Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel economische schade en moeilijk te bestrijden"

Praktijkproef bestrijding Duizendknoop gestart

Aziatische duizendknopen zijn invasieve uitheemse plantensoorten die zeer moeilijk te bestrijden zijn. Ze rukken steeds verder op in onder meer natuurterreinen, bermen, tuinen, plantsoenen en tussen verhardingen waar ze onder andere de oorspronkelijke vegetatie verdringen. Daarnaast zorgen ze voor economische schade doordat bijvoorbeeld stabiliteit van dijken en taluds wordt verminderd, het maaibeheer dient te worden aangepast en de enorm groeikrachtige wortelstokken verhardingen, funderingen en rioleringen kunnen beschadigen. 

In de periode 2012-2017 heeft Probos met 31 terreinbeheerders op in totaal 120 groeilocaties verschillende bestrijdingsmethoden getest. Per locatie werd één van de onderzochte bestrijdingsmethoden toegepast; afdekken, intensief maaibeheer, chemische bestrijding met glyfosaat, behandeling met Ultima of begrazing. Na 4 jaar bestrijding heeft in 2017 de eindmeting plaatsgevonden en zijn alle eindresultaten verwerkt in een rapport en opgenomen op de website. Er wordt zowel ingegaan op de effectiviteit van de methoden om duizendknoop te bestrijden, als de kosten van de bestrijdingsmethoden. 

Op de locaties waar bestrijding gewenst is, kunnen de auteurs op basis van deze praktijkproef niet één methode aanwijzen die het beste werkt. De meest geschikte bestrijdingsmethode is locatieafhankelijk. Methoden zoals handmatig uittrekken en afdekken zijn effectieve methoden, maar voornamelijk geschikt voor geïsoleerde haarden. Andere methoden kunnen ook op grotere groeiplaatsen effectief toegepast worden. Joyce Penninkhof van Probos stelt: "De resultaten uit de praktijkproef onderstrepen nogmaals dat het bestrijden van duizendknoop een proces van lange adem is waarbij de energievoorraad van duizendknoop dient te worden uitgeput."

Uit de praktijkproef blijkt dat het aantal benodigde manuren en de totale kosten sterk verschillen per methode. Methoden met een op individuele planten gerichte bestrijding zijn zeer effectief gebleken, maar op groeilocaties met een hoog aantal stengels zijn deze methoden duur. Een combinatie van methoden verspreid over een aantal jaren zal het meest succesvol zijn.

Omdat Probos de tijd rijp achtte om de kennis uit de bestrijdingsproeven en andere ervaringen met bestrijding en preventie van duizendknoop beter te ontsluiten, ontwikkelt zij nu in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een online openbaar toegankelijke beslisboom gericht op bestrijding van duizendknoop. Middels de beslisboom wordt de gebruiker stapsgewijs geleid naar praktijktips, preventieve maatregelen en bestrijdingsmogelijkheden. 

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: