Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Wat bio-brood biologisch maakt

Bio biedt een ruime keuze aan brood, vaak volkoren, met gist of desem, van biologisch geteelde tarwe, spelt, rogge… of zelfs gerst. Een bio-bakker werkt doorgaans ambachtelijk. De grondstoffen, zowel het graan voor meel of bloem als de extra ingrediënten zoals noten, rozijnen of zaden, worden biologisch geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Biologisch deeg krijgt de tijd om te rijzen, zodat synthetische 'broodverbeteraars' overbodig zijn.
 

De kwaliteit van brood

In principe heb je om brood te bakken enkel bloem, gist, zout en water nodig. Dat is zo eenvoudig nog niet. Dat ondervinden ook bakkers: als het snel moet gaan (time is money!) en brood mag niet veel kosten, dan wordt het moeilijk om op ambachtelijke wijze met enkel bovenstaande ingrediënten, brood te bakken. De voedingsindustrie heeft dus voor brood afgelopen decennia niet stilgestaan. Bij de meeste gangbare bakkers wordt bloem aangevuld met additieven en worden hulpstoffen ingezet om het proces te versnellen. In bio gelden een aantal strikte regels over de grondstoffen én het bereidingsproces. 

Wanneer biologisch en gangbaar brood beiden verkocht worden op dezelfde plaats (en er dus een risico is dat ze verwisseld worden), dan moet een van beide voorverpakt zijn of dan moet het bio-brood voorzien zijn van een ouwel met daarop het Europese bio-label. Ook het Belgische Biogarantielabel kan daarop staan. 

Een ouwel is een klein rond stukje 'eetpapier' gemaakt van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Het zit vastgebakken op het brood. Als daar dus het bio-label op afgebeeld staat, dan mag je zeker zijn dat je brood biologisch is. Wanneer je brood voorverpakt is, herken je het biologisch brood aan het Europese logo dat verplicht op de broodzak moet afgebeeld staan, samen met het controlenummer van de controle-organisatie.

In (Vlaamse) Biogarantiewinkels mag men geen gangbaar brood verkopen. Je mag er dus zeker van zijn dat in een biowinkel met Biogarantie alle brood, met of zonder ouwel, toch biologisch is. 

Broodverbeteraars

Deeg kan nog extra aangevuld worden met suiker, boter, plantaardig of dierlijk vet en melkpoeder. Dat kan zowel in gangbaar als in biologisch brood. Sommigen zijn van mening dat een brood dergelijke ingrediënten niet nodig heeft en zweren bij de pure basis-ingrediënten. Andere bakkers doen het toch; zo kan suiker zorgen voor een snellere rijstijd. Waar bio sterk verschilt van gangbaar brood is het gebruik van synthetische broodverbeteraars en toevoegingen, want die zijn niet toegelaten in biologisch brood. Enkel E322 (lecithine) mag aan biologisch brood worden toegevoegd als emulgator. In biologisch brood moet de lecithine in principe afkomstig zijn uit biologische grondstoffen, maar omdat er nog een tekort is op de markt is gangbare lecithine tot februari 2019 toegestaan. Die gangbare lecithine mag evenwel niet afkomstig zijn van een ggo-gewas. 

Geur-, kleur- en smaakstoffen

Een biologisch brood mag nooit kleurstoffen of smaakstoffen bevatten. Ook bewaarmiddelen zijn verboden in bio. Kleur- en smaakstoffen zijn in 'basis' gangbaar brood, zoals tarwebrood of speltbrood, wettelijk niet toegestaan. Rozijnenbrood en vruchtenbrood worden niet beschouwd als ‘basis’ brood en mogen in gangbaar dus wel kleurstoffen en smaakstoffen bevatten. Bewaarmiddelen zijn toegestaan in gangbaar brood wanneer het voorverpakt is. 

Bron: Bio Mijn Natuur


Publicatiedatum: 28-2-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-5-2018 Nu ook speltpita's
18-5-2018 Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie
15-5-2018 Driekant en EKO-keurmerk in RTL7-programma Greenproject
14-5-2018 Minder deelnemers voor duurzame taartenbakwedstrijd
14-5-2018 'De Twee Gebroeders' vertellen over bio-meel tijdens landelijke molendag
14-5-2018 "Geur van versgebakken brood stimuleert niet tot aankoop"
1-5-2018 Le Bonbon Franc nu Skal-gecertificeerd
30-4-2018 Renkumse Molen Skal-gecertificeerd
30-4-2018 Eerste bio-baktarwe sinds jaren in Friesland verbouwd
20-4-2018 Bakwedstrijd: biologische appeltaart
16-4-2018 Pré Pain heeft uitbreidingsplannen
12-4-2018 "Biologisch brood kan ook echt lekker en betaalbaar zijn"
9-4-2018 Tritordeum bereikt ook bakkersopleiding
5-4-2018 Broer en zus bakken bio-biscuits
26-3-2018 Nieuw: raw psylliumvezels
23-3-2018 Prins Harry en Meghan Markle kiezen voor biologische bruidstaart
14-3-2018 'Jenneke bakt lekkernijen 100% biologisch'
12-3-2018 Samenwerking verbetert communicatie over bio-bakgraan
6-3-2018 "Ik kan uitslapen doordat mijn deeg 16 uur moet rijzen"
1-3-2018 Marlies Billens: "Goede biologische olijfolie werkt prima als broodverbeteraar"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *