Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Wat bio-brood biologisch maakt

Bio biedt een ruime keuze aan brood, vaak volkoren, met gist of desem, van biologisch geteelde tarwe, spelt, rogge… of zelfs gerst. Een bio-bakker werkt doorgaans ambachtelijk. De grondstoffen, zowel het graan voor meel of bloem als de extra ingrediënten zoals noten, rozijnen of zaden, worden biologisch geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Biologisch deeg krijgt de tijd om te rijzen, zodat synthetische 'broodverbeteraars' overbodig zijn.
 

De kwaliteit van brood

In principe heb je om brood te bakken enkel bloem, gist, zout en water nodig. Dat is zo eenvoudig nog niet. Dat ondervinden ook bakkers: als het snel moet gaan (time is money!) en brood mag niet veel kosten, dan wordt het moeilijk om op ambachtelijke wijze met enkel bovenstaande ingrediënten, brood te bakken. De voedingsindustrie heeft dus voor brood afgelopen decennia niet stilgestaan. Bij de meeste gangbare bakkers wordt bloem aangevuld met additieven en worden hulpstoffen ingezet om het proces te versnellen. In bio gelden een aantal strikte regels over de grondstoffen én het bereidingsproces. 

Wanneer biologisch en gangbaar brood beiden verkocht worden op dezelfde plaats (en er dus een risico is dat ze verwisseld worden), dan moet een van beide voorverpakt zijn of dan moet het bio-brood voorzien zijn van een ouwel met daarop het Europese bio-label. Ook het Belgische Biogarantielabel kan daarop staan. 

Een ouwel is een klein rond stukje 'eetpapier' gemaakt van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Het zit vastgebakken op het brood. Als daar dus het bio-label op afgebeeld staat, dan mag je zeker zijn dat je brood biologisch is. Wanneer je brood voorverpakt is, herken je het biologisch brood aan het Europese logo dat verplicht op de broodzak moet afgebeeld staan, samen met het controlenummer van de controle-organisatie.

In (Vlaamse) Biogarantiewinkels mag men geen gangbaar brood verkopen. Je mag er dus zeker van zijn dat in een biowinkel met Biogarantie alle brood, met of zonder ouwel, toch biologisch is. 

Broodverbeteraars

Deeg kan nog extra aangevuld worden met suiker, boter, plantaardig of dierlijk vet en melkpoeder. Dat kan zowel in gangbaar als in biologisch brood. Sommigen zijn van mening dat een brood dergelijke ingrediënten niet nodig heeft en zweren bij de pure basis-ingrediënten. Andere bakkers doen het toch; zo kan suiker zorgen voor een snellere rijstijd. Waar bio sterk verschilt van gangbaar brood is het gebruik van synthetische broodverbeteraars en toevoegingen, want die zijn niet toegelaten in biologisch brood. Enkel E322 (lecithine) mag aan biologisch brood worden toegevoegd als emulgator. In biologisch brood moet de lecithine in principe afkomstig zijn uit biologische grondstoffen, maar omdat er nog een tekort is op de markt is gangbare lecithine tot februari 2019 toegestaan. Die gangbare lecithine mag evenwel niet afkomstig zijn van een ggo-gewas. 

Geur-, kleur- en smaakstoffen

Een biologisch brood mag nooit kleurstoffen of smaakstoffen bevatten. Ook bewaarmiddelen zijn verboden in bio. Kleur- en smaakstoffen zijn in 'basis' gangbaar brood, zoals tarwebrood of speltbrood, wettelijk niet toegestaan. Rozijnenbrood en vruchtenbrood worden niet beschouwd als ‘basis’ brood en mogen in gangbaar dus wel kleurstoffen en smaakstoffen bevatten. Bewaarmiddelen zijn toegestaan in gangbaar brood wanneer het voorverpakt is. 

Bron: Bio Mijn Natuur


Publicatiedatum: 28-2-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 Brand in Duitse bio-bakkerij Gut Wulksfelde
14-8-2018 Huttenbouwers worden verwend met biologische rozijnenbroodjes
8-8-2018 Biologische granen zijn niet voldoende beschikbaar
18-7-2018 Bio-koekjes voor Nijmeegse Vierdaagse
18-7-2018 "Mijn taarten wonnen aan smaak door de biologische ingrediënten"
12-7-2018 Farm Brothers klaar voor verdere groei
10-7-2018 Eko Bakkerij Bolhuis zoekt met spoed bakker voor langere tijd
9-7-2018 Bauke Mollema eet alleen nog biologisch
2-7-2018 Flietermolen zoekt bio-bakkers na ingebruikname nieuwe molenstenen
28-6-2018 Nieuw: Naakte Haver Brood
25-6-2018 Gerard Hardeman wint eerste Nationale Zuurdesemproeverij
20-6-2018 VS: Arnold, Brownberry en Oroweat brood introduceren nieuwe biologische lijn
19-6-2018 Van zorg tot brood en natuurbeheer
15-6-2018 Plannen voor bio-bakkerij in Dominicanessenklooster
15-6-2018 Frank hoopt dat zijn biologische stoet als warme broodjes over de toonbank gaan
14-6-2018 Bio-bakker Gerard Hardeman te gast bij Oké FM
4-6-2018 Nieuw: Goudse kaasbolletjes met komijn
4-6-2018 "Enthousiast na proeven van deze Nieuw-Zeelandse lekkernij"
28-5-2018 De Veldkeuken gaat verbouwen
25-5-2018 Nu ook speltpita's

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *