Mededelingen

Vacatures

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

"Marlies Billens: "Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar"

Op de biologische fruitboerderij 't Bioschuurke teelt Danny Billens al 28 jaar biologisch pitfruit. Zijn dochter Marlies nam het roer over van hun biologische bakkerij. Zij bakt er elke zaterdag brood, taart en koffiekoeken. Van haar vader leerde ze om 'puur' te bakken, zonder chemische additieven. "Wij gebruiken degelijke, biologische olijfolie: dat werkt prima als broodverbeteraar. Het brood bewaart ook langer."


Op de foto: Marlies Billens. Copyright: Frank Toussaint

Patisserie met fruit van eigen teelt

Marlies rolde als vanzelfsprekend in het ondernemerschap. Al meer dan 28 jaar teelt haar vader biologisch pitfruit in het landelijke Oetingen. Tot enkele jaren geleden was hij bovendien aan de slag als patissier in zijn eigen bakkerij. Een deel van de fruitoogst werd verwerkt in gebak. Dochter Marlies nam nu al meer dan vier jaar geleden de bakkerij over. Ze is vooral verzot op het bakken van brood en viervruchtentaart.

"Ik bak elke week zelf brood, taart en koffiekoeken. Mijn favoriet is brood met zuurdesem dat langzaam rijpt. Een deel van onze appels en ander fruit verwerken we in taart en gebak. We doen trouwens meer dan brood en taart bakken: ons doel was vanaf het begin om niets te verspillen. We hebben aan ons bedrijf een boerderijwinkel waar we het fruit van onze boomgaard verkopen. We verkopen er ook een breed assortiment aan biologische groenten, zuivel en andere voedingswaren. Om geen verse, kort houdbare producten te moeten verspillen, verwerken we de overschot aan groenten in quiche of het teveel aan plattekaas in kaastaart. Zo wint iedereen erbij: wij laten niets verloren gaan en de klant vindt lekkere, verse en huisgemaakte gerechten."

Natuurlijke verbeteraars

"Smaak, puur en biologisch horen voor mij samen. Er mogen geen chemische verbeteraars gebruikt worden in bio. Die zijn ook niet nodig. Ik leerde van mijn vader om 'puur' te bakken. Ik heb geen officieel bakkersdiploma daarom ken ik niets van broodverbeteraar en dat beschouw ik als een rijkdom. Ik ben happy ignorant. Wij voegen wel degelijke, biologische olijfolie toe: dat werkt prima als broodverbeteraar. Het brood bewaart ook langer. Aan gebak voeg ik wijnsteenbakpoeder toe om het te laten rijzen en in cake zorgt vers eiwitstijfsel voor luchtigheid."

Lokale bio-ingrediënten

"Ik ken mijn ingrediënten goed, en alles is bio uiteraard. De melk komt van bioboeren in de buurt. De boter van Zuiver Zuivel. Biologische bloem durft wel eens te wisselen van kwaliteit. Dat is normaal want het is een niet-gestandaardiseerd natuurproduct. Zeezout kan niet bio gecertificeerd zijn, wel ecologisch ontgonnen en onbewerkt. En zelfs parelsuiker is te vinden in biologische versie. De vraag naar producten uit de bakkerij zit nog steeds in de lift. Onze bakkerij en winkel draaien goed en ik heb altijd overschot aan lekker en puur eten in de buurt. Heerlijk”, aldus Marlies.

Voor meer informatie: www.bio-billens.be

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2018