Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Green Protein Alliance:

"Miljarden nodig voor transitie naar plantaardig voedsel"

De Green Protein Alliance, een brede maatschappelijke coalitie van bedrijven, wetenschap, kennispartners, NGO’s en de overheid, vraagt het kabinet Rutte III om de komende zeven jaar dezelfde miljarden vrij te maken voor de eiwittransitie als de energietransitie nu krijgt. De alliantie spreekt de hoop uit dat de Transitie-agenda Biomassa en Voedsel die volgende week wordt gepresenteerd aan de opstellers van het Grondstoffenakkoord hier de basis voor vormt. Volgens de Green Protein Alliance onderkent het huidige kabinet onvoldoende dat het cruciaal is dat de vraag vanuit de consument naar plantaardige eiwitten veel krachtiger moet worden gestimuleerd. Meerdere kabinetsdoelstellingen dreigen daardoor onhaalbaar. 

Ondanks de groeiende populariteit van plantaardige variaties op zuivel, vleesvervangers, noten, bonen en peulvruchten eet Nederland gemiddeld nog steeds te veel vlees, vis, zuivel en eieren. De productie van deze dierlijke eiwitten kost veel grondstoffen en is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving goed voor meer dan 11 procent van de totale hoeveelheid broeikasgassen die Nederland uitstoot. Ook vraagt veeteelt veel ruimte. Voor de productie van een kilo biefstuk is tot 15 kilo veevoer nodig. Van het mondiale landbouwareaal is 75 procent in gebruik voor de productie van veevoer en als grasland. Minder vleesconsumptie is volgens diverse onderzoeken ook onvermijdelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius 

Twee miljard

Het stoort de Green Protein Alliance dat de overheid veel investeert in wetenschappelijk onderzoek naar efficiëntere veeteelt met veelal een sterke technologische focus, terwijl juist de 'consumptiezijde' de sleutel tot een meer duurzame voedselketen is. Voor de energietransitie wordt jaarlijks vier miljard euro vrijgemaakt, terwijl de eiwittransitie een even grote impact levert terwijl daar slechts een paar miljoen beschikbaar is. De alliantie pleit voor een groots ingezette gecoördineerde aanpak gericht op de consument, met een combinatie van het bieden van nutritioneel goede variaties op vlees, vis en zuivel en aandacht voor educatie en voorlichting. Bij voorkeur gemanaged door coalities die dicht bij consumenten staan. Een 50-50 verdeling van de inzet van publieke middelen, twee miljard op de eiwittransitie, is volgens de organisatie meer dan verdedigbaar.

Interventies en campagnes liggen klaar

De Green Protein Alliance wil beginnen met de inzet van middelen op het stimuleren van gezonder eetgedrag en heeft daarvoor de benodigde interventies en campagnes al ontwikkeld. De organisatie vindt daarbij een structurele bijdrage van de overheid niet meer dan logisch. De eiwittransitie is een belangrijk onderdeel van de Transitie-agenda Biomassa en Voedsel, een van de vijf Transitie-agendas die zijn opgesteld in het kader van het Grondstoffenakkoord. Aan deze specifieke transitie-agenda leverde de Green Protein Alliance een belangrijke inhoudelijke bijdrage. De alliantie wil snel met de ministers Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om tafel om de investeringswensen verder te bespreken.

Bron: Green Protein Alliance
Publicatiedatum: