Ronald, worden de vier principes van biologisch gereduceerd tot ťťn: het principe van ecologie. "Dit gaat om de productiemethode en het is belangrijk - het is hoe je een biologisch logo van de EU of USDA krijgt. Maar het is slechts een klein onderdeel van waar biologisch voor staat."

Gebaseerd op documenten

"We gaan steeds meer naar een situatie waarin een beweging iets wordt dat je door middel van een microscoop kunt bevestigen. De microscoop zegt 'Het is biologisch!'. We gaan van een procesgebaseerde oriŽntatie, gebaseerd op vier holistische principes die gecreŽerd zijn om een impact te hebben naar een eindproduct oriŽntatie die het biologische aspect met een microscoop moet verifiŽren. Deze methode is dan alleen nog maar gebaseerd op documenten. Op deze manier wordt biologisch gereduceerd tot een techniek die gestript is van zijn sociale aspiraties."

Opgesloten pioniers

"Het was nooit de bedoeling om onderdeel van het regime te worden. Voormalig biologische pioniers die onderdeel van het regime zijn geworden zonder dat ze zich hier bewust van waren, zijn nu opgesloten in de mainstream regimes die ze ooit wilden doorbreken."

Kijkend naar de recente overnames van biologische bedrijven vraagt hij zich af: "Zaten deze bedrijven in financiŽle problemen, moesten ze daarom verkopen? En op welke vraag is Nestlť, Unilever of Amazon het antwoord?"

De grip, die een handvol multinationale voedings- en drankencorporaties op de wereldwijde voedselketen heeft, wordt bevestigd door de overname van biologische merken, beweert hij. "Een beweging die gebaseerd is op principes en waarden wordt gekocht door een markt om omzet te creŽren."

Nieuwe denkwijzen

Ronald wil dat de biologische beweging zijn rol als brenger van positieve verandering nieuw leven inblaast. Dit kan beginnen door 'een podium te geven aan mensen met nieuwe denkwijzen'. "Er komen steeds meer nieuwe denkwijzen. Jongeren richten zich op vroegere ideeŽn van vertrouwen en zij zien een groeiende rol van PSG (Participatory Guarantee Systems) projecten. Dit zijn de nieuwe niche innovators en zij stellen vragen over de huidige markt. Een gezonde beweging maakt ruimte voor deze mensen en deze manier van denken. Zij zijn geen voorstander van het huidige systeem, zij willen iets nieuws - en ze hebben helemaal gelijk."

Hij sloot af met een biologisch survival plan:
  • Blijf opletten (zorg dat je geen opgesloten pionier wordt)
  • Sluit je aan bij anderen (vooral degenen met nieuwe denkwijzen)
  • Debatteer over iedere positierapport
  • Lees Organic 3.0 en kijk of je het er mee eens bent 
  • Probeer volgens de vier biologische principes te leven
  • Wees niet naÔef over macht

Publicatiedatum: 12-3-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 VS: Organic Soup Kitchen wil voedingstherapie centrum opzetten
22-6-2018 ďVoor derde jaar op rij records verbrokenĒ
22-6-2018 Nieuw-Zeelandse biologische teler krijgt boete van 38.000 euro
21-6-2018 Zeeuwse boer twijfelt over omschakeling naar biologisch
21-6-2018 Nieuw bestuur en directie bio-foodcoop Odin
20-6-2018 AR en DVW gaan samen in biologische voeders
20-6-2018 "Bomen planten op landbouwgrond, wat mag ik?"
20-6-2018 Bioteler denkt vanuit het schap
20-6-2018 Hoe voldoen Afrikaanse boeren aan de Europese biowetgeving?
20-6-2018 VS: Organic Trade Association start project om fraude op te sporen
20-6-2018 Colruyt Group presteert beter dan verwacht
19-6-2018 Lekker naar de BioBoer trekt 35.000 bezoekers
19-6-2018 Nederlandse boer wil omwenteling op platteland
18-6-2018 "Wat dieren voor mensen kunnen betekenen, is ook opbrengst"
18-6-2018 "Zorgboerderijen maken bezoekers gelukkiger"
18-6-2018 Primeur: drie EKO-keurmerk certificaten voor Heerlijkheid MariŽnwaerdt
15-6-2018 De Krat in top 10 procent Best for the World Ranglijst B-Corps
15-6-2018 Startup Oot bezorgt bio-ontbijtgranen in brievenbus
14-6-2018 Mei 2018: 45 nieuwe bedrijven gecertificeerd
14-6-2018 WakaWaka is failliet

 

Reacties:


Tja, grof geld verdienen is mainstream. De andere manier van doen d.m.v. de principes van biologisch boeren is prima, toch moet je ook daarin zien te kunnen overleven met een kleinere afzetmarkt. Uiteindelijk wordt dat ook weer gewoon behandeld door de markt/overheid als elke andere bedrijfsvoering. Zolang je een groeiende groep consumenten (eindgebruikers) mee hebt moet het te doen zijn.
Wilco van Vuure, Zutphen - 19-3-2018 17:35:44


Biologisch heeft een klein aandeel in de totale markt daardoor absurde hoge prijzen in appelteelt is het niet meer dan 2%
jpk, deil - 16-3-2018 15:44:56


Tegenover de uitgeputte 55 plussers moeten jongeren staan. Ze zijn gevoelig voor gezondheid - hypes? vega enz.
Hoe krijg je ze warm voor een meer holistische benadering, m.a.w.milieu?
martha, Den Bosch - 12-3-2018 14:58:14


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *