Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nederland is bloemenland, aandeel biologische kwekers nog zeer klein"

Biologische bloemenkwekers bundelen krachten

Tholen - Vorige week woensdag 21 februari kwamen 26 bloemenkwekers en 2 bloemisten, die natuurvriendelijk of biologisch werken, samen in Hilversum. "Het initiatief is ontstaan vanuit de behoefte elkaar te leren kennen en wellicht van daaruit een samenwerkingsvorm te creëren", zo vertelt Liesbeth Schellekens van Kwekerij Bisselingskaat. Liesbeth is één van de initiatiefnemers en heeft samen met Nanda Voskamp, van Floribus Flower Farm, de eerste ontmoeting georganiseerd. De deelnemers kwamen uit alle hoeken van Nederland en zelfs één uit België.

Tijdens de Bio-beurs werd op dag twee een workshop 'biologische sierteelt' gehouden. Liesbeth en Julian Langelaan, van Kwekerij Op Beemster Klei, organiseerden op stel en sprong nog een Meet & Greet van bloementelers voorafgaand aan deze workshop. "Een goede manier om elkaar te ontmoeten en te spreken. Duidelijk werd dat er behoefte is om meer samen te werken. Hier is geopperd om een vervolg te geven aan deze Meet & Greet en van daaruit is deze eerste bijeenkomst ontstaan", vervolgt Liesbeth.


Foto gemaakt door: Petra van Heijningen

Tijdens deze meeting bij Landgoed De Hollandse Rading in Hilversum zijn kleinere groepjes gemaakt om te brainstormen. Op deze manier is gekeken waar de behoefte ligt, wat de doelen zijn en wat iedereen wil bereiken met een samenwerking. Er is een grote inspiratiebron vanuit Engeland. Daar is een netwerk van bloementelers opgezet, genaamd Flowers from the Farm. Dit netwerk van Britse bloementelers is klein begonnen en heeft inmiddels veel bereikt.

"Wat duidelijk naar voren kwam, is dat we samen meer zichtbaarheid willen creëren en bewustwording. Biologische voeding is intussen wel bekend, maar biologische bloemen zijn dat nog niet. Momenteel is maar 0,07 procent van de totale snijbloemenproductie biologisch. Nederland is een bloemenland, dus dit is nog heel weinig. We hebben wel het idee dat na de voeding ook de bloemen zullen volgen. Het is ook zo dat veel mensen wel biologisch kweken, maar niet gecertificeerd zijn. "Dit is voor veel kwekers nog een stap te ver, omdat het niet haalbaar is voor kleine kwekers vanwege de hoge kosten", legt Liesbeth uit.


Foto gemaakt door: Iris van der Cingel

"We kijken ernaar uit om elkaar op deze manier te kunnen versterken, meer bewustwording te creëren en meer zichtbaarheid te realiseren. De volgende meeting zal aan het eind van het seizoen weer plaatsvinden en dan wordt het stokje weer doorgegeven naar twee nieuwe initiatiefnemers", zo vult Nanda aan.

Voor meer informatie:
Liesbeth Schellekens
Kwekerij Bisselingskaat
Heikantseweg 10
7031 HB Wehl
06-11728894
bisselingskaat@hetnet.nl 
www.bisselingskaat.nl

Nanda Voskamp
Floribus Flower Farm
Binnendijk 16
4341 RK Arnemuiden
info@floribusflowerfarm.nl
www.floribusflowerfarm.nl